Matematik ve Türkçe soruları zordu

Bu yıl ikinci kez uygulanan Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sınavı (TEOG)’un ilk basamağı Türkçe, Matematik, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi derslerinin testleriyle uygulandı. 1 milyon 287 bin 847 öğrenci sınava girdi. Öğrencilere göre Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi soruları geçen yıldan daha kolay, Matematik ve Türkçe soruları daha zordu; sınavın genel değerlendirmesi böyle...

Türkçe soruları, geçen yılki TEOG’a göre daha eleyiciydi. Kazanımlar listesinde yer almayan ‘Edebiyat Bilgileri’ konusundan bir soru geldi. ‘Yazım Kuralları’ konusundan da hiç soru çıkmadı. Türkçe testindeki soruların konulara göre dağılımı: Sözcükte anlam (4), cümlede anlam (1), paragrafta anlam (10), edebi bilgiler (1), noktalama işaretleri (1), fiilimsi (2), cümlenin ögeleri (1) şeklinde... Türkçe sınavı, geçen yılki sınavdan biraz daha zor olmakla birlikte, yorum kabiliyeti gelişmiş öğrencilerin başarılı olacağı bir sınavdı.

MATEMATİK SORULARI KAZANIMLARA DAYANIYOR

Matematik sorularında işlem yoğunluğu bir hayli fazlaydı, geçen yılki sınavdan ayrıldığı ya da zor olduğu nokta burası! Soruların tamamı kazanımlara dayanıyordu, kazanım dışı soru çıkmadı. Seçici ve eleyici sorular, üslü ve köklü ifadeler konularında yoğunlaşmış. Soruların konulara göre dağılımı: Köklü ifadeler (9), üslü ifadeler (7), dönüşüm geometrisi (2), histogram (1), fraktal (1).

Haberin Devamı

Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi soruları, mevcut kazanımların tümünü içeriyor. Geçen yıldan farkı; geçen yılki sorular daha somut kavramlardan oluşurken, bu yılki sorular biraz daha soyut kavramlar üzerine kurulmuş. Sorular, geçen yıla göre daha kolaydı.

DİĞER YENİ YAZILAR