Dijital dünya nasıl çocuklar yaratıyor?

Online çocukları daha mı zeki oluyor? internet, eğitimde yeni ufuklar mı açıyor? Yoksa, düzensiz bilgi bombardımanı gençlerin beynini mi yıkıyor?

Haberin Devamı

PC ve internetle yetişen "@ jenerasyonu", bilim adamları tarafından ilgiyle takip edilirken yeni teknolojiye ayak uydurmakta zorlanan ebeveynler, çocuklarını şaşkınlık ve endişeyle karışık bir hayranlık içinde izliyorlar. Bu, çok kapsamlı dijital dünya, süper beyinli çocuklar mı, yoksa davranış bozukluğu olan siber çocuklar mı yaratmakta?

Bu konuda, özellikle ebeveynler çaresiz ve şaşkın. Amerikalı psikolog Kimberly Young'ın incelemelerine göre, internette gezinen çocukların çoğunda bağımlılık belirtileri mevcut. Hiç kimse, karşılıklı konuşma sırasında iki dakika bile rahat duramayan bir çocuğun, sıradan bir bilgisayar oyunuyla saatlerce oyalandığını açıklayamıyor.

Yani çocukların konsantrasyon sorununun nereden ileri geldiğini bilmiyoruz. Online jenerasyonun yalnızlığa itildiği görüşüne katılmayan bilim adamları da var. Onlara göre multimedya, gençlere sadece renkli medya dünyasını takip edebilmeleri için yeni seçenekler sunmakta. Böylesine hızlı gelişen bir iletişim ortamında bugün olduğu gibi önümüzdeki yıllarda da psikologlara büyük işler düşeceği görülüyor.

Görsel sanatlar ve dijital iletişim tasarımı
Günlük yaşantımızın her alanında yer alan bilişim teknolojilerini toplumsal ve kültürel, aynı zamanda teknik ve yaratıcı boyutlarıyla inceleyen görsel sanatlar ve görsel iletişim tasarımı, iletişim teknolojilerinin gelişimine paralel olarak yeni boyutlar kazanarak önemini artıracak. Özellikle web tasarımı ve dijital teknolojiyi yakından takip eden bu sektör, sanat ve kültür, iletişim teorileri, tasarım prensipleri, masaüstü yayıncılık, siber kültür, video teknolojisi vb. alanlarda bilgi sahibi olmakta ve bu alanlardaki birikimlerini rahatlıkla değerlendirmektedir.

Sanat yönetmenliği, grafik tasarımcılığı, animasyon, profesyonel fotoğrafçılık ve yayın kuruluşlarında danışmanlık vb. görevler üstlenebilen bu alanın çalışanlarının iş potansiyelleri artarak devam ediyor.

Siber kültürden multimedyaya, görsel kültürden sanat ve kültür teorilerine kadar geniş bir alana yayılan ve sanal dünyanın kapılarını aralayan görsel sanatlar ve görsel iletişim tasarımı, gözde sektörlerden biri olarak yarının dünyasında varlığını sürdürecek ve yeni dünyanın görsel şekillenmesinde insanlığın hizmetine devam edecek.

* Türkiye, gelir dağılımı en bozuk ülkeler arasında 4'üncü, kayıtdı-şı ekonominin ülke ekonomisine yön verdiği en kötü ülkeler sıralamasında 5'inci sırada.

* Türkiye, siyasal-sivil özgürlükler konusunda araştırma yapılan 191 ülke arasında 136'ncı sırada yer alıyor.

* Türkiye'de, kişi başına alkol tüketimi 1950'de 1 litreyken, bu oran 2000'de 20 litreye çıktı, son 3 yılda uyuşturucu kullanımı yüzde 350 oranında arttı.

* Türkiye, sosyal güvenlikte OECD sonuncusudur.

* Türkiye, çocuk işçi oranında yüzde 24 ile Kenya, Bangladeş ve Haiti'den sonra dünyada 4'üncü sırada bulunuyor.

Bunları, neden sıraladık? Toplumu ve insan ilişkilerini, bu ilişkilerden etkilenen toplumsal, siyasal, kültürel kurumları teorik ve uygulamalı olarak inceleyen sosyoloji, sınırların kalktığı, çeşitli dini, etnik, kültürel kimliklerin birbiriyle daha yakın ilişki içine girdiği günümüzde daha da önem kazandı ve bu yöndeki çalışmaların ve araştırmaların sayısının artırılması gerektiği ortaya çıktı.

İklimden ekonomiye, eğitimden etnik ve kültürel duruma kadar toplum üzerindeki çok yönlü etkileşimin sonuçlarını analiz etmeye çalışan sosyoloji, teknolojik gelişmelerin insanların sosyal yaşamlarını kısa sürede ve derinden etkilediği günümüzde daha da önem kazandı.

Sorularınız ve yanıtları
Şansım ne kadar?
* Bir kamu kuruluşunda memur olarak çalışıyorum. Daha önce dışarıdan bir fakülte bitirdim. Tekrar okumak istiyorum. Bitirdiğim lise 'Edebiyat' bölümüydü. Şimdi mühendislik okumak istiyorum. Bitirdiğim fakültenin avantajı veya dezavantajı olur mu? Şansını nedir? S. GÜZEL

Bitirdiğiniz fakültenin, bir avantajı veya dezavantajı olmaz ancak bitirdiğiniz lise türünün dezavantajı olur. Edebiyat alanından mezun olan adaylar için mühendislik programları alandışıdır. Dolayısıyla kazanma şansınızın hemen hemen hiç olmadığını belirtmekte bir sakınca görmüyorum.

Puanım düşer mi?
* Bir yüksek öğretim programından mezun oldum. Bu durum, bu yılki ÖSS puanımı düşürür mü? Bir de, Ortaöğretim Başarı Puanımı nasıl hesaplayabilirim? Diploma notu mu baz alınıyor, yoksa sadece lise 1, 2 ve 3'ün ortalaması mı alınıyor? M. GÜVENDİ

Daha önce bir yükseköğretim programını bitirmeniz, bu yıl girdiğiniz ÖSS'de puanlarınızın düşmesine yol açmaz. Ortaöğretim Başarı Puanınız, diploma notunuzdan hesaplanır. Ağırlıklı Ortaöğretim Basan Puanı da okulunuzun ÖSS'deki başarısından hesaplanır. Bunun için diploma notunuzu ve okulunuzun adını bildirmeniz gerekir.

Yarın: Geleceğin gözde mesleklerine ve sizlerden gelen soruların yanıtlarına devam

DİĞER YENİ YAZILAR