Gazete Vatan Logo

Safiye ırkçıları gülüşüyle yendi

İngiltere’de düzenlenen Müslüman karşıtı gösteride aşırı sağcıların karşısında duran Safiye Han, sosyal medyada günün kahramanı ilan edildi

Safiye ırkçıları gülüşüyle yendi

Hafta sonunda İngiltere’nin Birmingham kentinde, göçmen ve Müslüman karşıtı ‘İngiliz Savunma Birliği’ (EDL) tarafından düzenlenen gösteride ırkçıların karşısına dikilen genç bir kadının fotoğrafı, sosyal medyada en çok konuşulan konulardan birisi oldu. EDL yöneticileri, geçen ay başkent Londra’da yaşanan terör saldırısının ardından, ‘radikal İslamcı’ teröristlerin kentle olan bağlantılarına dikkati çekmek için Birmingham’da gösteri düzenleyeceklerini açıklamıştı.

Örgütün çağrısına uyarak Birmingham’a gelen yaklaşık 50 kişilik bir grup, cumartesi günü kent merkezinde İslam karşıtı sloganlar atarak yürümeye başladı. Kentteki Merkez Camisi’nin organize ettiği, EDL’nin eylemiyle aynı saatlerde düzenlenen ırkçılık karşıtı gösteriye ise yaklaşık 300 kişi katıldı.

Bir ara karşı karşıya gelen 2 grup arasında sözlü atışmalar yaşanırken, yoldan geçen Safiye Han adlı genç kadın, başörtülü bir göstericinin zor durumda kaldığını görünce harekete geçti.

Yarı Pakistan, yarı Bosna kökenli olduğunu söyleyen Han, BBC’ye verdiği röportajda, “Başörtülü bir kadın, EDL taraftarı 25 erkek tarafından çevrelenmişti. Polis onu korumak için bir şey yapmıyordu. Ben de grubun arasına dalarak kendimi tanıttım ve onlarla yüzleştim” diye konuştu.

Haberin Devamı

Ortamın daha fazla gerilmemesi için polis tarafından uzaklaştırılan genç kadın, amacının gösteriye katılmak olmadığını, sadece ‘yaşadığı kentte insanlara kabadayılık taslanmasından hoşlanmadığını’ kaydetti.

Safiye’nin EDL üyelerinin karşısında elleri ceplerinde gülümseyerek dururken çekilen fotoğrafı, sosyal medya sitelerinde binlerce kez paylaşıldı.

Ünlü televizyon sunucusu Piers Morgan, Safiye’nin fotoğrafını ‘haftanın fotoğrafı’ ilan ederken, Birmingham’lı siyasetçiler de genç kadına destek verdi.