Paracıklar paracıklar…

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, “MEB olarak Maliye Bakanlığı’na yaptığımız son öneri, 350 bin öğrenciye bu hakkın tanınması ve ödenecek teşvik miktarının da geçen yıla göre yüzde 10 oranında arttırılması doğrultusundaydı. Geçen yıl biliyorsunuz, okul öncesine 2 bin 500 lira, ilkokullara ve temel liselere 3 bin lira, ortaokul ve liselere de 3 bin 500 lira teşvik vermiştik. Bu sene Maliye Bakanlığı’ndan bu ücretlerin yüzde 10 oranında arttırılmasını talep ettik. Kaç kişiye burs verileceği konusunda ortak nokta belirlenecek” dedi…

***

Konunun özeti bu!

Şimdi gelelim can alıcı noktaya, herkes teşvik alabilecek mi?

Yanıt, kısa ve net: Hayır!

350 bin dolayında öğrencinin bu teşvikten yararlanacağı öngörülüyor. Peki, bu 350 bin öğrencinin tümü, temel liselere giden veya üniversite sınavına girecek adaylardan mı oluşuyor?

Hayır!

Bu teşvik, hem özel okula giden öğrencileri, hem de temel liselerde okuyacak tüm öğrencileri kapsıyor. Bir başka önemli nokta daha var; bu teşvik, öğretimin tüm kademesindeki öğrencilere verilecek, yani ilkokuldaki öğrenci de bu teşvikten yararlanacak, ortaokuldaki öğrenci de…

Haberin Devamı

Temel liselerin son sınıfına, yani 12’nci sınıfa gidecek öğrenci sayısı büyük olasılıkla 300 bin dolayında olacak; bu adaylardan sadece 135 bini bu teşvikten yararlanacak. Demek ki, temel liselere giden son sınıf öğrencilerinin 1/3’ü ancak bu teşvikten yararlanacak, peki diğerleri?

Yanıt, kısa ve net: Diğerleri bedel ödeyecek!

***

Konuyu biraz daha açalım…

Geçen yıl 5 bin TL’ye kayıt alan bir dershane; bu yıl yine aynı binada, aynı kadrosuyla temel lise olarak hizmet verecek. Geçen yıl dershane olan bu kurum, bu yıl özel okul olduğu için en az 8 bin TL’ye kayıt alacak. Aradaki 3 bin TL’lik farkı veli nasıl karşılayacak? Hesapta karşılamayacak gibi görünüyor... Devlet zaten özel okul öğrencilerine 3 bin TL destek veriyor, yani aradaki farkı devlet ödeyecek. Devlet herkese mi verecek? Mümkün değil, mümkün olmadığını az önce açıkladık. Son tahlilde, teşvik alan veli 5 bin, almayan 8 bin TL ödeyecek!

Haberin Devamı

***

İktisatçı değilim, ama hesapta bir hata var mı?

Bence yok!

Bu hesaba göre vatandaşı meta olarak gören patronlar (kendi ifadem değil!), bu durumda sadece veliden değil, devletten de para almış olmayacak mı; ortadaki rant daha da büyümeyecek mi; veli geçen yıldan daha fazla ücret ödemeyecek mi, eğitimdeki fırsat eşitsizliği daha da artmayacak mı?

Bu soruların yanıtlarını kim verecek; iktisatçılar mı, yoksa Milli Eğitim Bakanı mı?

***

Temel liseler, dershanelerden pahalı, kolejlerden ucuza gelecek. Velinin cebinden, dershaneye verdiğinden daha çok para çıkacak. Korkarım, sistemin astarı yüzünden daha pahalıya gelecek…

***

BU BİLGİLER TERCİH DÖNEMİNDE İŞİNİZE YARAYACAK!

Üniversite mezunları arasında işsizlik oranının en yüksek olduğu alanlar, imalat ve işletme… Bu alanlardan mezun olanların yaklaşık yüzde 17’si işsiz durumda bulunuyor. İşsizlik oranında imalat ve işletmeyi, sanatla ilgili alanlar izliyor.

Türkiye’nin işgücünün 5 milyon 500 binlik kısmını yüksekokul veya fakülte mezunları oluşturuyor. İşsizler arasında 560 bin üniversite mezunu bulunuyor.

Haberin Devamı

Yüksekokul veya fakülte mezunları arasında işsizliğin en az olduğu alan güvenlik hizmetleri olarak dikkati çekiyor. Bu alanlardan mezun olanların işsizlik oranı yüzde 2 ile sınırlı kalıyor...

İşsizliğin düşük olduğu bir diğer alan ise sağlık. Sağlıkla ilgili alanlardan mezun olanlar arasındaki işsizlik oranı ise yüzde 2,5 düzeyinde bulunuyor.

Veteriner hekimler de büyük ölçüde işsizlik sorunu yaşamıyor. Veterinerler arasındaki işsiz oranı yüzde 5’lerde kalıyor.

Hukuk yüzde 6’lık, öğretmen eğitimi ve eğitim bilimleri yüzde 7,4, mühendislik branşları yüzde 8,4, matematik ve istatistik yüzde 9,3, beşeri bilimler yüzde 9,8, sosyal bilimler ve davranış bilimleri yüzde 10’luk işsizlik oranıyla, üniversite mezunlarının genel işsizlik oranının gerisindeki alanları oluşturuyor.

***

BANA İLGİNÇ GELDİ!

Japon okullarında kadrolu bir müstahdem veya hizmetli bulunmuyor. Okulun tüm işlerini öğrenciler ve öğretmenler işbirliği içinde yapıyor. Japon okullarında yer paspaslayan öğrenci, cam silen öğretmen görmek şaşırtıcı değildir. Hatta tuvalet temizliğini bile öğrenciler yapar. Bu sebepledir ki öğrenciler okulu temiz tutmaya özen gösterir, nihayetinde kirletseler bile temizleyecek olanın kendileri olacağını iyi bilirler.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR