Gazete Vatan Logo

Sağ kolu sırtından bıçakladı

İsrail Başbakanı Netanyahu’nun uzun yıllar sağ kolu olarak görev yapan Ari Harov, Başbakan hakkındaki yolsuzluk iddialarıyla ilgili ifade vermek karşılığında hapis cezasından kurtulmak için anlaşma yaptı. Netanyahu’nun tüm kirli ilişkilerini anlattı

Sağ kolu sırtından bıçakladı

Ari Harov, İsrail siyasetine uzun yıllardır damga vuran Başbakan Benjamin Netanyahu’nun yanında 2009 yılından bu yana çeşitli pozisyonlarda bulundu. Ona seçim kazandıran isim olarak ün saldı. Netanyahu 2014’te yeniden başbakan seçildiğinde İsrailli siyasetçi bu kez Harov’u başdanışman sıfatıyla kabinesine dahil etti. Harov, Netanyahu’nun tüm sırlarını bilen tek isim olarak biliniyordu. Ta ki düne kadar.

İsrail polisi aylardır Dosya 1000, Dosya 2000 ve Dosya 3000 olarak bilinen 3 farklı suçlama kapsamında Netanyahu hakkında yolsuzluk ve rüşvetten soruşturma yürütüyordu.

‘Kuru gürültü’

Ancak bu suçlamalarla ilgili kanıt bulmakta zorlanıyordu. Harov polis için adeta bir altın madeni oldu. Soruşturmada tüm gerçekleri anlatması karşılığında kendisinin de dahil olduğu rüşvet çarkından ceza almaması için anlaşma yaptı. Hapse girmemek karşılığında Netanyahu ile ilgili tüm bildiklerini anlattı. Netanyahu eski sağ kolunun ifadesi için, ‘Kuru gürültü’ yorumunu yaptı.

Bana destek ver rakibini bitireyim

Haberin Devamı

Harov’un Dosya 2000 hakkında verdiği ifade Times of Israel haber sitesine sızdı. Buna göre Netanyahu, ülkenin çok satan gazetelerinden Yedioth Ahronot’un sahibi Amon Mozes ile görüşmesinde gazetenin kendisi hakkında daha destek veren haberler yapması karşılığında daha fazla tiraja sahip olan Israel Hayom gazetesine baskı yapma sözü verdi. Hatta bunun için yasa çıkarmayı bile taahhüd etti. Ardından Netanyahu, Harov’a ‘Bu iş üzerinde çalış’ talimatı verdi. Ardından da Israel Hayom gazetesinin patronu olan ülkenin en zengin iş adamlarından yakın arkadaşı Sheldon Adelson ile bir araya geldi. Kendisine uzun yıllar boyunca kayıtsız şartsız destek veren Adelson’a, ‘Hafta sonu eklerini iptal edip gazeteyi güçsüzleştir. Biraz tiraj kaybetmene ihtiyacım var’ dedi.

‘Basın bana darbe yapıyor’

Başbakan Netanyahu’nun hakkında devam eden soruşturmalar “iş adamlarından uygunsuz para aldığı (Dosya 1000), bir medya patronuyla kendi lehine yayın yapması için pazarlık yaptığı (Dosya 2000) ve Almanya’dan alınan denizaltılarda adının yolsuzluğa karışması (Dosya 3000)” şeklinde sıralanıyor. Yolsuzluk iddialarını reddeden Netanyahu, ülkedeki medya kuruluşlarını “liderliğini yaptığı Likud Partisi hükümetini düşürüp darbe yapmaya çalışmakla” suçluyor.

Haberin Devamı

Binlerce dolarlık şampanya ve puro

Harov Dosya 1000 olarak bilinen rüşvet iddiaları ile ilgili de polise çarpıcı bilgiler verdi. Buna göre Netanyahu ailesi ile İsrail doğumlu ABD vatandaşı iş adamı Amon Milchan arasında sıkı bir dostluk hakimdi. 5.2 milyar dolarlık servete sahip olan Hollywood yapımcısı Milchan, Netanyahu ile bu sıkı dostluğunu çıkarlarına kullanmak için Başbakan’ı ve ailesini hediye yağmuruna tutuyordu. Netanyahu defalarca bu iş adamında binlerce dolar değerinde şampanya ve puro hediyesi kabul etti. Karşılığında da Milchan’a iş ilişkilerinde yardımcı oldu.

İmdadına Adalet Bakanı koştu

İsrail yasalarına göre haklarında savcı tarafından iddianame hazırlanan bakanlar istifa etmek zorunda. Bu yasanın aynı zamanda Netanyahu için de geçerli olacağı belirtiliyor. Ancak Adalet Bakanı ve Netanyahu’nun koalisyon ortağı Jewish Home partisi üyesi Ayalet Shaked, “Bakanlar için geçerli olan yasa Başbakan’ı kapsamıyor. Netanyahu istifa etmek zorunda değil. Biz koalisyon ortakları, savcı resmen suçlamayı yöneltme kararı alırsa, bir araya gelip bir karar alacağız’ dedi.

Haberin Devamı

Polis savcıya gönderecek

İsrail gazetelerinde manşete çıkan ifade için basının yorumu, ‘Netanyahu için sonun başlangıcı’ şeklinde oldu. Yolsuzluktan hapis yatan İsrail eski Başbakanı Olmert gibi Netanyahu’nun da koltuğunu kaybedip hapse girebileceği, ceza almasa bile siyasi kariyerinin sonuna geldiği belirtiliyor. Medyaya sızan bilgilere göre Harov’un ifadesinin ardından İsrail polisi Netanyahu’nun ‘yolsuzluk ve rüşvetten’ yargılanması için yeterli delil olduğu sonucuna vardı ve dosyayı savcılığa göndermeye hazırlanıyor.