Gazete Vatan Logo

Sağlıklı balık tarifleri

Sağlıklı balık tarifleri

Besin değeri oldukça yüksek, vitamin ve mineral açıdan zengin olan balık, kalp sorunlarından psikolojik rahatsızlıklara kadar birçok hastalığa iyi geliyor. Anadolu Sağlık Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Özge Yüksel, hem balık tüketmenin faydalarını anlattı hem de sağlıklı tarifler verdi.

Palamut buğulama

1 adet palamut

-1 küçük boy soğan

-2-3 sap taze sarımsak

-1 adet domates

-1 adet limon

-Taze nane ve dereotu

Palamutu tuz ve karabiberle baharatlandırın. İnce dilimler halinde taze sarımsağı dilimleyin. Soğanı, domatesi ve limonu halka halka dilimleyin.

Sıcak bir tavaya 1 yemek kaşığı kadar yağ gezdirin . İçerisine soğanı ekleyin. Soğanlar karamalize olduktan sonra dilimlediginiz sarımsakları ve domatesi ekleyin. Son olarak palamutu ve limonu ekleyin. 1 çay bardağı suyu ekleyip kapağını kapatın ve kısık ateşte 30-35 dakika pişirin. Tüm malzemeleri ince kıyılmış taze nane ve dereotu ile servis edin.

"Balık et ürünlerine göre daha düşük kalorili ve yüksek protein içeriyor."

Kaşarlı lüfer

-1 adet lüfer

Haberin Devamı

-2 yemek kaşığı rendelenmiş kaşar

-1 adet limon

-Tuz Karabiber

1 adet lüferi temizleyip derisini ayıklayın. Fileto haline getirin. Tepsiye dizerek üstüne rendelenmiş kaşar, dilimlenmiş limon, tuz ve karabiber ilave edin. 170 derecede pişirin.

Balık tüketmek için 5 neden

1. Kalp hastalıklarından korur

Balığın içerisinde bulunan omega 3 yağ asitleri kan yağlarını düşürerek kalp hastalıklarına yakalanma riskini azaltır.

2. Alzheimer riskini azaltır

Yapılan arastırmalar haftada 1 balık tüketmenin beyindeki gri madde nöronlarını koruyabileceğini göstermiştir. Çalışmalarda haşlanmış veya fırında (kızartılmadan) balık tüketenlerin beyindeki öğrenme ve hatırlama merkezinin etkilendiği görülmüş.

3. Saç ve deriyi güzelleştirir

Balık derinin iyi beslenmesini ve parlamasını sağlar. Yapılan çalışmalar balık ve balık yağının sedef hastalığına etki edebileceğini gösteriyor.

4. Depresyonu yener

Araştırmalar antidepresanlarla birlikte balık tüketilmesinin balık tüketmeyenlere göre depresyonu daha kolay yendiğini ortaya koyuyor.

Haberin Devamı

5. Kemik erimesini önler

Küçük balıklarda bulunan kalsiyum kemiklerin güçlenmesini sağlıyor.

Levrek fileto sote

-3 adet levrek fileto -1 yemek kaşığı sıvı yağı

-1 adet kuru soğan -1 adet havuç, -2 adet kapya biber

-1 adet domates -5-6 adet mantar -1 çay bardağı su

-Tuz -Karabiber -Kekik -Yarım yemek kaşığı domates salçası

Fileto balıkları küp şeklinde doğrayın. Mantarları temizleyip yıkayın ve küp şeklinde kesin.

Soğanı ve havucu küp şeklinde doğrayıp yağda soteleyin.

Üzerine ince doğranan biberleri ilave edip sotelemeye devam edin. Salçayı ekleyerek bir süre daha pişirin.

Daha sonra küp şeklinde doğranan domatesi, balıkları ve mantarları ekleyip karıştırın. Son olarak suyunu, tuzu ve baharatları ilave edip suyunu çekene kadar pişirin.

Somon ızgara (120 kcal)

-1 dilim somon

-Tuz, kişniş, karabiber

-Kuşkonmaz

Nal şeklinde aldığınız somonun uç kısımlarını çok yağlı olduğu için kesip ayırın. Somonu tuz, karabiber ve kişnişle tatlandırıp, yeterince ısınmış döküm tava veya ızgarada arkalı önlü pişirin. Buharda haşlanmış kuşkonmaz ile servis yapın.

Haberin Devamı

Palamut zamanı!

Balığın faydalarının yanında lezzetide oldukca önemlidir. Her balık her mevsimde bulunmayacağı gibi tadı da mevsimden mevsime değişir. Her balığın yağlandığı bir ay bulunuyor bu da lezzetini etkiler. Ekim ayı geçici olarak Karadeniz’de beslenen balıkların Marmara’ya göçe başladıkları aydır. Palamut ve lüfer boldur. Kasım ayı hamsi, levrek ve istavritin zamanı. Aralık ayında ise palamut , hamsi, mezgit lezzetlidir.

Bunlara dikkat edin!

 Balığın kalitesi, tazeliği ile ölçülür. Balık satın alırken, gözlerinin parlak ve lekesiz, solungaçlarının kırmızı-pembe, pulları ve yüzgeçlerinin diri, derisinin gergin olması ve sert etli kısmına parmak ile basıldığında parmağın bıraktığı izin hemen düzelmesi gerekiyor.

-Her balık bol bulunduğu mevsimde satın alınmalı.

-Taze balık satın alındıktan sonra iki saatten fazla oda sıcaklığında bekletilmemeli, pişirilinceye kadar pulları ve içi hemen temizlendikten, yıkanıp, iyice kurulandıktan sonra uygun bir kapta buzdolabı ısısında muhafaza edilmeli.

Haberin Devamı

-Balıkların, buzdolabı ısında 1-2 gün, derin dondurucuda ise 3-6 ay saklanması uygundur.