Gazete Vatan Logo

Sağlıklı orta yaş için 15 temel besin

Ünlü İngiliz diyetisyen, sağlıklı bir hayat için şu önerilerde bulunuyor:

İngiltere’nin önde gelen diyetisyenlerinden Oan Marber, 40 yaşına giren kadın ve erkeklerin metabolizmalarına göre sağlıklı bir hayat sürebilmesi için neler yemeleri gerektiğini tüm detaylarıyla ortaya çıkardı. Orta yaşlılara düzenli ve daha küçük porsiyonlar tüketmesi tavsiyesinde bulunan İngiliz diyetisyen tuz ve işlenmiş etten ise uzak durulması gerektiğini ifade etti. İşte hem kadın hem de erkek için 40 yaş diyetinin kilit 15 besini:

KADINLAR İÇİN GEREKLİ BESİNLER

1. Keten tohumu: Menapoz dönemi ve öncesindeki semptomları ortadan kaldırır. İçinde bulunan lignan maddesi hormonal dengeyi sağlamaya yardımcı olur. Ayrıca omega-3 yağ asitleri kolesterolü düşürür ve kalp hastalıklarından korur. Çiğnemesi zor olduğu için yutulduğunda daha iyi absorbe edilir.

2. Soya fasulyesi: Kemik erimesini engellemeye yardımcı olur. K vitamini deposu olan bu besin ayrıca kemik hastalıklarına da iyi gelir. Yoğurt veya sütle birlikte tüketilmesi etkisini artırır.

3. Avokado: Kolesterolü düşürmeye yardımcı olark kalp hastalığı riskini azaltır. Yüksek miktarda E vitamini içerir. Çok güçlü bir antioksidan olan avokado, kanın pıhtılaşmasına yardımcı olur ve içeriğindeki potasyum sayesinde tansiyonu düşürmeye yardımcı olur.

4. Kinoa: Et kadar proteinli tahıl olan bu bitki kan şekerini düzenlemeye yardımcı olur. vücudun glikoz dengesini sağlar ve enerji verir. Menopoz semptomlarına iyi geldi. İçeriğindeki B1 ve B12 vitaminleri ve magnezyum açısından çok zengin olması sayesinde uykuyu düzenler.

5. Ahududu: Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Vücudun şeker seviyesini düzenlemeye yardımcı olur. Yoğun miktarda lif, C vitamini ve magnezyum içerir.

6. Sardalye: Omega 3 yağ asitleri açısından son derece zengin olan bu balık, kalp hastalığı riskini azaltır. İçerdiği yoğun D vitamini ve kalsiyum sayesinde kemikleri güçlendirerek kırılma ve kireçlenmeleri önlemeye yardımcı olur. Ayrıca hücre yenileme ve sinir sistemini güçlendirmeye yarayan B12 vitamini içerir. Taze tüketilmesi daha faydalıdır.

7. Badem: Yüksek miktarda flavonol ve E vitamini sayesinde güçlü bir antioksidan deposudur. Vücuttaki serbest radikallerin düzenlenmesine yardımcı olur. Ayrıca kolesterol seviyesini düzenler. Bütün bütün yenmesi tavsiye edilir.

8. Kavun: Potasyum deposudur. Tansiyonu düşürür. Ayrıca içerdiği A ve C vitamini seyisinde güçlü bir antioksidandır.

9. Deniz ürünleri: Çinko içerdikleri için cinsel gücü artırır ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Ayrıca alyuvarların hareketliliğini artırarak vücuttaki zarar görmüş hücrelerin yenilenmesini sağlayan T hücrelerinin üretimini sağlar. İstiridye ve yengeçte güçlü miktarda bulunan çinko, alkolle tüketildiğinde etkisini yitirir.

10. Su teresi: Ispanaktan daha fazla kalsiyum içerir. Kanser hücreleri ile savaşır. A, C ve K vitamini içeriği sayesinde kemik hastalıklarını engeller kan pıhtılaşmasının önüne geçer.

11. Nohut: Enerji verir, iştahı kesir ve hormonları dengeler. lifli olduğu için sindirim sistemine iyi gelir. Kandaki glikoz seviyesini düzenler. Ayrıca uykusuzluğa iyi gelir.

12. Yağsız yoğurt: Hazmı kolaylaştırır ve vücudun mineral seviyesini yükseldir. Kalsiyum magnezyum ve demir gibi mineralleri vücudun daha iyi absorbe etmesini sağlar. İçerdiği B vitamini sayesinde hafızayı güçlendirir, stresi azaltmaya yardımcı olur.

13. Yulaf: Kolesterolü düşürür. Ayrıca içerdiği selenyum sayesinde troit hormonları düzenler. Yoğurt ile birlikte özellikle sabahları tüketilmesi tavsiye edilir.

14. Kelp: Özellikle Amerika okyanus kıyılarında yetişen bir yosun türü olan Kelp troid hastalıklarının tedavisinde kullanılır. Vücudun tuz ihtiyacını karşılar.

15. Lahana: Çok güçlü bir anti-kanser besinidir. Magnezyum açısından zengin olan bu besin uykuyu düzenlemeye yardımcı olur. Bağırsak hastalıklarına iyi gelir. Lifli bir besin olan Lahana ayrıca içerdiği A vitamini sayesinde bağışıklık sistemini de güçlendirir.

ERKEKLER İÇİN GEREKLİ BESİNLER

1. Zeytinyağı: Kalp hastalıklarına iyi gelir. İçerdiği yağ asitleri sayesinde kolesterolü düşürmeye yardımcı olur. Serbest radikallerin vücuda vereceği zararların önüne geçer.

2. Yaban mersini: Damarları korur. Kan şekerini dengeler. Yüksek miktarda antioksidan içerir. Hafızayı ve beyin fonksiyonlarını korur.

3. Kırmızı biber: Cildi korur. Yüksek miktarda C vitamini içerdiği için bağışıklık sistemini güçlendirerek bulaşıcı hastalık riskini azaltır. B6 vitamini sayesinde vücuda enerji verir

4. İstiridye: Afrodizyak etkisi vardır. Cinsel gücü artırır. Testesteron seviyesini yükseltir. İçerdiği B12 vitaminleri sayesinde sperm kalitesini de yükseltir.

5. Domates: İçerdiği Likopen sayesinde prostat sağlığına yardımcı olur. C ve B5 vitamini içerir. Bağışıklık sistemini güçlendiri, vücudun enerjisiz kalmasını engeller. Pişirilerek yemesi tavsiye edilir.

6. Hindi: Triptofan amino asitleri sayesine insanın kendisini iyi hissetmesini sağlar. Triptofan ayrıca vücudun melatonin salgılamasına yardımcı olarak uykuyu düzenler.

7. Yeşil çay: Damar sertliğini önler, stresi düşürür. Vücuda dinginlik vererek kalp krizi riskini azaltır.

8. Somon: Çok yüksek miktarda omega-3 yağ asitleri ihtiva ettiği için kalbin bir numaralı dostudur. Ayrıca içerdiği D vitamini sayesinde kemik sağlığınızı da korur.

9. Geyik eti: Kasları korur. Kırmızı etin büyüt faydalarını barındırır, ama içinde hiç yağ yoktur. Ayrıca içerdiği yüksek orandaki fosfor sayesinde kemikleri korur.

10. Tofu: Damarları korur. Demir açısından zengindir ve vücuttaki glikozu enerjiye çevirir. Hafıza kaybı riskini de azaltır.

11. Brokoli: Stresle savaşır. Vücut kaslarının gevşemesini sağlayarak uykuyu düzenler. C vitamini ve Magnezyum açısından oldukça zengindir. Kanserli hücrelerle savaşır.

12 Lahana: Detoks bitkisidir. Vücudu zararlı kimyasallardan temizler. Karaciğere yardımcı olur.

13. Ceviz: Omega-3 içeriği sayesinde kalbi korur. Sinir sistemini düzenler, konsantrasyonu artırır. Cildin daha elastik olmasına yardımcı olur.

14. Kabak Çekirdeği: Kan akışını düzenler, prostat kanseri riskini azaltır. Testesteron hormonu salgılamaya yardımcı olur.

15. Muz: Tansiyonu düzenler. Vücuttaki sodyum potasyum dengesizliklerini giderir. Günde bir tane muz kalp krizi riskini yüzde 15 oranında azaltır.

Haberin Devamı