Gazete Vatan Logo
Magazin Sağlık iksiri: Zeytinyağı

Sağlık iksiri: Zeytinyağı

İstanbul’daki Bomontiada içerisinde yer alan Delimonti, Anadolu Halk Mutfağı Derneği Başkanı Adnan Şahin ve Amichia markasının sahibi Selahattin Toma’nın anlatımıyla ‘Ege-Akdeniz Bölgesi Zeytinyağı Türleri’ atölyesine ev sahipliği yaptı. Mutfakların vazgeçilmezi zeytinyağının kullanımı konusunda bilgiler verildi.

Sağlık iksiri: Zeytinyağı

“Yerel güzeldir, sunum özeldir” mottosuyla, gastronomi marketi ve restoran konseptini ustalıkla bir araya getiren Delimonti, Anadolu’nun farklı topraklarından doğmuş tarifleri, modern sunumlarla servis etmeye ve tanıtmaya devam ediyor. Delimonti, geçtiğimiz günlerde Anadolu Halk Mutfağı Derneği Başkanı Adnan Şahin ve Amichia markasının sahibi Selahattin Toma’nın anlatımıyla özel bir atölyeye ev sahipliği yaptı. Çok eski zamanlardan bu yana Anadolu coğrafyasında farklı kültürlerin mutfağında vazgeçilmez bir yere sahip olan zeytinyağının tarihi, sağlık üzerine etkileri ve Ege-Akdeniz Bölgesi ürünleri arasında yer alan Ayvalık, Antakya ve Tarsus bölgelerinin zeytinyağlarının hangi yemeklerle kullanımının daha yararlı olacağı anlatıldı.

Dikkat edilmesi gerekenler!

Zeytinyağı ölmez ağaç da denilen zeytin ağacının meyvesinden elde edilen, renkleri yeşil ile sarı arasında değişen, değerli ve sağlıklı bir sıvı yağdır. İlk zeytin hasadının ne zaman ve hangi uygarlık tarafından yapıldığı bilinmemekle beraber, toplama şekilleri binlerce yıldan bu yana büyük değişikliklere uğramayarak, elle toplama ya da silkme yöntemi kullanılmıştır. Gerçek zeytinyağının raf ömrü 2 yıldır. İlk yıldan sonra yavaş yavaş koku ve aromasını kaybediyor. 2 çeşit zeytinyağı var: Naturel sızma ve naturel birinci. Sızma, yemekler için, birinci ise kızartma yaparken daha uygun. Asit oranında ise, sızma zeytinyağlarında 0,8-2 aralığı uygunken, birincilerde 0,8’in altında olması önemli.

Haberin Devamı