TM-3’te ilk 150 binde değilseniz ‘hukuk’u tercih edemeyeceksiniz!

Üniversite adayları 14 Temmuz’a kadar tercih yapacak. VATAN Eğitim Uzmanı Sadık Gültekin bu zorlu süreçte rehberlik yapacak. Yazı dizisine bugün başladık.

TM-3’te ilk 150 binde değilseniz ‘hukuk’u tercih edemeyeceksiniz

Bu yılın en büyük sürprizlerinden biri, hukuk fakültelerine ve tıp fakültelerine getirilen başarı sıralaması barajı. MF-3’te tıp için ilk 40 bin, hukuk için de TM-3 puan türünde ilk 150 binde olmayanlar bu bölümleri tercih edemeyecek. KKTC üniversiteleri bu sıralamadan ve sınırlamadan bu yıl muaf tutuluyor, ancak önümüzdeki yıldan itibaren aynı kısıtlama onlar için de geçerli olacak.

Hukuk, en çok tercih edilen bölümlerin başında geliyor. Baraj sınırlamasının yanında, hukuk tercihi yapacak adayları bekleyen bir başka sıkıntı daha var; hukuk fakültelerine alınacak aday sayısı, geçtiğimiz yıla göre bir artış göstermedi, yani kontenjan aynı kaldı.

TM-3’te ilk 150 binde değilseniz ‘hukuk’u tercih edemeyeceksiniz

Hangi mesleğe ihtiyaç var

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, 2013 yılında işgücü içerisinde yaklaşık 5 milyon üniversite ve yüksekokul mezunu bulunuyor.

500 bin işsiz

5 milyon üniversite ve yüksekokul mezunundan yaklaşık 500 bini işsiz, yani bu gruptaki işsizlik oranı yüzde 10 düzeyinde.

Haberin Devamı

Üniversite mezunları arasında işsizlik oranının yüzde 10 ortalamanın altında kaldığı alanlar arasında öğretmenlik ve eğitim bilimleri (yüzde 6,7), beşeri bilimler (yüzde 7,3), mühendislik ve doğa bilimleri (8,6), sosyal bilimler (yüzde 9,3) mimarlık ve inşaat (yüzde 9,4) olarak sıralanıyor.

TM-3’te ilk 150 binde değilseniz ‘hukuk’u tercih edemeyeceksiniz

Tercihi üst sıraya yazmak avantaj sağlar mı?

Sağlamaz... Herhangi bir tercihi, üst sıraya veya daha alta sıraya yazmak, kişinin kendi kararı ve kendi tercihidir; bunun bir başkasının tercihiyle veya sırasıyla hiçbir alakası yoktur. Kişiler, bu şekilde bir başkasına nazaran ne avantaj sağlayabilirler ne de dezavantajlı bir duruma düşerler. Şöyle bir örnek verelim: A bölümünü Ahmet 1. Sıraya, ben de 30. Sıraya yazayım. Bu bölüme bir kişinin alınacağını varsayalım ve benim puanım 407, 001 olsun, Ahmet’in puanı da 407, 000 olsun. Bu bölüme ben yerleştirilirim, çünkü puanımın virgülden sonraki 3. basamağı Ahmet’in puanından yüksek. Önemli olan sıra değil, puan; sıra sadece kişinin tercihini yansıtır, yani hangi bölümü hangi bölümden önce veya sonra istiyorum anlamına gelir...

Haberin Devamı

Kontenjanlar artmadı

Geçen yıla göre kontenjanlarda fazla bir artış yok. Türkiye genelinde sadece 10 binlik bir artıştan söz edebiliriz. MF, TM ve TS puan türlerinde toplamda 9 bin (her puan türünde 3 bin), DİL puan türünde de sadece bin kontenjan artışı oldu. Dolayısıyla kontenjanların geçtiğimiz yıla göre çok fazla değişmediğini görüyoruz.

TM-3’te ilk 150 binde değilseniz ‘hukuk’u tercih edemeyeceksiniz

Ölü tercih nedir?

Örneğin, 120 binlik tercihin altına, ondan daha küçük sıradaki bir yerin, örneğin 80 binlik bir yerin yazılmasıdır... Şöyle düşünün; 120 binlik bir yeri kazanamayan bir aday, 80 binlik sırada bulunan bir yeri kazanabilir mi, bu mümkün değil; çünkü 80 binlik yerin puanı, onun üstüne yazdığımız 120 binlik sırada bulunan tercihten daha yüksektir, üstelik oldukça da yüksektir... Doğrusu, 120 binin altına 125 veya 130 binlik sırada bulunan yerlerin yazılmasıdır.

Yeni açılan bölümlerin puanı ne olur?

Haberin Devamı

Bu sorunun yanıtını, kıyaslamak yaparak bulabiliriz. Örneğin, İstanbul Üniversitesi’nde yeni bir bölümün açıldığını var sayalım; şayet bu bölüm, Marmara Üniversitesi’nde daha önceden varsa ve puanı da belliyse, yeni açılan İstanbul Üniversitesi’ndeki bölümün puanı da onun gibi veya ona yakın bir şey olacaktır. Vakıf üniversitelerinde bazı yeni açılan burslu bölümler var, bunları, daha önceden puanı belli olan vakıf üniversitelerindeki bölümlerle kıyaslayabilirsiniz.

Sadık Hoca’nın favori bölümleri...

- Harita Müh.

- Metalurji ve Malzeme Müh.

- Enerji Sistemleri Müh.

- Gemi İnşaatı Müh. / Gemi İşletmeleri Müh.

- Biyomedikal Müh.

- Kontrol ve Sistem Müh.

- Uluslararası Ticaret

- Uluslararası Finans

- Uluslararası Lojistik

- Yönetim Bilişim Sistemleri

- Sağlık Yönetimi

- Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği

- Yeni Medya

Tercih aralığı ne olmalı?

Örneğin; başarı sıralaması 100 binde olan bir adayın, tercihlerini 75 binden başlatması son derece mantıklı olur. İlk 4-5 tercihini bu şekilde yapabilir. İlk tercihleriniz, gönlünüzde yatan bölümler olsun. Listenin ortada sıralarındaki 20 tercih, makul düzeydeki yerler olsun, yani bizim başarı sıramızın ulaşabileceği bölümlere yer verelim. Son sıradaki 4-5 tercihin 140-150 bin dolaylarında olması, bu adayı büyük ölçüde garantiye alır. Ancak burada şuna dikkat etmek gerekiyor; son sırada yer verdiğiniz tercihler, kazandığınızda asla pişman olmayacağınız, bir daha sınava girmek istemeyeceğiniz bölümler olmadır, yoksa sonradan pişman olmanın bize faydası olmaz.

Haberin Devamı

YARIN: Tercih listesi nasıl hazırlanır, karma tercih listesi nasıl yapılır?

DİĞER YENİ YAZILAR