‘Eğitimi yabancı dil olan üniversitelerde okuyun’

Eğitim uzmanı yazarımız Sadık Gültekin, öğrencilerin sorularına yanıt verirken özellikle bir noktaya dikkat çekiyor: İsimsiz üniversiteleri boşverin. Çabalayın

ve özellikle eğitimi yabancı dil olan üniversitelere girmeye çalışın.

- Samet Yurtsevercan

Hocam Türkiye 193’ünçüsüyüm kararsızım. Hacettepe Tıp düşünüyorum, önereceğiniz bir üniversite var mı acaba ?

- Sadık Gültekin

Tebrik ederim, başarıların daim olsun. Yaz orayı, başka da bir arayışta olma. Senin dengin orası...

- Alpaslan Çağatay

180 puan barajını aştım. Açık Öğretim İşletme yazmak istiyorum. Bir tek tercih olarak işletme yazarsam gelmeme ihtimali var mıdır? Başka tercih yapmam gerekir mi?

- Sadık Gültekin

Tablo-4’te Anadolu Üniversitesi İktisat Fakültesi AÖF İşletme bölümüne dikkat ettin mi, orada bir kontenjan yazıyor, dolayısıyla alternatifleri çoğaltmakta yarar var!

- Halil Öztürk

Hocam tıp fakültesi kontenjanları hakkında artmış ya da azalmış gibi bir bilginiz var mı ?

- Sadık Gültekin

793 kişilik kontenjan arttı...

- Özgür Çavga

Hocam yaşlı bakımı bölümü iş imkanları nedir?

Haberin Devamı

- Sadık Gültekin

Nüfus yaşlanıyor, bilhassa Avrupa’da daha da yaşlanıyor, dolayısıyla yaşlı bakımına büyük ihtiyaç olacak, bu alanda yetişmiş elemana çok fazla ihtiyaç duyulacak. Yabancı dil bilgisiyle yurtdışı çalışma olanakları da söz konusu olabilir. Bence iyi bir seçim...

- Orçun Kale

Hocam sosyoloji bölümünün önü açık mı?

- Sadık Gültekin

Bölümün önünün açık olup olmaması biraz da size bağlı. Sosyoloji mezunu neler yapabilir: İnsan kaynakları, halkla ilişkiler, işletmecilik, gazetecilik, iletişim, reklamcılık... Bu olanaklar var, siz var mısınız? Yüksek lisansta bu bölümler düşünülebilir, iyi bir yabancı dille birlikte pek çok alanda faaliyet gösterebilirsiniz.

- Betül Çetinal

Hocam hukuk bölümüne gitmeyi çok istiyorum ancak TM-2 sıralamam 33.070. Erzurum Üniversitesi.(İ.Ö) sıralaması 30.700. Gelme ihtimali var mı? Yeni açılan ve sıralaması belli olmayan bölümler tercih sıralamasında nereye yazılmalıdır? Örneğin Afyon hukuk?

- Sadık Gültekin

Afyon’a yakın üniversitelerdeki hukuk fakültelerinin puanı kaç ise, Afyon da onlara çok yakın olacaktır. Yeni açıldığı için belki onlardan biraz düşük olabilir. 33 binin hukukta 30 bini yakalaması biraz zor gibi, ama yazıp bekleyeceğiz. İnşallah yanılırım...

Haberin Devamı

- Ferhat Ertürk

Sayın hocam; oğlum MF-4 8250 sırada. Makine mühendisliği istiyor. ODTU Makine için küçük bir ihtimal var ama Ankara’ya gitmek istemediği için yazmayı düşünmüyor. Sadece İTÜ Makine yazacak. ODTÜ - İTÜ için fikir verebilir misiniz. Saygılar.

- Sadık Gültekin

İstanbul’daki bir öğrenci İTÜ’de okusun, hani burada İTÜ olmasa, o zaman anlayacağım; İTÜ varken, İTÜ’de okunur! Makine Mühendisliği İTÜ’nün kalelerinden biridir...

- Sadık Yaman

Hocam kızım sıralaması gereği Yeditepe Üniversitesi Hukuk ile Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler arasında kararsız. Sizin tavsiyeniz ne olur? Hukuk yazmak mı yoksa Boğaziçi adı mı?

- Sadık Gültekin

Yeditepe Hukuk derim. Yeditepe Hukuk, hukuk alanında Türkiye’nin en iyilerinden. Orada okurken Siyaset Bilimiyle de çift ana dal veya yan dal yapsın...

Haberin Devamı

- Gökhan Çalık

Hocam TB1’de 34 bindeyim, geçen yıl 55,60 binlerde alan bölümlere girme şansımı miyim. Radyo -TV-Sinema, edebiyat, coğrafya gibi bölümlere...

- Sadık Gültekin

Sen giremeyeceksin de kim girecek? Gayet tabii ki 34 bin 55-60 binlere girer, hem de çok rahat...

- Cenk Yılmaz

Hocam bu sene tercih yapsak 1. yerleştirmede ve ek yerleştirmede hiçbir şey çıkmazsa yani yerleşemediğimizde gelecek sene okul puanımız düşer mi? İkinci sorum ise işletme hakkında ne düşünüyorsunuz? Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü Üniversitesi İşletme Bölümü için.

- Sadık Gültekin

Bu yıl bir yere yerleşemezsen, seneye puanın düşmez. GYTE çok iyi, akademik olanakları, öğretim üyeleri çok iyi. Mükemmel bir tercih olur, sonra bana teşekkür edersin. İşletme için artık bir şey demeye gerek yok, sen de iyi olmaya gayret göster...

- Gökhan Bulut

Hocam tercih yaparken kendi başarı sıralamamızın ne kadar üstünde yazmalıyız? Örneğin ben 110 binim. 80 bine inebilir miyim tercih yaparken? Bir de fizik tedavi ve rehabilitasyon düşünüyorum, sizce Bahçeşehir mi Yeditepe mi?

Haberin Devamı

- Sadık Gültekin

110 bindeki öğrencinin tercihlerini 80 binlerden başlatması son derece makul olur. İki üniversite de iyi ama önceliği Yeditepe’ye vermeni tavsiye ederim...

- Fevzi Çakmak

Hocam sağlık yönetimi bölümünün geleceğini nasıl görüyorsunuz gitsek boşta kalır mıyız?

- Sadık Gültekin

Boşta kalmazsınız; bugüne kadar sağlık kurumlarını kim yönetiyordu? Başhekimler, değil mi? Peki başhekimin görevi ne? Doktorluk değil mi; peki o işletmeci mi? Hayır, işte bu alanda yetişen sağlık işletmecileri olmadığı için durum böyleydi. Şimdi bu alanda yetişen işletmeciler, sağlık kurumları işletmecileri var. Seç, asla pişman olmazsın.

- Esra Nur Polat

MF-4 sıralamam 157.134. Sakarya Üniversitesi Metalürji ve Malzeme Mühendisliği istiyorum. Orası da 147 bin ile alıyor kazanabilir miyim? İş olanağı nasıl olur?

- Sadık Gültekin

En geçerli mühendislik dallarından biridir. Hayatımızda her şey bir malzeme, onsuz bir dünya söz konusu bile olamaz. Seramik, cam, metal vb. 147 bin 157 bini zorlar, ama yine de açık kapı bırakalım, seçenekleri çoğaltalım...

- Ebru Akkor

Maden, jeofizik ve jeoloji mühendisliği hakkında ne düşünüyorsunuz? Gelecekte ki iş imkanı nedir sizce?

- Sadık Gültekin

Bölüm olarak tabii ki hepsi değerlidir, ama iş geçerliği olarak baktığımızda sıkıntılı dallar olduğunu söylemekte de bir sakınca görmüyorum; kime göre? Bir endüstri mühendisliğine göre, bir inşaat mühendisliğine göre, bir elektronik mühendisliğine göre. Bilmem anlatabildim mi?

- Berkay Kocakula

TM-1 108 bin, TM-2 125 bin, TM-3 145 bin sıralamam var. Meslek ve tercih olarak önerileriniz nedir? Gelişmekte olan meslekler nedir? Tercih yaparken hangi binlikler arasında tercih yapmalıyım.

- Sadık Gültekin

www.gazetevatan.com’un eğitim sayfasına Tercih Makinesi koyduk, onu kullan. Kendi sıranın 30 bin üzerinden başla. Örn. TM-2 sıran 125 bin ya, tercihlerini 90 binlerden başlatabilirsin, pişman olmayacağın yere kadar indir, ama asla pişman olmayacağın yere kadar... Kendini garantiye almak için 125 bindeki bir aday, 150-160 binlere kadar düşebilir...

- Nurseda Çetintürk

Bazı bölümlerin yanında parantez içinde İngilizce yazıyor, özellikle vakıf üniversitelerinde. Ben Kıbrıs’taki bir üniversitede tam burslu okumayı istiyorum ancak İngilizce olduğu için çekiniyorum. Çünkü eşit ağırlık çıkışlıyım ve sınıfta kalmaktan dolayısıyla bursumun kesilmesinden korkuyorum. Geleceğim açısından iş imkanı için risk alıp Kıbrıs’a mı gitmelim yoksa Türkiye de isimsiz bir üniversite mi yazmalıyım?

- Sadık Gültekin

Ne işin var isimsiz üniversitede, İngilizce bölümde oku. Evet biraz zorlanacaksın, doğru; ama zorlanmalısın ki, ileride rahat edebilesin. Otur, çalış, çok çalış, neden yapamayasın ki, üniversitede sana yardımcı olurlar. Yakın Doğu Üniversitesi iyidir, tercih ettiğinde pişman olmazsın.

Yaklaşık 1 milyon öğrencinin girdiği LYS’de sonuçların açıklamasının ardından şimdi tercih maratonu başladı. Tercihler için 17 Temmuz son gün. Eğitim yazarımız Sadık Gültekin, öğrencilerin üniversite tercihleriyle ilgili sorularını yanıtlıyor. Öğrenci ve veliler sorularını habermerkezi@gazetevatan.com adresine gönderebilir.

DİĞER YENİ YAZILAR