Kendinizi deneyin

Tüm Özel Öğretim Kurumları Derneği (TÖDER), 13-14 Nisan tarihlerinde ÖSS ve LGS Deneme Sınavları düzenliyor.

Haberin Devamı

Tüm Özel Öğretim Kurumları Derneği (TÖDER), 13-14 Nisan tarihlerinde ÖSS ve LGS Deneme Sınavları düzenliyor. Sınav, Türkiye'nin 81 ilinde ve büyük ilçe merkezlerinde uygulanacak. Geçtiğimiz aylarda kurulan TÖDER'in bünyesinde; özel okullar, dershaneler ve kurslar bulunuyor. Deneme sınavları; Final Dergisi, Uğur, Kavram, Bil, Zafer, Tümay, Ekol, FKM, Açı ve Sevinç gibi Türkiye çapında yaygın dershanelerin katkısıyla hazırlandı. ÖSS Deneme Sınavı'na 200 bin, LGS Deneme Sınavı'na da 50 bin adayın katılması bekleniyor.

Yeni bir üniversite
YÖK, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Eğitim Vakfı'nın vakıf üniversitesi kurmak için yaptığı başvuruyu kabul etti. Milli Eğitim Bakanlığı'nın kanun teklifi olarak Meclis'e taşıyacağı önerinin burada da onaylanması halinde TOBB Eğitim Vakfı, Ankara'da "Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi" kuracak. Üniversitenin; fen ve insani bilimler, iktisadi ve idari bilimler ile mühendislik fakültelerinden oluşması öngörülüyor. Üniversite bünyesinde ayrıca sosyal bilimler ve fen bilimleri enstitüleri de kurulması düşünülüyor. 2004-2005 döneminde eğitim-öğretime başlaması hedeflenen vakıf üniversitesinde, ilk etapta 14 bölümün açılması planlanıyor. Üniversitenin mütevelli heyeti, aralarında TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Oğuz Satıcı, TIKA Başkanı Dr. Öner Kabasakal, ATO Meclis Başkanı Nurettin Gürgür, gazeteciler Ertuğrul Özkök ve Taha Akyol'un da bulunduğu 23 kişiden oluşuyor. Fakültelere bağlı hangi bölümlerin kurulacağı da daha sonra tespit edilecek. Üniversitenin gelecek eğitim-öğretim yılından itibaren öğrenci alması bekleniyor.

İTÜ ile tanışma fırsatı
İstanbul Teknik Üniversitesi'nde, üniversite adaylarının tercihlerinde kolaylık sağlamak amacıyla 17-19 Nisan 2003 tarihleri arasında tanıtım günleri düzenlenecek. İTÜ Ayazağa Yerleşkesi'nde gerçekleştirilecek tanıtıma, Rektör Prof. Dr. Gülsün Sağlamer, bölüm başkanları ve öğretim üyelerinin yanı sıra öğrenciler katılacak. Etkinlik kapsamında, üniversite sınavına girecek öğrenci ve ailelerine üniversite tercihlerinde kolaylık sağlamak için İTÜ'deki eğitim, yurt ve burs olanakları bir multimedya gösterisiyle anlatılacak, yerleşke de gezdirilecek. Tanıtımda ayrıca, üniversitedeki sosyal yaşamla ilgili bilgi verilecek. 230. kuruluş yılını kutlamaya hazırlanan İTÜ'de, ÖSS'de ilk 2 bine giren öğrencilere karşılıksız burs verecek. Öğrencilere, saat başı ücretle eğitim ve araştırma hizmetlerinde "öğrenci asistan" statüsünde çalışabilme olanağı da sunulacak.

Öğretmen ihtiyacı
MEB'nin, başta İngilizce, okul öncesi ve rehberlik branşları olmak üzere toplam 71 bin 703 öğretmene ihtiyacı olduğu belirlendi. MEB, hangi branşlarda ne kadar öğretmen açığı bulunduğunu tespit etti. En fazla İngilizce, rehberlik ve okul öncesi branşlarında öğretmene ihtiyaç duyuluyor. İngilizce 18 bin 495, rehberlik 9 bin 98, iş eğitimi 8 bin 120, okul öncesi 6 bin 29, bilgisayar 4 bin 699 ve Türkçe 3 bin 602 öğretmen açığıyla ilk sırada yer alıyor. Liselerde ikinci dilin zorunlu hale getirilmesi çalışmalarına rağmen, Fransızca'da da kadro fazlası olması dikkati çekiyor. En fazla öğretmen açığı bulunan diğer branşlardan bazıları da şöyle: Matematik (ilköğretim) 2 bin 497, Beden Eğitimi 2 bin 166, Müzik 2 bin 127, İş Eğitimi 1879, Zihinsel Engelliler Öğretmenliği 1687, Matematik (lise) 1520, Türk Dili ve Edebiyat 1517, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi 1089, Muhasebe Grubu 1087, Fen Bilgisi 1063.

DİĞER YENİ YAZILAR