Gazete Vatan Logo

Sağlam konut: 3 TL

Yapı denetim zorunluluğunun 81 ile yaygınlaşması ancak 2010 yılında mümkün oldu

İnşaatların yapımında çalışacak usta ve işçilerin yeterliliğini gösteren ‘sertifika’ zorunluluğu getirildi. Uygulamanın 1 Ocak 2012 tarihinde yürürlüğe gireceği hükmü yasaya konuldu. Ancak daha bu tarih gelmeden yasa ‘küçük’ bir değişiklikle ‘delinmiş’ oldu. Bir inşaat firması ‘evet bu kişi demir ustasıdır, kalıpçıdır, kaynakçıdır, tesisatçıdır’ demesi halinde 5 yıl boyunca yani 2017 yılına kadar ‘geçici belge’ sahibi olacak. Yeterliliğine bakılmaksızın demir bağlamaya, kalıp dökmeye, kaynak yapmaya devam edecek.

TORPİLLİYE DEĞİL HAK EDENE BELGE

Türkiye İnşaat Sanayicileri Sendikası (İNTES), Türkiye’de, henüz inşaatlarda çalışan işçilere ‘belge zorunluluğu’ getirilmeden inşaat işçilerinin yeterliliklerini ölçen, onlara uluslar arası düzeyde eğitim ve belge veren bir merkez kurdu.

İNTES Başkanı Şükrü Koçoğlu, İNTES bünyesinde İŞKUR’un desteğiyle kurdukları ve inşaat işçilerini uluslar arası düzeyde mesleki eğitimden geçiren okulların kritik öneme geldiğini söyledi. Koçoğlu, bir inşaatın sağlam olabilmesi ve depremde ayakta kalabilmesi için doğru malzemenin yanı sıra doğru eğitim almış usta ve işçilere ihtiyaç olduğunu vurguladı. Merkezde kimsenin torpil talebini kabul etmediklerini, sadece sınavı geçenlere belge verdiklerinin altını çizdi.

Koçoğlu, “İnşaatlarda en iyi çimentoyu kullanabilirsiniz, gereğinden bile fazla demirle binaları dikebilirsiniz. Ancak ustanız demiri doğru bağlayamazsa ilk depremde o bina çöker. Mükemmel beton, bilinçli ustanın elinde değilse kolonlar istenilen sağlamlıkta olmaz; bina çöker” dedi.

“Bir binayı kalıpçı, demirci, kaynakçı ve tesisat ustası ayakta tutar” diyen Koçoğlu, usta ve işçilerini eğitiminden geçirmiş firmaların yaptığı binalardan kimsenin endişe duymaması gerektiğini söyledi. Koçoğlu, “Ancak eğitimsiz usta ve işçilerle yapılan binalara da kimse güvenmesin” diye konuştu.

İNTES’in mesleki eğitim kurumunda verilen sertifika ücretinin 400 TL olduğunu belirten Koçoğlu, bu belgenin 5 yıl artı 5 yıl olmak üzere toplam 10 yıllık geçerlilik süresinin olduğunu söyledi.

Koçoğlu, “Ayda yaklaşık 3 TL’lik eğitimle usta ve işçilerin mesleki eğitimini tamamlıyoruz. Ücret, uluslar arası eğitim kuralları nedeniyle zorunlu. Bu eğitimden kaçan firmalar, eğitim belgesiz ustalarla yaptıkları binaları televizyon reklamlarıyla vatandaşa pazarlıyorlar” dedi.

Koçoğlu, yıllardır inşaatlarda çalışmış ustaların yaptıkları işi doğru yaptıklarını zannettiklerini, ancak eğitim sırasında yanlışlarını bütün açıklığıyla gördüklerini söyledi. Sınavlarda başarı oranının yüzde 60’larda kaldığını belirten Koçoğlu, 2 sınavda başarısız olanlara belge verilmediğini, ancak sınavı geçemeyen ustalara İNTES üyesi işyerlerinin dışındaki firmalar tarafından kolaylıkla iş verildiğini bildirdi.

Haberin Devamı