Fizyoterapi ve Rehabilitasyon

Haberin Devamı

Fizyoterapist, hekim tarafından tanısı konan hastaların fizyoterapi ve rehabilitasyon programlarını planlayan ve uygulayan; sağlıklı kişilerde özel egzersiz ve rehabilitasyon programları ile fiziksel uyumu artırıp, hastalık ve sakatlıkları önleyen profesyonel bir sağlık elemanıdır. Ölçme ve değerlendirme metotlarını kullanarak hasta veya sağlıklı kişinin fizyoterapi ve rehabilitasyon programını gerekli gördüğü teknik ve elektroterapi ajanlarını kullanarak uygular.

Rehabilitasyon, kişinin doğuştan veya sonradan, herhangi bir nedenle oluşan kalıcı veya geçici yetersizliklerinin, kaybedilmiş bazen de limitlenmiş olan fonksiyonel kapasitesinin belirlenerek tedavi edilmesi, psikolojik sosyal ve mesleki açıdan da desteklenerek günlük yaşamda bağımsız duruma gelmesini sağlamaktır. Çok yönlü tedavi yaklaşımı olan rehabilitasyon, bedensel özürlülerde hastalığa ve hastaya özgü fizyoterapi ve rehabilitasyon programını gerektirir ve rehabilitasyon programının standardizasyonu yoktur. Rehabilitasyon uygulamalarının ana üyesi fizyoterapisttir.

Çalışma alanları:

1) Yataklı Tedavi Merkezleri

- Ortopedi ve Travmatoloji

- Nöroloji / Pediatrik Nöroloji

- Psikiyatri

- Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon

- Beyin ve Sinir Cerrahisi

- Genel Cerrahi

- Kardiyoloji

- Kalp damar cerrahisi

- Göğüs Hastalıkları / Göğüs Cerrahisi

- Çocuk Hastalıkları

- Üroloji - Onkoloji

- Kadın Doğum

- Kulak-Burun-Boğaz

- Tüm Yoğun Bakımlar

- Plastik Cerrahi / Yanık Üniteleri

- Romatoloji

- Acil Servis Üniteleri

- Diş Üniteleri

2) Rehabilitasyon Merkezleri / Protez-Ortez Üniteleri

3) Birinci Basamak Sağlık Hizmetleri

4) Endüstri Alanları

5) Okullar

6) Spor Kulüpleri

7) Huzur Evleri

8) Mesleki Rehabilitasyon Merkezleri

9) Kaplıca Merkezleri

YARIN: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği ile Harita Mühendisliği Bölümleri.

SORULARINIZ VE YANITLARI


- M. Bulut

Merhaba Sadık Hocam. MF 4 sıralamam 102 bin. İstediğim bölüm Namık Kemal Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği (İÖ), geçen sene 108 binle kapatmış. Sizce girme şansım nedir? Rehberlik hocam, bu sene bazı EA öğrencilerinin MF puanlarının hesaplanmadığını, dolayısıyla geçen seneye göre sıralamanın bu yüzden yükseldiğini, bu bölüme girmemin zor olduğunu söyledi. Sizce bu doğru mu? Cevaplarsanız çok sevinirim. Şimdiden teşekkür ediyorum.

CEVAP: Kazanma olasılığınız var, ben olumsuz düşünmüyorum; ama ne olur ‘garanti olur mu’ diye sormayın.

- S. Orhan

Mimarlık için sıralamayı kaç binden başlatayım, Gazi Üniv. 20 binden almış, oradan mı başlamalıyım? Sıralamam 24.612.

CEVAP: 10-14 binden başlatmakta ne sakınca var? Olmazsa olmasın, ‘olmayacağını biliyordum, olmadı ‘ der geçersin. Elini korkak alıştırma, kaybedeceğin bir şey yok!

- O. A. Çelik

İdeali ODTÜ Moleküler Biyoloji Genetik olan ve bu ideale sınava hazırlığının 3. yılında ulaşılabilir bir sıralamaya sahip olan bir öğrenciyim. MF-3 sıralamam 10295. Çevremdeki insanlar tıp fakültesine gitmem gerektiğini söylese de, ben idealim için bekledim ve buna gitmem gerektiğini düşünüyorum. Sizce yapmam gereken ne olmalı? Şimdiden teşekkür ederim.

CEVAP: İdealinin önünde saygıyla eğilirim...

- M. Songun

TM-2 sıralamam 8477. Marmara ve Dokuz Eylül geçen yıla göre kesin oluyor. Bu yıl da olur mu? Olmama ihtimaline karşı üç büyük şehir dışındaki diğer hukukları da yazayım mı? Cevap verirseniz sevinirim. Çok teşekkürler.

CEVAP: Bu yıl da olur, ama MÜ Hukuk (İÖ) da yazmakta yarar var.

- V. Güven

Benim TM-2 sıram 12.971. Marmara Hukuk (İÖ) ise 13.900’lerde. O gelir mi? Tercih listemin en sonunu kaç bine kadar düşeyim en son Selçuk (İÖ) 20.100’e kadar düştüm. Yeterli mi? Özel üniversite yazmadım, yazmalı mıyım?

CEVAP: MÜ Hukuk zor, 20 bin iyi avantaj sağlıyor, vakıf üniversitesine gerek kalacağını sanmıyorum; ama karar yine de size ait...


DİĞER YENİ YAZILAR