Gazete Vatan Logo

Şahin, New York'ta göç ve sonuçlarını anlattı

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, ABD'nin New York eyaletinde sivil toplum kuruluşlarından Synergos Enstitüsü'nün düzenlediği etkinlikte Suriye'den Gaziantep'e göçü ve sonuçlarını anlattı.

Şahin, New York'ta göç ve sonuçlarını anlattı

Büyükşehir Belediyesinden yapılan yazılı açıklamaya göre, Şahin, ABD'de gerçekleştirilen etkinlikteki konuşmasında, bütün medeniyetlere ev sahipliği yapan Gaziantep'in UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı'na dahil edildiğini hatırlattı.

Suriye'de yaşanan insanlık dramına dikkat çeken Şahin, 2. Dünya Savaşı'ndan sonraki en büyük göç hareketiyle karşı karşıya kalındığını ifade etti.

Türkiye’nin şu anda 2,7 milyon sığınmacıya ev sahipliği yaptığını aktaran Şahin, şunları kaydetti:

"Şu anda 70 bin çocuk eğitim hayatına kazandırıldı. Suriyeli sığınmacı çocukların yüzde 70'i sistemin içine dahil edildi. Suriyeli çocuklar da bizim çocuklarımız gibi bütün imkanlardan istifade etmeye başladı. Kadınlara açtığımız kurslarla dil ve meslek öğretiyoruz. Kendi vatandaşlarımıza verdiğimiz imkanları onlara da verdik. Sosyal hayatı paylaştık. Çünkü sosyal uyum, entegrasyon, adaptasyon ve imkan için birlikte yaşamamız lazımdı. Aksi takdirde terörizm, kutuplaşma, nefret söylemlerinin artmasına neden olacaktı. Bu yüzden 2023 yılında ulaşmamız gereken nüfusa 2015 yılında ulaştık. Bunun için daha fazla konut, yol, su, altyapı ve enerji gibi ihtiyaçları giderme zorunluluğumuz oluştu."

Haberin Devamı

Kız çocuklarının küçük yaşta evlendirilmesinin önüne geçmek için yaptıkları çalışmalara da değinen Şahin, belediyenin kız çocuklarının yeniden eğitime kazandırılması için başlattığı "Gelin Etmeyin Okula Gönderin" projesinin çok başarılı olduğunu ifade etti.

Şahin, sosyal adalet ve barış sağlanmadığı takdirde dünyada huzur ve barışın da mümkün olamayacağını vurgulayarak, "Ortadoğu'da huzur ve barışı sağlamadığımız zaman hiçbirimiz huzurlu ve mutlu olmayacağız. Ulaşamadığımız her bir çocuğun üzerimizde çok büyük bir emaneti ve sorumluluğu var. O yüzden bana düşen kısmıyla, bütün gücümle bu alanda gayret gösterdim." açıklamasında bulundu.

"Empati yapılması gerekiyor"

Güçlerin birleştirilerek empati yapılmasının zamanı olduğunu belirten Belediye Başkanı Şahin, Muğla'nın Bodrum ilçesinde teknenin batması sonucu hayatını kaybeden Suriyeli Aylan Kurdi bebeğe dikkat çekerek, bütün dünyaya huzur ve barışın gelmesi için herkesin elini taşın altına koyması gerektiğini kaydetti.

Haberin Devamı

Toplantıya Koç Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Semahat Arsel, Synergos Enstitüsü'nden Peggy Don Mohanlal ve Anna Ginn, Maya Vakfı Kurucu Başkanı Esra Özsüer, vakıf başkanları ve üye ülkelerden temsilciler katıldı.