Gazete Vatan Logo

Şahenk Garanti için GE ile pazarlığa oturdu

Tansaş için Salı günü Koç'la görüşmelere başlayan Doğuş Holding ikinci bombayı dün patlattı. Doğuş'un patronu Ferit Şahenk, Garanti Bankası'ndaki yüzde 55.1'lik payının yarısını satmak için, medya sektöründeki partneri ve dünyanın beşinci büyük şirketi General Electric'le pazarlığa başladı. Satılacak hisselerin değeri l .4 milyar dolar

Tansaş'ta Koç Grubu'yla görüşmelere başlayan Doğuş Holding'in patronu Ferit Şahenk, Türkiye'nin üçüncü büyük özel bankası olan Garanti için de dünya devi General Electric'le (GE) pazarlığa başladı. Garanti Bankası'ndaki yüzde 55'lik payı için bir süredir beş taliple görüşmeler yürüten Şahenk, sonunda CNBC-e televizyonu ve NTVMSNBC internet sitesi nedeniyle uzun süredir işbirliği yaptığı ABD'li GE'nin tüketici finansmanı şirketinde karar kıldı.

Doğuş bankacılıkta kalmak için GE'yi seçti
Doğuş Holding'den yapılan açıklamada grubun Garanti Bankası'ndaki yüzde 55.1'lik payının yarısının satişı için GE'nin tüketici finansmanı birimi olan GE Consumer Finance (GECF) ile münhasıran görüşmelere başlama kararı aldığı açıklandı. Açıklamada, "Yüzde 44.9'u borsada halka açık olan Garanti Bankası'yla ilgili görüşme sürecine paralel olarak kamuoyunu bilgilendirmeye yönelik açıklamalar yapılacaktır" denildi.

Doğuş Grubu yapılan anlaşma çerçevesinde aynı Tansaş'ta olduğu gibi pazarlık sürecinde başka bir alıcıyla görüşme yapamayacak. Doğuş Grubu elindeki payın yansı olan yüzde 27.55'lik hisse senedini GE Capital Consumer Finance'e satma karan alırsa bankacılık sektöründeki varlığını da
sürdürecek. Dün itibarıyla 5.2 milyar dolar piyasa değerine sahip olan Garanti Bankası'nın satışa konu olan hisselerinin toplam değeri ise 1.4 milyar doları geçiyor.

1946 yılında kurulan ve 1983'te finans, sanayi ve hizmet sektörlerinde faaliyet gösteren Doğuş Grubu'na katilan Garanti Bankası, bu yılın ilk yarısında 21.7 milyar dolara ulaşan aktif büyüklüğüyle Türkiye'nin en büyük 3. özel bankası konumunda bulunuyor. Doğuş Grubu Garanti Bankası'nın satişı için geçen yıl masaya oturmuştu. Ancak ortaklık imza aşamasında Intesa'nın Garanti Bankası Emekli Sandığı'nın ŞŞK'ya devrini istemesi nedeniyle bozuldu. Ardından Doğuş Grubu Garanti Bankası'nın yüzde 55.1'lik hissesinin satişı için uluslararası yatırım bankası Morgan Ştanley'i görevlendirdi. Bu süreçte GE'nin dışında Alman Deutsche Bank, Fransız Şociete Generale, Hollandalı ABN Amro ve Singapurlu Temasek Grubu'nun talip olduğu ortaya çıktı.

Avrupalı bankaların yoğun isteğine rağmen pazarlık aşamasında işler farklı bir boyuta taşındı. Yakın çevresine bankacılık sektörünün en iyi yatırımı olduğuna yönelik açıklamalar yapan Ferit Şahenk, bu alanda kalıcı olma kararı aldı. Bu aşamadan sonra Garanti'nin yönetimini isteyen Avrupalı bankaların isteği zayıfladı. Geriye kalan Temasek ve GE Consumer Finance'le yürütülen öngörüşme sürecinin ardından dün nihai karar belli oldu. Anlaşma tamamlanırsa, GE'nin banka yönetiminde yer alması ancak son söz hakkının Doğuş Grubu'nda olması bekleniyor.

GE mortgage pazarı için geldi
GEFC'nin, Garanti Bankası'nın yönetime sahip olmadan hisse alımına yanaşmasında en önemli etkenin şirketin Türkiye'deki gelişen tüketici finansmanı pazarında pay sahibi olma isteğinin yattığı belirtiliyor. Dünyanın 41 ülkesinde mortgage başta olmak üzere kredi-mağaza kartları, çeşitli tüketici kredileri satan GECF'nin Türkiye'de de pazara iddialı bir giriş yapmak istediği belirtiliyor. GECF'nin, Garanti'yle anlaşması durumunda kendi ürünlerini bankanın dağıtım kanalları aracılığıyla tüm Türkiye'ye hızla yayabileceği belirtiliyor.

Haberin Devamı