Sıra geldi tercihlere...

Haberin Devamı

Son yazımda, sonuçların temmuz ayına sarkmayacağını belirtmiştim. Sadece bir gün şaştı; aslında şaşmadı, çünkü sonuçlar perşembe günü hazırdı. Son kontroller yapıldı ve sonuçlar riske edilmedi.

ÖSYM’yi tebrik etmek gerekir, gerçekten ‘helal olsun!’ YGS’deki rekorunu da egale etti, LYS sonuçlarını daha kısa bir sürede açıkladı. Hatırlar mısınız, eskiden sonuçların açıklanması için bir ay beklediğimiz olurdu.

Bu yıl sınava giren adaylar çok şanslı, gerçekten çok şanslı. ‘Neden’ diye soracaksınız; hemen söyleyeyim: Baksanıza ayrılan kontenjanlara, önlisans için 390 bin, lisans için 490 bin, özel yetenekle öğrenci alan bölümler için 25 bin. Toplamda üniversitelere 908 bin aday alınacak. Bu da bir rekor, daha önceki yıllarda böyle bir Geometri dersi sefilleri oynuyor. Sayın Milli Eğitim Bakanı, n’olur, elbirliğiyle şu geometri sorununa bir çözüm bulalım. Bu nedir, rezalet; kelimenin tam anlamıyla rezalet! 30 geometri sorusundaki Türkiye ortalaması 4, geçen yıl bu testin ortalaması 7 net. Matematik testini yanıtlayan 630 bin adayın ortalaması 4 net. Vahim durum vesselam!

Fizikte de durum vahim

Sayın Bakan, fizik testinde de durumumuz vahim; bu netlerle bizi Avrupa Birliği’ne almazlar, benden söylemesi. 316 bin aday LYS-2’ye, yani Fen Bilimleri Sınavı’na katıldı, fizik’ten 30 soru soruldu, Türkiye ortalaması 6; geçen yıl 10 net vardı bu testten. Geometri yok, fizik de yok; eee, ne var? N’olsun!

Kontenjanlar artıyor, fakat sınavlardaki başarılar düşüyor; Türkiye soru çözüm ortalamaları gittikçe düşüyor. Aslında ne yapıyoruz biliyor musunuz; sanal başarı yaratıyoruz, kendimizi kandırıyoruz, başarılıymışız gibi yapıyoruz, ‘...mış’ gibi davranıyoruz. Politik yatırımlar bunlar, günü kurtarma politikaları; yani şu kadar Sonra çocuklar diyecekler ki ‘Diploma var, iş yok; bu nasıl bir ülke?’ Allah kerim, buluruz bir çaresini!

MF tercihi yapacaklar çok şanslı, neredeyse bu puan türünden tercih yapan her aday bir yerlere yerleşecek. ‘Yerleşecek’ diyoruz, ama ‘şayet istediği bir yer ise’ demek daha doğru olur. TM tercihi yapacakların da işi pek zor değil, onlarda 1/3’lük kazanma oranı var. Böylesi bir sınavda, bu fena bir oran değil. Demek ki bu puan türünde her 3 adaydan biri üniversiteli olacak. TS puan türünde durup bir düşünmek gerekir! 357 adaydan ancak 70 bini üniversiteli olacak, neredeyse 5-6 adaydan biri kazanacak.

Oldu bittiye gelmesin

Geçen yıl 3 Ağustos’a kadar süren tercih sürecinin, bu yıl 2 Ağustos’ta biteceğini tahmin ediyorduk. Daha sonra 15-25 Temmuz tarihleri açıklandı, herkes önlemini buna göre aldı; sonra bir de baktık ki ÖSYM yeni bir tarih açıkladı: Tercihler 8-18 Temmuz tarihleri arasında yapılacak!

Bu olmadı, hiç güzel olmadı. 2-3 sefer değişiklik oldu, neden? Bu kadar telaşa, bu kadar aceleye ne gerek var; arkamızdan atlı mı kovalıyor. 15-25 Temmuz iyi bir tarihti, ama 8-18 iyi olmadı. Yol yakınken bu süreci değiştirin, eski tarih aralığına çekin.

Sonucu erken açıkladık diye, iki ayağımızı bir pabuca sokmayın; insanlar rahat rahat araştırsınlar, sorup soruştursunlar, oldu bittiye gelmesin bu iş!

DİĞER YENİ YAZILAR