Korku dağları yaratmayın

Eğitim uzmanı yazarımız Sadık Gültekin, tercih yaparken öğrencilerin korkmamaları gerektiğini belirterek, “Kendini garantiye almaktan çok, pişman olmayacağın yere kadar düş” diyor

Murat Çakır

Hocam sıralamam MF-4’te 60 bin. İTÜ Gemi Makine İşletme Mühendisliği mi, yoksa ODTÜ Maden Mühendisliği mi?

- Sadık Gültekin

Kesinlikle İTÜ Gemi Makineleri İşletme Müh. Aksi asla düşünülemez!

Zümrüt Erdem

Ekonometrinin geleceği hakkında ne söyleyebilirsiniz? Teşekkürler.

- Sadık Gültekin

İktisat ve işletmeden biraz daha zor olduğunu söyleyebiliriz, bu bölümde matematiğin yüzdesi oldukça fazla. Hesap uzmanlığı yaparlar, burası ekonominin matematiğidir. Üzerine bir işletme yüksek lisansı iyi olur. Ben okurdum...

Seda Orman

Merhaba hocam benim TM-2 olarak 401 puanım var. 28.513 sıralamam Isparta hukuk mu, yoksa Konya hukuk ikinci öğretin mi gelir? Teşekkürler.

- Sadık Gültekin

Süleyman Demirel Hukuk olur gibi, ama garantisi yok, Selçuk İ. biraz zor, 26 binlerden filan kapatmış. İnşallah Isparta olur...

Beyza Bayrak

Haberin Devamı

Ankara ilinde yaşıyorum. LYS sonucum 26500 Hacettepe Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği gelir mi? Tavsiye eder misiniz, bu puana gör tavsiye edeceğiniz bölüm var mı?

- Sadık Gültekin

Orayı kazanırsın ve bu bölümü tabii ki tavsiye ederim, bir de Hacettepe ayrıcalığı var. Diğer bölümler için lütfen gazetevatan.com adresinden eğitim sayfasını tıkla, orada Tercih Makinesi var, orayı kullan...

Melih Atahan

Dil-1 puanım 437, sıralamam 4034.İstanbul Üniversitesi Amerikan Kültürü ve Edebiyatı gelir mi sizce? Geçen sene 440 puan ve 4290 sıralamayla kapatmış.

- Sadık Gültekin

Evet gelir, kazanırsın.

Gökhan Çalık

Hocam TS-1 34 binlerdeyim TS-2 33 bin. Tercih sıralamama kaç binlerden başlasam iyi olur ve tercih sonlarına 100-150 bin gibi sıralama yazmak uygun olur mu?

- Sadık Gültekin

Ne kadar çok korkmuşsun Gökhan, hani derler ya ‘korku dağları bekliyor’ diye, aynen onun gibi bir durum. 30 binlerdeki bir öğrenci, kendini garantiye almak için 150 binlere kadar düşüyor. Yapma Allah aşkına, bu kadar korkma. Tercihlerini 20 binlerden başlat, ilk birkaç tercihin böyle olsun. Kendini garantiye almaktan çok, pişman olmayacağın yere kadar düş!

Haberin Devamı

Ferhat Çelik

Hocam MF-3 sıralamam 2785 yeni kontenjanlara göre Cerrahpaşa gelebilir mi?

- Sadık Gültekin

Gelir, kazanırsın.

Yaşar Eryılmaz

Merhaba, Hocam! Sıralamam: 2384. Boğaziçi Türk Dili ve Edebiyatı gelir mi? Teşekkürler!

- Sadık Gültekin

Biraz zor, keşke olumlu bir şeyler söyleyebilseydim. Aslında hakkın, oldukça başarılısın, ama ne yazık ki ortada böyle bir sınav gerçeği var!

Gülfem Çimenci

Hocam merhaba. Ben TM’ci bir öğrenciyim TM-2 sıralamam 24.461. Araştırdım 19 Mayıs hukuk 27500 ile almış en son sizce kesin gelir mi ya da alternatif hukuklar aramalı mı? İlginiz için şimdiden teşekkürler.

- Sadık Gültekin

Kesin demeyelim de, olma ihtimali oldukça yüksek diyelim; ancak her olasılığı da düşünelim... Yine de alternatiflerimiz olsun, alternatifleri çoğaltırken, pişman olacağın yerleri ne olur yazma. Sonra çok pişman oluruz. Gidebileceğin ve okuyabileceğin yerleri yaz, şayet içine sinen yerler yoksa, bırak son sınır 27.500’lük yer olsun!

Haberin Devamı

Gülşah Apaydın

Hocam, çocuğumun DİL-1’i 444,97, 3 bin 306 sıra. İstanbul Aydin Üniversitesi Mütercim-Tercümanlık tam burslu gelir mi? Saygılar sunarım.

- Sadık Gültekin

Gelir, kazanır; kesin dememek için elimi zor tutuyorum...

Beyza Bayrak

Bilgilendirmeleriniz için çok teşekkürler. Bayan olarak Hacettepe Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği mi yoksa Beslenme ve Diyetetik bölümünü mü tercih etmeliyim? Hangisinin geleceği daha parlak görünüyor, şimdiden sağ olun.

- Sadık Gültekin

‘Bayan’ diyerek olayı kısıtlamasak, her alanda sizlere ihtiyacımız var. İki mesleğin de çalışma koşulları oldukça rahat ve uygun, ancak biri insan ilişkilerini daha çok gerektiriyor, diğeri biraz daha bireyselleği önplanda tutuyor. İkisinin de geleceği var, ben yine de beslenme ve diyetetik derdim...

Hakan Koparal

Merhaba hocam benim MF-1 sıralamam 80.259 İlköğretim Matematik Öğretmenliğini yazmak istiyorum. Nerden başlayarak yazmalıyım? Sıralaması 70 binlerde olan yerlerin gelme durumu nedir? Teşekkürler :)

Haberin Devamı

- Sadık Gültekin

60 binlerden başlayabilirsiniz, 60-70 binlerin gelme durumu pek yok, ama yazmakta da bir sakınca yok; aklımızda kalacağına, kağıtta kalır...

Nazlı Şener

Yıldız Teknik İstatistik ve Kimya bölümleri ile ilgili düşünceleriniz nedir hocam. MF-1 puanım 117.000 başarı sıralaması ikisi içinde 120 bin olur mu? Teşekkürler.

- Sadık Gültekin

İki de olur, hangisini öne yazarsan, o olur; ama ben öne istatistiği yaz derim, üzerine de bir de işletme yüksek lisansı tam olur. Kimya sıkıntılı bir dal...

Funda Çakmak

100 bindeyim, içmimarlık istiyorum 70-80 binlik yerleri yazsam gelebilir mi?

- Sadık Gültekin

Mimarlık veya içmimarlıkta biraz zor!

Yonca Çankaya

Sayın hocam EA 31 bin sıralamam var. Hukuk istiyorum. 26 binden mi yazmaya başlayayım? En altlarda ikinci öğretimler dahil Kırklareli, Erzurum, Erzincan, Isparta hukuk yazacağım. Bunların altına da Eskişehir, Uludağ, Sakarya, Bolu, Adana PDR İle mİ devam edeyim? sıralamam doğru mu sizce? teşekkür ederim iyi çalışmalar. bu arada hocam ODR istemiyorum mecbur olduğum için yazıyorum.

Hukuk gelmeme ihtimali var. PDR bolumu sadece İnsanların dertlerini dinlemek için ilerde sevebilir miyim sizce?

- Sadık Gültekin

Aslında hukuk da insanların dertlerini dinlemek ve onlara yardımcı olmak için değil mi? Tercih sayın 30’u aşmıyorsa, 22 binlerden bile başlamanda bir sakınca yok. İlk birkaç tercihini böyle yap, sonra makul seviyeye indir. Son tercihleri, asla pişman olmayacağın, yine de okuyabileceğin, bir daha sınava girmek istemeyeceğin bölümler olsun. Önce hukukları yaz, bunların akabine PDR’leri sırala.

- Onur Bayar

Sadık hocam TS-1 puanım 378 sıralamam ise 21 bin 517 halkla ilişkiler okumak ve İstanbul’da kalmak istiyorum. Haliç Üniversitesi tam burslu 23 bin 600, Arel Üniversitesi tam burslu 23 bin 100, Gelişim Üniversitesi tam burslu 31 bin 600 ile almış. Sizce bu üniversitelere yerleşme olasılığım nedir ?

- Sadık Gültekin

Hangisini başa yazarsan, onu kazanırsın!

Nisa Tulum

Sayın hocam kızımın TM-2 sırası 10 bin 700 TM-3 sırası 7 bin 643. Sonuç olarak Ankara Gazi Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ne, ODTÜ Siyaset bilimi ve kamu yönetimine, Hacettepe Üniversitesi psikoloji ve aynı üniversitenin rehberlik ve psikolojik danışmanlık bölümüne girmek istiyor. Siz bu bölümleri tercih önceliklerine göre sıralayabilir misiniz? Saygı ve selamlar.

- Sadık Gültekin

Önceliği ODTÜ’ye ve onun bölümlerine verelim, akabinde Gazi Hukuk, sonra Hacettepe İktisat, PDR ve Psikoloji olsun.

DİĞER YENİ YAZILAR