160 sorudan 30 net yapan aday LYS’ye katılır

Haberin Devamı

YGS yarın tüm yurtta 167 sınav merkezinde ve KKTC’de yapılacak. 1 milyon 851 bin 326 adayın gireceği sınavda 160 sorudan 30 net çıkaran aday 180 barajını aşıyor.

Yarın yapılacak YGS saat 10.00’da başlayacak ve 160 dakika sürecek. Türkçe ve Sosyal Bilimler testlerinden 10’ar net yapan öğrenci rahatlıkla 140 puan barajını aşıyor. Bu iki testten 15’er net çıkaran aday da 180 puan barajını aşıyor. 160 sorudan toplamda 20 net çıkaran 140 barajını, 30 net çıkaran da 180 barajını aşıyor. Mümkün olduğunca fazla puan almaya çalışın. Çünkü LYS’ye avantajlı gidebilmenin yolu YGS’den geçiyor. YGS’de sorular 5 farklı kategoride hazırlanıyor. Soruların yüzde 10’u çok kolay, yüzde 20’si kolay, yüzde 40’ı normal, yüzde 20’si zor ve yüzde 10’u da çok zor düzeydedir. Soruların yüzde 70’i rahatlıkla çözülebilecek türden. Zor sorularla uğraşıp vakit kaybetmek yerine, o süre zarfında 3 kolay soruyu yanıtlamanız daha akıllıca olur.

Puan değerleri aynı

Zor soruların da kolay soruların da puan değeri aynıdır. Her ikisi de size aynı puanı kazandırır. Dolayısıyla kısa sürede ne kadar çok doğru soru yaparsanız, o kadar iyi olur. Yanıtlamaya hemen ilk sorudan başlamayın. Sınavda, birinci sorudan başlayacaksınız diye bir kural yok. Ya ilk soru zorsa. Moraliniz bozulacak, her şey birbirine karışacak. Önce hangi testten başlıyorsanız, o testin bütün sorularını gözden geçirin. 1-2 dakikanızı bu işe ayırın. Bu, zaman kaybı değildir. Yapacağınız tarama işlemi, o bölümdeki soruların genel yapısını görmenizi, testin yapısındaki değişikliklere hazırlıklı olmanızı sağlar.

Kolaydan başlayın

Bir soruyu belli bir süre geçtiği halde çözemiyorsanız, o soru üzerinde daha fazla uğraşmayın yani sorularla savaşmayın. Önemli olan sınırlı sürede olabildiğince çok soru çözmektir. Her bir soruyu yanıtlamak için 60 saniyelik süreniz var.

Moraliniz yükselir

Çözemediğiniz, zorlandığınız soruyu atlayın. Eğer zamanınız artarsa o soruya geri dönersiniz. İlk etapta kolay ve normal düzeydeki soruları yanıtlayın. Böylelikle hem moralinizi yükseltmiş olursunuz hem de zamandan kazanırsınız. Zor ve çok zor soruları yanıtlamak için daha fazla zamanınız kalır. Doğru yanıtı bulduğunuzu zannederek diğer seçeneklere bakmamanız sizin zararınıza olur. Mutlaka sorunun bütün seçeneklerini okuyun. Bu, zaman kaybı değildir. Yanıtınız doğru olsa bile mutlaka diğer seçenekleri de okuyun. Hangi testten başlıyorsanız, o testi bitirmeden diğerine geçmeyin. Bu durum sizi çok rahatsız eder. Aklınız sürekli diğer testte kalır. Şaşkın bir vaziyette testler arasında dolaşıp durursunuz.

Sisteminiz aynı olsun

Aday, bugüne kadar girdiği deneme sınavlarının hepsinde önce Türkçe testinden başlamış, daha sonra Temel Matematik ve sırasıyla Sosyal Bilimler ve Fen Bilimleri testlerini çözmüş olsun. Aday, sistemini bu şekilde kurmuş, yöntemini de bu şekilde belirlemiştir. Ancak aday, sınavda Sosyal Bilimler testinden başlarsa daha önce alışık olmadığı bir durumla karşılaşmış olur. Alışık olmadığı bu düzen, adayın dengesini bozar. Tavsiye: Alışık olduğunuz düzeni değiştirmeyin. Genelde TS öğrencileri Temel Matematik ve Fen Bilimleri testlerini çözmekten kaçınırlar. Bu, yapabileceğiniz en büyük hatadır.

Çok riskli olur

Sadece iki testi çözerek başarıya ulaşmanız zor. Evet, ağırlığı tabii ki bu testlere vereceksiniz ama yetmez; riskli olur. Diğer adayları geçmek için gücünüz yettiğince bu testleri de yanıtlamaya çalışın.

Sınav sırasında kısa molalar verin

SINAV sırasında aynı soruyu veya aynı satırları tekrar tekrar okuyorsanız zihninizin dinlenmeye ihtiyacı var demektir. Kalemi, kağıdı bir kenara bırakın, gözlerinizi kapatın ve arkanıza yaslanın. İşlerin iyi gittiğini kendinize telkin edin. Dinlendiğiniz bu süreyi, kayıp zaman olarak değerlendirmeyin. Bunu bir yenilenme, güç toplama süreci olarak düşünün. Cevabından yüzde 100 emin olmadığınız soruları boş bırakın.



Altı çizili ifadelere dikkat edin

SORU kökü bazen ‘olamaz’, ‘değildir’, ‘yanlıştır’ veya ‘olmamalıdır’ gibi olumsuz ifadeler taşıyabilir. Zihin hep olumlu soru kalıplarına şartlandığından sorudaki olumsuz ifadeler gözden kaçabilir. Altı çizili ve koyu yazılan ifadelere dikkat edin. Paragraf tipli sorularda (Türkçe ve Sosyal Bilimler) paragraftan önce soru kökünü okuyun. Böylelikle zihin, sorulan soruya göre paragrafı okuma eğiliminde olur.



Sonuçlar nisanın 2’nci haftasında açıklanacak

ÜNİVERSİTE giriş sınav sistemi, iki basamaklı ve altı oturumdan oluşuyor. Sınavın birinci aşaması YGS, adayların temel becerilerini, yorumlama gücünü sorguluyor. YGS’de başarılı olmak için adayların 180 puan barajını geçmeleri gerekiyor. Adaylar 140 puanı geçtiklerinde iki yıllık önlisans ve açıköğretim fakültesini tercih edebiliyor. 180 puanı geçtiklerinde ikinci aşama LYS‘ye katılma hakkı elde ediyorlar. YGS sonuçları, nisan ayının ikinci haftasında açıklanacak.



YGS PUANLARI NASIL HESAPLANIR?

Örnek: Adayın Türkçe testinden 38 doğru 2 yanlış, Sosyal Bilimler testinden 36 doğru 4 yanlış, Matematik testinden 30 doğru 6 yanlış, Fen Bilimleri testinden 25 doğru 3 yanlış cevabı olsun. Önce adayın netlerinin hesaplanması gerekir. Adayın her testteki yanlış sayısı 4’e bölünerek bulunan sayı, adayın o testteki doğru sayısından çıkarılır. Böylelikle adayın testlerdeki net sayısı hesaplanır.

Türkçe neti: 37,5

Sosyal Bilimler neti: 35

Matematik neti: 28,5

Fen Bilimleri neti: 24,25

Şimdi adayın YGS-1 puanını hesaplayalım: Türkçe testininin katsayısı olan 1,905’i bu testteki neti 37,5 ile çarpacağız, Sosyal Bilimler testinin katsayısı 1,081’i bu testteki neti 35 ile çarpacağız, Matematik testinin katsayısı olan 3,772’yi bu testteki neti 28,5 ile çarpacağız, Fen Bilimleri testinin katsayısı 3,279’u bu testteki neti 24,25 ile çarpacağız ve elde ettiğimiz sonuçlara Taban Puan 98,507’yi ekleyeceğiz.

Zamanı iyi kullanın

HER bir teste ne kadar zaman ayıracağınız baştan belirleyin. Zamanı gelişigüzel kullanmayın. Bu konuda size şöyle bir zaman çizelgesi önerebiliriz:

YGS-1 ve YGS-2 için 160 dakikanın 100 dakikasını Matematik ile Fen, kalan 60 dakikayı Türkçe ile Sosyal’e ayırabilirsiniz. YGS-3 ve YGS-4 için 110

dakikayı Türkçe ile Sosyal, kalan 50 dakikayı Matematik ile Fen’e ayırabilirsiniz. YGS-5 ve YGS-6 için 100 dakikayı Matematik ile Türkçe, 35 dakikayı Fen ve 25 dakikayı da Sosyal’e ayırabilirsiniz.

DİĞER YENİ YAZILAR