Gazete Vatan Logo

Sağlıklı yaşam için giysilerinizi doğru seçin

Bugün giysilerimiz, vücudumuzu doğal şartlardan korumanın ötesinde bizler için bir tercih meselesi.

Tercihlerimizi yaparken, kıyafetlerimizin sağlığımızı etkileyebileceğini çoğu kez düşünmüyoruz. İpekiş Genel Müdürü Aşkın Kandil, yüzde 100 yünlü kumaşların doğal özellikleri sayesinde vücutla tam uyum sağladığını söylüyor. İpekiş, Ar-Ge çalışmaları sayesinde sağlıklı yünlü kumaşı daha da geliştiriyor ve Akıllı Kumaş Koleksiyonunu ile günümüzün modern ihtiyaçlarının ötesine geçiyor. Giyinmenin en önemli ve en eski işlevi elbette ki vücudumuzu doğal şartlardan korumak. Ancak bugün bunun çok daha ötesine geçiyor ve moda ile tasarımı birleştiren kıyafetlerimizle kendimizi ifade ediyoruz. Bununla birlikte, sağlığımız açısından uygun olmayan materyalleri de bir ömür boyunca fark etmeden giyebiliyoruz. Bu noktada, yün, pamuklu, ipek, keten ve kaşmir gibi doğal materyallerle yapılmış giysileri tercih etmeye özen göstermemiz gerekiyor. İpekiş Genel Müdürü Aşkın Kandil, “Günümüzde naylon, polyester, akrilik gibi sentetik ipliklerden dokunan kumaşlar giyiyoruz. Bu tür kumaşlar terleme sonucu ortaya çıkan nemi absorbe etmemeleri ve doğal kumaşlara göre daha az hava almaları nedeniyle gribal enfeksiyonlar ve çeşitli cilt hastalıklarına sebep olabiliyor. Ayrıca işlem görmüş bu kumaşlardaki kimyasallar cilt yoluyla vücudumuza nüfuz ederek sağlığımızı olumsuz etkileyebiliyor” diyor ve vücudumuzla uyumlu yüzde 100 yünlü kumaşları öneriyor.

İpekiş’in Ar-Ge bölümünce yapılan araştırma ve geliştirme çalışmaları sonucunda üretilen yüzde 100 yünlü kumaşlar dört mevsim giyilebilir nitelikte. Bu kumaşlar hava alıyor, terletmiyor, terle ortaya çıkan nemi ağırlığının yüzde 30’u seviyesinde absorbe ederek ıslak hissettirmiyor ve vücudun ısı dengesini doğal şekilde koruyor. Bu şekilde alerji ve kokuyu engellemeye destek oluyor. Yani vücutla tam uyum sağlıyor. Aşkın Kandil, bu fonksiyonel özelliklerin ötesinde, bin yıllardır kullanılagelen yünlü kumaşların bugünün modern ihtiyaçlarına da cevap verebildiğini belirtiyor: “İpekiş’in bilimsel araştırmaları neticesinde yarattığı, bir kısmı dünyada ilk kez üretilen yüzde 100 yün akıllı kumaşlar, bir yandan sağlıklı giyim tercihi olurken, bir yandan da kreatif özellikler ile teknolojiyi aynı koleksiyonda birleştiriyor”.

İpekiş’in Akıllı Kumaş Koleksiyonumuzda, 9 farklı kumaş bulunuyor. Koleksiyonda maksimum hareket kabiliyeti sağlayan Pure Woolstretch, su ve leke tutmayan Bionic Finish, antibakteriyel Silverplus, zayıflamaya yardımcı Slimming, hoş koku yayan Bioperfume, polen itici ve alerjiyi engelleyici Zeropolen, koyu renklerde güneşte bile serin tutan Cooldark, stresi azaltan ZeroStress ile çok hafif, kırışmayan ve kolay kirlenmeyen Zero Gravity kumaşları yer alıyor.

Haberin Devamı