Dikey Geçiş Sınavı

Meslek yüksekokulları ile Açıköğretim ön lisans mezunlarının lisans öğrenimlerine devam edebilmeleri için 6 bin 759 kontenjan ayrıldı

Haberin Devamı

Meslek yüksekokulları ile Açıköğretim ön lisans mezunlarının lisans öğrenimlerine devam edebilmeleri için 6 bin 759 kontenjan ayrıldı. YÖK, gelecek öğretim yılında vakıf, devlet ve KKTC'deki üniversitelerin DGS sonuçlarına göre öğrenci yerleştirilecek lisans programlarının kontenjanlarını geçen yıla göre 405 kişi artırarak, 6 bin 759'a yükseltti. Meslek yüksekokulu ve Açıköğretim önlisans programı mezunlarının 4 yıllık lisans programına devam edebilmeleri için, DGS'ye girmeleri gerekiyor. Açıköğretim ve meslek yüksekokullarının ön lisans programlarından mezun olanlardan, kendi alanlarındaki Açıköğretim lisans programlarına devam etmek isteyenlerin sınava girmelerine gerek bulunmuyor. DGS için başvurular, 21 Nisan-2 Mayıs 2003 tarihleri arasında yapılacak. Bu öğretim yılında mezun olabilecek durumdaki meslek yüksekokulu öğrencileri başvuru belgelerini kendi okullarından, AÖF önlisans programlarından mezun olabilecek durumdakiler AÖF bürolarından, mezun durumdakiler de herhangi bir yüksekokul veya AÖF bürolarından alabilecekler. DGS, 20 Haziran 2003 tarihinde gerçekleştirilecek. YÖK, 2004-2005 eğitim-öğretim yılında dikey geçiş için ayrılacak kontenjanın, meslek liselerinden meslek yüksekokullarına sınavsız geçiş yaparak mezun olanların en az yüzde 10'u olarak belirlenmesini kararlaştırdı.

Öğrenim ve Katkı Kredileri
YURTKUR öğrenim ve katkı kredisi almaya hak kazanan öğrenciler belirlendi. 2002-2003 eğitim-öğretim yılında öğrenim veya katkı kredisi almak için başvurarak belgelerini teslim eden öğrencilerin belgeleri incelendi. İnceleme sonucunda 151 bin 750 öğrenci öğrenim kredisi almaya hak kazandı. Başvuran tüm öğrencilere, katkı kredisi verildi. Kredi kazanan öğrencilerin isim listeleri ile adlarına hazırlanmış kredi taahhüt senetleri; üniversite, fakülte, yüksekokul ve enstitülere gönderildi. Sonuçlar, AÖF öğrencilerine ise postalandı. Kredi almaya hak kazanan öğrenciler, isimlerine hazırlanmış kredi taahhüt senetlerini, okudukları öğretim kurumlarından imza karşılığında teslim alarak notere onaylatacaklar. Öğrenciler bu belgeleri, 28 Nisan 2003 gününe kadar bulundukları yerlerdeki YURTKUR bölge müdürlüklerine teslim edecekler. Bölge müdürlüğü bulunmayan yerlerdeki öğrenciler belgeleri "Kredi Dairesi Başkanlığı, Cemal Gürsel Caddesi No: 61 Cebeci-Ankara" adresine postalayacaklar. Kredi taahhüt senedini noterden onaylatmayan veya belirlenen süre içinde teslim etmeyen öğrencilere kredi verilmeyecek. YURTKUR, belgeleri inceledikten sonra öğrencilere kredilerini yatıracak.

Eğitimde derslik sorunu
MEB, genel liselerde 30 kişilik sınıflarda eğitim-öğretim yapılabilmesi için toplam 13 bin 875 dersliğe ihtiyaç bulunduğunu belirledi. MEB'nin konuya ilişkin hazırladığı rapora göre; 28 bin 587 derslikli toplam 1583 genel lisede, 1 milyon 263 bin 475 öğrenci öğrenim görüyor. Genel liselerin 490'ında (yüzde 53.6) ikili öğretim yapılıyor. Genel liselerde, toplam 53 bin 560 öğretmen hizmet veriyor. Genel liselerde, bu eğitim-öğretim yılında ülke genelinde bir dersliğe ortalama 50 öğrenci düşüyor. Buna karşın öğrenci sayısı özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki iller ile göç alan illerde ortalamanın üstüne çıkıyor. Bir sınıfa Mardin'de 75, Şanlıurfa'da 69, Osmaniye'de 65, Hakkari'de 54, Samsun'da 53, Hatay'da 52, Gaziantep'te 51, Van'da 50 öğrenci düşüyor. 30 kişilik sınıflarda çağdaş standartlarda eğitim-öğretim yapabilmek için toplam 13 bin 875 dersliğe, ortalama 40 kişilik sınıflarda eğitim-öğretim verebilmek için ise 5 bin 58 dersliğe ihtiyaç bulunuyor. Raporda, 8 yıllık zorunlu eğitimden dolayı ortaöğretime devam eden öğrenci sayısının arttığı belirtildi. Fen ve anadolu liselerinde ise standart mevcutlu sınıflarda eğitim-öğretim yapılıyor. Ülke genelindeki 58 fen Lisesinde, 24 kişilik sınıflarda toplam 12 bin 22,425 anadolu lisesinde de 30 kişilik sınıflarda toplam 62 bin 756 öğrenci öğrenim görüyor. Yabancı dil ağırlıklı program uygulayan 794 lisede de 205 bin 464 öğrenci 30 kişilik sınıflarda okuyor.

DİĞER YENİ YAZILAR