Darısı diğer sınavların başına...

Haberin Devamı

Sosyal Bilimler Sınavı (LYS-4), kolay bir sınavdı. Onun için “darısı diğer sınavların başına” diyorum. Müfredat dahilinde, bilgiyi kullanmaya dayalı, sürpriz soruların olmadığı, çalışan ve bol soru çözen adayın rahatlıkla yapacağı bir sınavla karşılaştık. Hatta Tarih’teki soruların önemli bir kısmı akıl yürütmeyle bile çözülebilecek türdendi.

Tarih: Düzenli çalışan adayı zorlayacak soru yoktu. İnkılap Tarihi soruları geçen yıldan biraz daha fazlaydı. Tarih Bilimi soruları daha önceki yıllarda sorulmuyordu. Bu yıl bu konudan da soru çıktı ama bunların hepsi müfredat dahilindeydi. Bilgiyi kullanabilme ağırlıklı sorularla karşılaştık. Çalışan öğrenciyi ödüllendirecek bir sınavdı.

Coğrafya: Soru sayısı geçen yıla nazaran 2 soru azaldı. Geçen yıl 16 olan soru sayısı bu yıl 14’e indi. Coğrafya, genelde Sosyal Bilimler’in belirleyici testidir. Bu alanda adayları en çok zorlayan test budur. Ancak bu yıl Coğrafya testi de kolaydı. 2 adet uzun soru vardı ama uzun olması zor anlamına gelmiyor. Grafik soruları bu yıl çıkmadı. Aynı durumla SBS’de de karşılaştık. Orada da grafik soruları çıkmadı. Bilgisini testlerle sınayan ve bol pratik yapan adayların rahatlıkla yapacağı türden sorularla karşılaştık.

Felsefe Grubu: Dikkatli okumayı gerektiren sorular vardı. Bu testte de sorular kolaydı. Soru çözme deneyimi fazla olan öğrencilerin zorlanmayacağı bir testti. Sosyoloji soruları güncel olaylardan derlenmiş. Mantık soruları dikkat istiyordu. Din Kültürü soruları YGS ayarındaydı ancak oldukça uzundu. Belki 2 soru için zordu denebilir.

NOT: LYS-4, ayırdedici bir sınav değildi. Yani dengeyi bozacak olan sınav bu değil. Bu sınav biraz ‘çıtır’ bir sınavdı. Dengeyi diğer sınavlar bozacak.

DİĞER YENİ YAZILAR