Türk Dili ve Edebiyatı sınavı yüksek kalitedeydi, çok kitap okuyan kazandı

2015-LYS maratonu , dün yapılan LYS-3 (Edebiyat - Coğrafya-1) oturumu ile sona erdi. Her yıl sınava giren öğrenci sayısının arttığını düşündüğümüzde, sıralama sınavı olan bu testlerin zorluk derecesinin de artması doğal...

2015 - LYS oturumları dikkate alındığında, ana derslerin (MF puan türü için Matematik, TM puan türü için Matematik ve Edebiyat, TS puan türü için ise Türk Dili ve Edebiyatı) sorularının, adayları zorlayıcı olduğu ve bu sayede de sıralamalarının belli aralıklara yığılmasının engellenmek istendiği düşünülebilir.

Türk Dili ve Edebiyatı: Öğrencilerden edindiğimiz bilgilere göre, 2015 LYS-3’te de daha önceki yıllardaki dağılımlara benzer bir konu dağılımı yapılmış. Edebiyat testinin, hem soru sayısının fazla olması, hem de bilgi gerektiren ve dikkatli okuma becerisi isteyen sorular olması nedeniyle iyi hazırlık yapmış öğrencileri ayırt edici bir sınav olduğu söylenebilir. Okuma alışkanlığı olan, hızlı okuyan öğrenciler bu sınavda avantaj sağlar. Sınavda, günümüz yazarlarından da sorulara yer verilerek güncellik yakalanmış. Soru dağılımında İslamiyet Öncesi, Divan, Tanzimat, Servet-i Fünun, Fecr-i Ati ve Milli Edebiyat dönemleri de sorularak lise müfredatının tamamı yoklanmış. Ayrıca Batı Edebiyatı Akımlarıyla ve Söz Sanatlarıyla ilgili sorulara da yer verilmiş. Özellikle Edebiyat sorularında öğrencilerin hem bilgisini hem de yorum güçlerini ön plana çıkartan sorulara yer verilmesi, sınavın kalitesini yükseltmiş.

Haberin Devamı

Coğrafya: Öğrencilerden edindiğimiz geri bildirimler genel anlamda olumlu. Sınavın zorluk düzeyi orta seviyede. Hem Türkiye, hem de dünya haritası üzerinde birçok coğrafi bilgi sorgulanmış. Harita okuma becerileri yüksek olan adayların avantajlı olduğu söylenebilir. Soruların konu kapsamı, ağırlıklı olarak 10 ve 11. sınıf müfredatı kapsıyor. 9. sınıf ve 12. sınıf kazanımları daha az sorgulanmış. Küresel ortam, çevre ve toplum, iklim ile ekonomik coğrafya ağırlıklı konuları oluşturuyor. Coğrafya soruları, beşeri ve ekonomik coğrafya ağırlıklı olup, okuduğunu anlama ve yorumlamayı gerektiriyor. Coğrafya bilgilerini güncel olaylarla birleştirebilen adayların, sınavda daha başarılı olacağı kanısındayım…

DİĞER YENİ YAZILAR