Gazete Vatan Logo

Sağlık durumu ciddileşti

GATA özel ekip gönderiyor

Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ın akciğerdeki enfeksiyona bağlı olarak solunum yetmezliği yaşadığı ve nefes borusuna konan tüple solunum desteği verildiği belirtildi.

Yolculuk yapacak durumda olmadığından tedavisine KKTC’de devam edilecek Denktaş’ın nörolojik yönden stabil durumda olduğu kaydedildi.

YDÜ Hastanesi’nde yoğun bakım servisinde tedavisi devam eden Kurucu Cumhurbaşkanı Denktaş’ın, sağlık durumuyla ilgili olarak bugün saat 16.00 sıralarında yeni bir basın toplantısı düzenlendi.

Basın toplantısında konuşan Hastane Başhekim Yardımcısı, Beyin Cerrahı Prof. Dr. Erkan Kaptanoğlu, 24 Mayıs’ta “Beyin damarlarının birinin tıkanması neticesinde şuur kapanması ve sol tarafının felç olması nedeniyle” hastaneye gelen Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ın başlatılan ilaç tedavisinin kısa sürede cevap verdiğini ve sol tarafındaki felcin kısmen düzeldiğini söyledi.

Kaptanoğlu, bu sabah beklenen ancak istenmeyen bir komplikasyon geliştiğini ve solunum problemi ortaya çıktığını ve bu nedenle yoğun bakımda ilaç ve solunum desteği başladığını belirtti. Yoğun antibiyotik tedavisi başladıklarını kaydeden Kaptanoğlu, tedavinin devam ettiğini kaydetti.

“DURUMU STABİL ANCAK KRİTİK”

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Finn Rasmussen de konuşmasında, Kurucu Cumhurbaşkanı Denktaş’ın durumunda gün içinde bir kötüleşme olduğunu söyledi. Bu gibi vakalarda bazen bu durumla karşılaşabildiklerini kaydeden Rasmussen, yeterince oksijen alamadığı için nefes borusuna konan tüple solunumuna destek verildiğini söyledi.

Durumunun stabil ancak kritik olduğunu ifade eden Rasmussen, ailesini bu konuda bilgilendirdiklerini belirtti. Rasmussen, bu durumda iyileşen pek çok hasta bulunduğunu kaydetti.

Yeniden söz alan Kaptanoğlu, “Beyinde bir oksijenlenme durumu olduğu zaman diğer organların olaya katılması ve diğer organlarda bir hastalık baş göstermesi sıklıkla karşılaştığımız ama istemediğimiz bir şey. Bunun, üstesinden gelinebilecek bir problem olduğunu düşünüyoruz. Önemli ve zor bir problem ama bu şekilde hastalanıp, iyileşen pek çok hasta var” dedi.

“NÖROLOJİK YÖNDEN STABİL”

Denktaş’ın nörolojik durumu hakkında bilgi veren Prof. Dr. Mehmet Özmenoğlu ise, sabah çekilen tomografiyle dün yapılan tetkikler arasında bir fark olmadığını söyledi.

Özmenoğlu, tıkanan damarın beslemiş olduğu alanda bir gelişme görülmediğini, aynı düzeyde devam eden ödemin tedavisine başladıklarını belirtti. Özmenoğlu, “Yeni bir kanaması yok. Yeni bir damar tıkanıklığı yok. Nörolojik yönden stabil bir hasta. Solunum desteği şu an ön planda” dedi.

“TEDAVİ BURADA DEVAM EDECEK”

Beyin Cerrahı Erkan Kaptanoğlu, gazetecilerin sorusu üzerine, tedavinin burada devam edeceğini söyledi.
Kaptanoğlu, “Bu tip beyin kanaması, beyin tıkanıklığı gibi hastalıklar, acil hastalıklardır. Bunlardaki en önemli şey zaman çerçevesidir. Bu zaman içinde müdahale edebilirseniz, dünyanın neresinde olursa olsun, iyilik yakalama şansınız olur” dedi.

Hastanın hastaneye çok çabuk ulaştırıldığını ve ilk müdahalenin hızla yapıldığına dikkat çeken Kaptanoğlu, şöyle devam etti:

“Beyinle ilgili kısmı çok iyi başardık ve çok ümitlendik. Ancak yaş ve birçok etken nedeniyle hastanın hareket edememesi, diğer organların, böbreklerin, karaciğerlerin, akciğerin olaya hastalık olarak katılmasıyla hastalık daha da zorlaşıyor. Onun için bu komplikasyonlarla uğraşılacak”.

“YOLCULUK YAPACAK DURUMDA DEĞİL”

Kaptanoğlu, bir başka soruyu yanıtında, Kurucu Cumhurbaşkanı Denktaş’ın yolculuk yapacak durumda olmadığını ve Türkiye’ye gitmenin düşünülmediğini söyledi.

Yeniden söz alan Prof. Dr. Mehmet Özmenoğlu, Denktaş’ın tanısı belli, tedavisi belli bir hastalığı bulunduğunu ve her yerde benzer tedavi protokollerinin kullanıldığını belirtti. Özmenoğlu, YDÜ’de de uygulanan tedavi protokolünün de bunlara uygun olduğunu kaydetti.

Özmenoğlu, “Bu tip hastaların gerek üniversitemizdeki, gerek Türkiye’deki, gerekse Avrupa’daki tedavi protokolleri aynıdır. Zaman aralığı bizim için önemlidir” dedi.

YDÜ’de bütün bölümlerin bir grup, bir takım olarak çok çabuk ulaşılan bir sistem tarzında çalıştıklarına işaret eden Özmenoğlu, “Başka bir hastanede bunların bu kadar çabuk, bu kadar birlikte, kooperatif tarzda yapılacağını sanmıyorum. Türkiye dahil” şeklinde devam etti.

GATA'DAN EKİP GELDİ

Gülhane Askeri Tıp Akademisi’nden (GATA) Prof. Tabip Albay Yaşar Kütükçü başkanlığında 6 kişilik doktorlar heyeti, Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi Yoğun Bakım Bölümü’nde tutulan Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ın sağlık kontrolü için bu akşam KKTC’ye geldi.

Aralarında uzmanların da olduğu 6 kişilik GATA heyeti, Denktaş'a konsültasyon yapacak ve hastane heyetinden Denktaş’ın sağlık durumu hakkında brifing alacak.
GATA heyeti, hastaneye gelişlerinde hastane yetkilileri ve Denktaş'ın oğlu, Demokrat Parti Genel Başkanı Serdar Denktaş tarafından karşılandı.

GATA’DAN YAZILI AÇIKLAMA

Bu arada, Gülhane Askeri Tıp Akademisi, GATA’dan bir ekibin, Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ın sağlık kontrolü için bu akşam KKTC’ye gelmesi konusunda yazılı bir açıklama yaptı.
Açıklama şöyle: “Gülhane Askeri Tıp Akademisi’nden (GATA) Prof. Tabip Albay Yaşar Kütükçü başkanlığında 6 kişilik doktorlar heyeti, Türkiye Cumhuriyeti Genel Kurmay Başkanlığı adına Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ı ziyaret etmek ve yerinde bilgi almak amacıyla KKTC’de bulunan Yakın Doğu Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’ne geldi.”

Öte yandan, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Korgeneral Adem Huduti ile Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Mehmet Daysal da GATA heyetinden önce hastaneye geldi.

PROF. DR. OTO DA GELİYOR

Bu arada YDÜ de, hastanesi bünyesinde bulunan ve Dünya Kardiyologlar Birliği Başkanlığı yapmış Prof. Dr. Ali Oto’yu da ekibe ve aileye destek olmak üzere ülkeye getirtiyor.

Yakın Doğu Hastanesi’nde tedavi görmekte olan Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ın sağlık durumuyla ilgili YDÜ’de saat 19.00 sıralarında düzenlenen basın toplantısında, Kurucu Cumhurbaşkanı Denktaş’ın oğlu, DP Genel Başkanı Serdar Denktaş ve YDÜ Hastanesi Hasta Hizmetleri ve Dış İlişkiler Başkanı Ahmet Savaşan bilgi verdi.

Ahmet Savaşan konuşmasında, basın toplantısını, Denktaş’ın sağlık durumu ve gelişmelerle ilgili spekülasyonlara açıklık getirmek amacıyla düzenlediklerini söyledi.
Savaşan, Kurucu Cumhurbaşkanı Denktaş’ın hastaneye gelişinin üzerinden 24 saat geçtiğini ve bütün ana bilim dallarının birlikte, yapılması gereken her türlü müdahaleyi yapmayı sürdürdüğünü belirtti.

YDÜ Hastanesi’nin bünyesinde bulunan Prof. Dr. Ali Oto’nun ekibe katılmak ve aileye destek vermek üzere YDÜ Kurucu Rektörü Suat Günsel tarafından şahsen getirilmek üzere olduğunu kaydeden Savaşan, Türkiye başta olmak üzere dünyanın birçok yerindeki seveninin Denktaş’ın iyileşmesine katkı koymak için kendilerini aradığını ve “TC Genelkurmay’dan bir ekibin konsültasyon amacıyla adaya geleceğini” söyledi.

Haberin Devamı