Çelişkiler ülkesi

Tez: Manisa'nın Turgutlu İlçesi'nde, 900 öğrencinin eğitim gördüğü Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi'nde koridorlar sınıfa dönüştürüldü...

Haberin Devamı

Tez: Manisa'nın Turgutlu İlçesi'nde, 900 öğrencinin eğitim gördüğü Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi'nde koridorlar sınıfa dönüştürüldü. Turgutlu Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Müdürü Ekrem Derbent, 1946'da sanat okulu olarak açılıp sonradan endüstri meslek lisesine dönüştürülen okulda, derslik sayısının ihtiyacı karşılayamadığını belirtti.

Kaymakamlığın okul bahçesinde kurduğu barakaların sorunu çözememesi üzerine, koridorlardan yararlanma yoluna gittiklerini belirten Derbent, "Öğrenci sayısı her yıl arttığı için derslikler ihtiyacı karşılayamıyor. Okul yönetimi olarak 80 kişilik sınıflarla sağlıksız bir eğitim vermek yerine, koridorlarda sınıf oluşturmaya karar verdik. Okulun iş atölyelerindeki geniş koridorların bölünmesiyle oluşturulan üç sınıf, bilgisayar laboratuvarı olarak hizmet vermeye başladı" dedi. Derbent, okulun ek bina ihtiyacının bir an önce karşılanması halinde, yeni bölümlerin de açılabileceğini belirtti.

Antitez: Konya'nın Tuzlukçu İlçesi'nde, Kuran Kursu ve Camileri Yaşatma Derneği, cami inşaatını bitirebilmek için at ve eşek yarışları düzenliyor. Tuzlukçu Belediye Başkanı Nurettin Akbuğa, yörede at merakının yaygın olması nedeniyle düzenlenen yarışların büyük ilgi gördüğünü belirtti. Tuzlukçu Kuran Kursu ve Camileri Yaşatma Derneği tarafından çeşitli kuruluşların desteğiyle düzenlenen yarışlarda bu yıl, İngiliz, safkan ve Arap atları ile bisikletin yanı sıra ilk kez eşek yarışları da yapılacağını duyuran Akbuğa, yarışlardan elde edilecek gelirin inşaatı tamamlanamayan Mevlana Camii için harcanacağını kaydetti, 1 milyon liradan satışa sunulacak yarış biletlerinin basılmaya başlandığını ifade eden Akbuğa, yarışlarda geliri artırmak için yine bu yıl ilk defa açık artırmayla "Yarış Ağası" seçileceğini söyledi. Yukarı Mahalle Koşu Sahası'nda yapılacak yarışlar için at ve eşeklerinin hızına güvenenlerin kendilerine başvurabileceklerini kaydeden Akbuğa, dereceye giren atlara 75 ile 300 milyon lira arasında, eşeklere ise 20 ile 50 milyon lira arasında para ödülü verileceğini söyledi.

Sentez: Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, 17 bin okulda birleştirilmiş sınıflarda eğitim-öğretim yapıldığını belirterek, "ortaöğretim fiili olarak bitmiştir"
dedi. Eğitime yeni kaynaklar bulmak zorunda olduklarını belirten Çelik, teşvik edici yöntemlerle eğitime katkıda bulunulmasını sağlayacak "sponsorluk yasası" çıkarma çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi. Bakan Çelik, 8 yıllık temel eğitim 1997 yılında uygulamaya konulduğunda, 2000 yılında 30 kişilik sınıflarda ve bilgisayarla donatılmış okullarda eğitim-öğretim yapılmasının hedeflendiğini, ancak hedefe ulaşılamadığını belirtti. İkili eğitim-öğretim uygulamasının da hala kaldırılamadığını ifade eden Çelik, "2003'ün neredeyse ilk çeyreği geride kaldı, bırakın ikili eğitim-öğretimi ortadan kaldırmayı, 17 bin 682 okulda birleştirilmiş sınıflar var. Yani l, 2, 3, 4, 5. sınıftaki öğrenciler bir arada ders alıyor veya en azından iki sınıf bir arada. Diyeceksiniz ki, bunların çoğu köy okuludur. Ama hala 28 bin yerleşim biriminden 31 bin 170 araçla 661 bin 750 öğrenci merkez okullara taşınıyor. Taşıma suyla değirmen döndürmeye çalışıyoruz. Öğrenciyi mezradan, köyden alıp taşıyorsunuz. Yağmur yağdığı zaman yollar çamur, kar yağdığı zaman gidemez. Böyle eğitim olabilir mi? 17 bin okulunuz birleştirilmiş sınıfla ders görüyorsa, ortaöğretim fiili olarak bitmiştir.

Liselerin 4 yıla çıkarılmasından söz ediliyor.Aslında fiili olarak 2 yıla inmiştir. Lise 3'te ders var mı? Öğretmenler, çocuklara test çözün diyor. Öğrenciler 3. sınıfta okula gitmiyor. İşte bu çarpıklıkların hepsinin giderilmesi gerekiyor." Çelik, birleştirilmiş sınıf uygulamasından tekli eğitim-öğretime geçilebilmesi için ciddi altyapı gereksinimi bulunduğunu ifade etti. Bütçe yeterli olmadığı için sorunun "ekstra kaynakla çözümlenebileceğini" anlatan Çelik, bu amaçla "sponsorluk yasası" çıkarmaya hazırlandıklarını bildirdi. Çalışmanın henüz olgunlaşmadığını bildiren Çelik, "Sponsorluğun anlamı, eğitim ve kültür faaliyetlerine, hizmetlerine özel sektörün katkıda bulunmasını temin etmektir. İnsanlar eğitim amaçlı harcama yaptığı zaman bunu vergilerinden düşürebilirlerse, bu anlamda teşvik edici şartlar getirirseniz, insanlar eğitime daha çok katkıda bulunur. Türkiye, eğitime ayırdığı pay açısından dünyanın 105. ülkesidir. 17 milyon öğrenciye, bütçeden ayrılan bu payla çağdaş eğitim vermek mümkün değil. Eğitime yeni kaynaklar oluşturmak zorundayız." En azından at yarışları düzenleyebiliriz!

DİĞER YENİ YAZILAR