Gazete Vatan Logo

Safer ayı nedir? Safer ayı duası nasıl edilir?

Safer ayı, Hicri takvime göre Muharrem ayından sonra gelen ikinci aydır. Halk arasında bela ve musibet ayı şeklinde tarif edilse de Diyanet karşı çıkıyor. Müslümanlar için mübarek aylardan biri olan safer ayı nedir? Safer ayı duası nasıl edilir? Sefer ayında yapılacak ibadetler nelerdir? Diyanet konuyla ilgili ne söylüyor. Detaylar haberimizde.

Safer ayı nedir? Safer ayı duası nasıl edilir?

Safer ayı nedir? Safer ayı duası nasıl edilir? Sefer ayı için yapılacak ibadetler nelerdir? Safer ayı, Hicri takvime göre Muharrem ayından sonra gelen ikinci aydır. Halk arasında bela ve musibet ayı şeklinde tarif edilse de Diyanet karşı çıkıyor. Müslümanlar için mübarek aylardan biri olan safer ayı ile ilgili Diyanet ne söylüyor. Detaylar haberimizde.

Safer ayı nedir?

‘’Boş kalmak, boşluk; sararmak, sarılık; karında yaşayan kurtçuk" anlamlarına gelen saferin, bir aya adının verilmesinin nedeni ise; Cahiliye Dönemi’nde savaş nedeniyle evlerin boş kalması ya da veba salgınından yüzlerin sararması gibi şekillerde açıklanmaktadır.

Safer ayında yapılacak ibadetler

Safer ayına özel bir ibadet şekli bulunmuyor. Hz. Peygamberin (s.a.s.) yaptığı günlük ibadetler safer ayında da yapılabilir.

Güvenilir kaynaklardan teyit edilmese de Safer ayında belalardan korunmak için çokça istiğfar çekilmesi, günahlara tövbe etmesi, kaza namazı kılması ve sadaka vermesi, salavatlar ile geçirilmesi önerilir.

Safer ayı duası

Haberin Devamı

Özel bir ibadet şekli olmadığı gibi, safer ayı duası olarak özel bir dua yoktur Hz. Peygamberin (s.a.s) yaptığı günlük dualar bu ayda da yapılır.

Sadece safer ayının son Çarşamba gecesi ve günü âfât-ı semâviye ve âfât-ı arâziyeden muhâfaza olmak için 2 rek'at namaz kılınır. Her rek'atte 1 Fâtiha-i şerîfe, 11 İhlâs-ı şerîf okunur. Namazdan sonra en az 11 İstiğfâr-ı şerîf ve 11 Salât-ı Münciye okunur.

Safer ayı musibet ayı mıdır?

Safer ayı diyanet tarafından yapılan açıklamaya göre musibet ayı değildir.

Diyanet: ‘’Bu anlayış, Cahiliye dönemine ait olup (Ebû Dâvûd, Tıb, 24), dinimizde yeri yoktur. Dolayısıyla böyle bir anlayış hurafedir. Bu ayın diğer aylardan hiçbir farkı yoktur. Hz. Peygamber (s.a.s.) böyle bir anlayışı reddetmiş ve “Safer ayında uğursuzluk yoktur” buyurmuştur (Buhari, Tıb, 19)’’ açıklamasını yapmıştır.

Safer ayının önemi nedir?

Hicrî ayların ikincisidir. Hicrî ayların birincisi, bilindiği gibi Muharrem ayıdır ve içinde aşûre günü vardı. Üçüncüsü ise Rebî’ül-Evvel ayıdır ve bu ayın 12. Gecesinde Kâinatın Efendisi Sevgili Peygamberimiz (s.a.v) dünyayı şereflendirdi. Hicrî takvimde bazı ayların ve günlerin; gerek içinde farz kılınan ibadetler, gerekse bir kudsî tarihin unvanı olmaları hasebiyle mukaddes tanındığı biliniyor. Meselâ Recep, Şaban ve Ramazan ayları, nafile ve farz ibadetlerin içerisinde teşrî kılındığı üç ibâdet ayı olarak bilinir; bu aylardan bilhassa Ramazan ayı ve bu ay içindeki Kadir Gecesi Kur’ân’da da ifâdesini bulur; diğer ikisi de muhtelif nafile ibâdetler için münbit birer zemin teşkil ettiği sahih hadislerde beyan edilir. İslâmiyet öncesi Araplar arasında da Muharrem, Recep, Zi’l-Kâde ve Zi’l-Hicce aylarının hürmet duyulan aylardan olduğu ve bu aylarda Arapların savaş yapmaktan çekindikleri biliniyor.

Haberin Devamı