Gazete Vatan Logo

Sahibinden satılık

PSA Grubu’nun satın aldığı Opel, yeniden yapılanıyor. Opel Türkiye, 2000’de kapattığı genel merkez ile araç parkı olarak kullandığı fabrika arazini satıyor.

Sahibinden satılık

Opel Türkiye, İzmir Torbalı’daki fabrikasını satışa çıkardı. Şirket 1989-2000 yılları arasında Vectra üretimini gerçekleştirdiği, günümüzde yedek parça, araç parkı, dağıtım merkezi ve genel merkez olarak kullandığı Torbalı’daki 66.5 dönümlük arazini sahibinden.com’da 36 milyon 576 bin liraya satışa sundu.

Philip Morris, Groupe Atlantic, MSC Group, JTI, SFS Intec ve Dr. Oetker gibi uluslararası dev firmalara ev sahipliği yapan Torbalı’daki Opel Türkiye’nin arazisi, Adnan Menderes Havalimanı’na 27 km, İzmir merkeze 50 km uzaklıkta bulunuyor. Peki Opel, Türkiye’de genel merkezinin de yer aldığı arazisini neden satışa çıkardı?

Opel markasını General Motors’tan (GM) 2017’de 1.3 milyar euroya alan PSA (Peugeot-Citroen) Grubu’nda kârlılık ön planda tutuluyor.

İstanbul’a taşınacak

CEO Carlos Tavares sıkıntılı günler geçiren Peugeot-Citroen’in başına geçerek Fransız otomotiv devini kâra geçirirken, sıra Opel’e geldi. Küçük otomobil konusunda uzman Opel’i bünyesine katarak Avrupa’nın ikinci büyük otomobil üreticisi haline gelen PSA Grubu, birçok ülkede stratejilerini değiştiriyor. Büyük önem verilen Türkiye de bunların başında geliyor. Fransız dev, Opel Türkiye’nin İzmir üssünü İstanbul’a taşıyarak Peugeot ile sinerji yaratmayı planlıyor.

Haberin Devamı

Duyumlarımıza göre, Torbalı’daki arazi satılarak, Peugeot ve Opel aynı genel merkezde faaliyet gösterecek. Bunu yanı sıra genel müdürlük pozisyonu dışında pazarlama, satış, reklam, insan kaynakları gibi pozisyonlarda da ortak birimler oluşturulabileceği de konuşuluyor. Bu sayede önemli sinerji ve tasarruf sağlanması hedefleniyor. Bir başka PSA Grubu markası Citroen’in Türkiye distribütörlüğünün Bayraktar Holding bünyesinde devam ettiğini hatırlatalım...

Türkiye’nin 3’üncü tesisi

Opel Türkiye, 1989’da yüzde 100 yabancı sermaye olarak kuruldu. Fabrika, Torbalı bölgesinin ev sahipliği yaptığı en önemli yatırımlardan biriydi. Türkiye’nin Oyak Renault ve Tofaş’tan sonra faaliyete geçen üçüncü otomobil fabrikasıydı. Şirket 1990’da faaliyete geçen tesiste Vectra’nın montajını gerçekleştiriyordu. Tesisin yıllık üretim kapasitesi 10 bin adetti. 2000 yılında ekonomik krizle birlikte Opel, Torbalı fabrikasını kapattı. Montaj tesisi şirketin yedek parça deposu haline gelirken, genel müdürlük İzmir’de faaliyet göstermeye devam etti.

Haberin Devamı