Gazete Vatan Logo

Sağlık Bakanlığı'ndan ilaç zammı açıklaması

Sağlık Bakanlığı, şu ana kadar Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumuna ilaç fiyatlarındaki artış veya azalma ile ilgili tedarik sıkıntısının ulaşmadığını, tedarik sorunu olması halinde gerekli inceleme ve araştırmaların yapıldığını ve tedarik sorunlarının çözümlendiğini bildirdi.

Sağlık Bakanlığı'ndan ilaç zammı açıklaması

Sağlık Bakanlığından, bazı basın organlarında yer alan “Zam geleceği için ilaçların piyasada bulunamadığı” iddialarını içeren haberlerle ilgili yapılan açıklamada, "Ülkemizde, 2004 yılından itibaren, Avrupa’da ve dünyada çoğu ülkede olduğu gibi ‘Referans Fiyat Sistemi’ ile ilaç fiyatları belirlenmektedir. Kaynak fiyat değişikliklerine bağlı ilaç fiyat düşüş veya artışları yapılan tebliğ değişikliği ile yılda ikiden bire düşürülmüştür. 2017 yılında bu kapsamda 917 ilacın fiyatında düşüş, 945 ürünün fiyatında artış yapılmıştır. Bu değişiklikler 19 Aralık 2017 tarihinde geçerli olacaktır" denildi.

Kur değişimine bağlı olarak ilaç stoku yapılmasının önlenmesi amacıyla Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumunun eczane ve ecza depolarını denetlediğine dikkat çekilen açıklamada, "İlaç Takip Sistemi üzerinden eczane ve ecza depolarının ilaç stoklarının takibi yapılmaktadır. Tespit edilen eczane ve depolar hakkında Kurumumuz tarafından yasal işlem yapılmaktadır. Şu ana kadar Kurumumuza ilaç fiyatlarındaki artış veya azalma ile ilgili tedarik sıkıntısı ulaşmamıştır. Bununla birlikte hastalarımızın şikayetleri doğrultusunda tedarik sorunu olması halinde gerekli inceleme ve araştırmalar yapılmakta ve tedarik sorunları çözümlenmektedir. Ayrıca hastalarımızın ilaca erişiminde hayati önem arz eden stokçuluğun önlenmesi amacıyla uyarı yazısı Türk Eczacıları Birliği (TEB), eczacı odaları ve ilgili derneklere gönderilecektir" denildi.

Haberin Devamı