Gazete Vatan Logo

Sadun Boro’yu kaybettik!

Ünlü denizci 87 yaşındaki Sadun Boro, 3 gündür tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi.

Sadun Boro’yu kaybettik!

Teknesiyle dünya turu yapan ilk Türk olan Sadun Boro, mesanesindeki kanser bulgusu nedeniyle 3 gündür tedavi gördüğü Marmaris, Özel Ahu Hastanesi’nde yaşamını yitirdi. Merhum Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın danışmalarından, gazeteci Can Pulak, manevi babası Boro’nun öldüğünde İngiliz Limanı’na teknesinin bağlı olduğu çam ağacının dibine gömülmeyi istediğini belirtip, “Şimdi bunun için uğraşıyoruz. Bunun için Bakanlar Kurulu kararı gerekiyor” dedi. Boro’nun cenaze töreni Pazartesi günü ikindi namazına müteakip Gökova Karacasöğüt’te toprağa verilecek.

Boro’non hayatını kaybettiği haberini alan dostları Marmaris’e akın etmeye başladı. Son günlerinde sürekli birlikte olan Can Pulak, Antarktika’ya giden ilk Türk kadın denizcisi olan Sibel Karasu, yelkenli teknesiyle ‘Dostlarla Devri Alem’ adını verdiği dünya turunu 1.5 yılda tamamlayan Cumhur Gökova ölüm haberi üzerine hastaneye ilk gelenler arasındaydı.

Tekstil mühendisi

Sadun Boro, iyi eğitilmiş, üç lisanı son derece iyi konuşan tekstil mühendisiydi. İstanbul’da 1928 yılında doğan Boro’nun çocukluk ve gençlik yılları Caddebostan ve Marmara kıyılarında geçti. Denizcilik hayatına önce sandalla başladı; liseye geçtiği yıllarda ilk yelkenli teknesine sahip oldu. 1952’de Ling adlı 11 metrelik bir yelkenliyle İngiltere’den Karayip Adaları’na kadar uzanan ilk açık deniz, Atlantik aşırı yolculuğunu bir İngiliz ile birlikte gerçekleştirdi. En büyük hayalini 1965’te Alman asıllı eşi Oda Boro ile birlikte gerçekleştirdi. Üç yıl süren dünya turu anıları gazetede yayımlandı. Bu anılar, daha sonra ‘Pupa Yelken’ adlı kitapta toplandı. 1980’den beri Bodrum’da yaşayan Sadun Boro; özellikle Gökova, Göcek gibi güney Ege koylarının korunması için çaba harcadı.

Haberin Devamı

Boro’nun “Kısmetim 2” isimli teknesi Türkiye’de olduğu süre içerisinde Marmaris’in Maldere Mevkii, Büyük Okluk Koyu’na demirleniyor.

Sadun ve Oda Boro’nun 34,5 buçuk ay süren dünya turu 1968 yılında bitmişti.