Adayları zorlayacak düzeyde zor soru yoktu!

Lisans Yerleştirme Sınavı’nın 3 oturumu olan LYS 2 Fen Bilimleri sınavı da sona erdi. 460 bin adayın ter döktüğü LYS-2 Fen Bilimleri sınavında adaylar, Fizik, Kimya ve Biyoloji olmak üzere 3 testten 135 dakikada toplam 90 soru yanıtladı. Peki sorular nasıldı?

Öğrencilerden edindiğimiz bilgilere göre, sınavın genelde kolay olduğunu söyleyebiliriz. Her seviyedeki öğrenciye hitap eden soruların olması, moralleri bir hayli yükseltmiş. 12’nci sınıf müfredatındakilerin daha çok bilgiyi ölçen sorular olduğu belirtildi. Bu soruların ayırt edici olacağı düşünülüyor.

2015 LYS-2 Fizik testi, geçen yıllara göre oldukça kolay sorulardan oluşmuş, hatta bu duruma adayların bile şaşırdığını belirtelim. Bu sene fizik ortalaması yükselir. Öğrencileri zorlayacak derecede ‘çok zor’ soru yoktu. Sadece birkaç soru için işlem uzun sürüyordu. Sorular çoğunlukla bilgi sorularından oluşmakla beraber, ayrıntılı bilgi gerektiren detay soru da sorulmadı. Fizikte bilgiyi kullanma, yorumlama ve sözel kısım ile ilgili sorulara ağırlık verilmiş (yaklaşık 8 soru), formül uygulanarak çözülebilecek soru sayısı daha az. YGS konularıyla ilgili olan sorular daha ağırlıklı.

Haberin Devamı

Kimya sorularının, genel itibarıyla önceki yıllarda çıkmış sorulara benzer nitelikte ve kolay olduğu anlaşıldı. Öğrencilerin çekindiği organik kimya soruları da oldukça kolaydı. Konu dağılımı dengeli yapılmış ve hemen her konudan soru sorulmuş. Genel anlamda fizik testinin geçmiş yıllardan daha kolay bir sınav olduğu söylenebilir. Kimya testi de kolay ve rahattı.

7-8 soru haricindeki diğer tüm soruların, temel biyoloji bilgisi ile çözülebilecek düzeyde olduğu anlaşıldı. Geri kalan sorular belli oranda yorum yapabilme yeteneği gerektiriyor. Bazı sorularda beklenin üstünde akademik dil kullanıldığı için, bu soruların anlaşılmasında, adayların oldukça zorladığını düşünüyoruz. Biyolojide bazı soruların bilgi ağırlıklı, bazılarının ise grafik ve yoruma dayalı olduğu anlaşılıyor. Genel olarak bu seneki biyoloji soruları, geçmiş yıllardaki zorluk düzeyine paralellik gösteriyor. Biyoloji sorularının adayları zorladığını pek söyleyemeyiz. Sorular derinliği olmayan, yüzeysel sorulardan oluşmuş. Genel kültür tarzında olanlar da var. Bazı konulardan birer soru sorumuş. Bu türden soruları çözebilmek için bütün konulara hakim olmak gerekiyor. Biyoloji testinin genel anlamda kolay ve rahat olduğu söylenebilir. Her 3 test de düzenli çalışan bir öğrencinin rahat yanıtlayacağı sorulardan oluşuyordu denilebilir.

Haberin Devamı

LYS’de standarda en çok oturan sınav dil testi olarak karşımıza çıkıyor. Bunun sebebi katılacak olan öğrenci sayısı, alınacak olan öğrenci sayısı ve soru tiplerinin belli olmasından kaynaklanıyor. Geçen sene Dil sınavlarından Almanca, İngilizce ve Fransızca sınavlarına 92 bin aday başvuru yapmış, 85 bini sınava katılmıştı. Yani sınava giren öğrenci sayısı belli. Dil testinde 3 puan türü vardır. Bunlar dil-1, dil-2 v dil-3 olarak hesaplanan puan türleridir. En fazla dil-1 bölümünde 14 bin öğrenci alımı yapılırken, dil-2 600, dil-3 ise 3 bine yakın öğrenci almıştı. Baktığımızda 17 bine yakın kontenjan alımı gerçekleşti. Bu sene bu kontenjan 20 bini bulacak çünkü 100 bin öğrenci başvuru yaptı.

Haberin Devamı

Diğer sınavlarda testlere yıllara göre kolay ya da zor diyebiliyoruz ama dil testlerinde standart bozulmuyor. Bu senede aynı standart bozulmuş. Çünkü dil sınavında yapabileceğine inanan insanlar giriyor. Diğer oturumlarda karşılaştığımız gibi kendini denemek amacıyla öğrenciler sınava girmiyor. Bu sınavda yine paragraf soruları zaman alıcı öğrenciler yine bu sıkıntıyı yaşadı. Dil testinde aşağı yukarı 20 paragraf sorusu yer alıyor bu da zamanı oldukça etkiliyor. Dolayısıyla her yıl olduğu gibi soru standardı zorluk bakımından eşdeğer.

Beklenen türden bir sınavdı. Zorluk derecesi diğer sınavlardan daha zor olan bir sınav. Sebebi bilenin girdiği bir sınav olması. Dil testinde en fazla başvuru İngilizce alanında yapıldı. Bunun sebebi de İngilizce sınavının KPSS’deki alan sınavıyla eşdeğer olması.

DİĞER YENİ YAZILAR