Gazete Vatan Logo

Sahibinden satılık Boğaziçi Köprüsü

Bir yıl içinde açılacak ihale ile otoyollar ve köprüler de özelleştirilecek. Bunlara Boğaziçi köprüsü de dahil

Hükümet, otoyol ve Boğaziçi Köprüleri’ni özelleştirmek için düğmeye bastı. Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Nafiz Özak, otoyolların işletme hakkını özelleştirmeyi düşündüklerini, buradan elde edecekleri geliri ise yine yol yapım çalışmalarına aktaracaklarını açıkladı. Bakan Özak, “Türkiye’deki otoyollar ve köprüler paralı geçiş. İhale yoluyla 10-15 yıllığına bir vatandaşa veya şirkete vereceğiz, diyeceğiz ki ‘Bize bunun parasını ver, al sen işlet’. Dünyada da bu böyle” dedi. Özelleştirme sürecinin ne zaman başlatılacağına ilişkin soru üzerine Özak, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı ile Karayolları Genel Müdürlüğü’nün bu konuda çalışma yürüttüğünü, takvim konusunu Başbakan’a sunacaklarını söyledi. Süreci hızlandırmak istediklerini dile getiren Özak, kaynağın yol yapım çalışmalarına aktarılacağını belirtti.

Konuya ilişkin teknik detayları aktaran Karayolları Genel Müdürü Cahit Turhan da, otoyolların 2004 yılında özelleştirme kapsamına alındığını anımsatarak, uygulamanın “belirli bir süre için işletme hakkı devri” öngördüğünü söyledi. Yasal altyapının tamamlandığını kaydeden Turhan, sözleşmenin hangi kural ve kriterleri kapsayacağı üzerinde çalıştıklarını söyledi.

10-15 yıl işletecek
Yüklenici ve idarenin sorumluluklarının tespitinde detayları netleştirmeye çalıştıklarını kaydeden Turhan, ihalenin yıl içinde yapılmasının planlandığını söyledi. Turhan, işletme hakkı devri konusunda kanunda yer alan maksimum sürenin 49 yıl olduğunu belirterek, “Çok uzun süreli de devretmek istemiyoruz. Bu, siyasi otoritenin kararı olacak. 10 yıl veya 15 yıl arasında bir şey olacağını tahmin ediyoruz” dedi.

Köprüyü yabancılar da alabilecek
Cahit Turhan, ihalelenin uluslararası firmalara açık olacağını ifade ederken, “Çünkü bu tür işlerde deneyimli olan firmalar, genelde Avrupalı, Japon menşeli firmalar. Otoyolları özel sektörle işleten ülkeler, bu ülkeler. Bu ülkelerdeki firmalar, bu konularda gelişmiş. İhale bu firmalara açık olarak yapılacak” dedi.

Turhan, “Koyacağımız süre içinde en fazla parayı verecek firmaya, bu işi vereceğiz ve daha konforlu, daha yüksek seviyede hizmetin verilmesini de takip edeceğiz” diye konuştu.

Haberin Devamı