Tercih listesi nasıl oluşturulur?

Haberin Devamı

Tercih listesi oluşturulurken puandan ziyade, Türkiye başarı sıranızı göz önünde tutmalısınız. Bir önceki yıldaki başarı sıraları size bu konuda yardımcı olabilir. Her yıl sistem ya da sayılar değişse de başarı sıraları bize en sağlıklı göstergeyi sağlar.

- Alternatifi bol olan bir tercih listesi oluşturun. Tek bir üniversite ya da birkaç bölüm üzerine odaklanmayın.

- Bir bölüme takılıp kalmayın. İstediğiniz bölüm ile ortak özelliklere sahip, başka bölümlerin de olup olmadığını da araştırın. Geçişli bölümleri de göz önünde bulundurarak tercih listenizde alternatif yaratın.

- Tercih listenizi puanınıza bakarak değil, başarı sıranızı göz önünde tutarak hazırlayın. Puanlar her yıl farklılık gösterir, bu nedenle bir önceki yıl, sizin bu sene sahip olduğunuz puanla öğrenci alan bir bölümün başarı sırası, sizin bu yıl ki başarı sıranızdan farklı olabilir. Bu yıl edindiğiniz başarı sırası ile alternatifli olarak oluşturduğunuz listedeki bölümlerin başarı sırasını karşılaştırmak, size doğru tercih yapmanız noktasında en sağlıklı bilgiyi verir.

- Alternatifli oluşturduğunuz tercih listelerini, önceliklerinizi göz önünde bulundurarak ve uzman yardımı alarak, eleme yöntemiyle sadeleştirmeye çalışın.

- Tercihlerinizi yaparken ilk altı ya da sekiz tercihinizin kendi başarı sıranızdan yukarıda ve en çok istediğiniz üniversite ve bölümler olmasına dikkat edin.

- Tercih listenizde kendi başarı sıranızdan yüksek tercihlere yer verdikten sonra, kendi başarı sıranıza yakın ya da denk olan 20 tercih yapabilirsiniz.

- Önemli olan tercih sırası değil, puanın yüksek olmasıdır. Puanı birbirinden farklı iki öğrenciden, ilgili bölümü önce tercih eden kişi değil, puanı yüksek olan aday yerleştirilir.

- Son beş veya altı tercih -girmek istediğiniz bölüm ve üniversiteleri göz ardı etmeden- kazandığınızda asla pişman olmayacağınız ve tekrar sınava girmek istemeyeceğiniz yerler olmalıdır. Yazdığınız son tercih, sizin gitmeyi tercih ettiğiniz en son üniversite ve bölüm olmalıdır.

- Acele etmeyin, tercih dönemini, açıklanan tarihleri göz önünde bulundurarak, son gününe kadar kullanın.

- Yurt dışında eğitim almayı tercih ediyorsanız, YÖK Denklik Bürosu’ndan alacağınız diplomanın denkliği olup olmadığını öğrenin. Türkiye’de geçerliliği olmayan üniversiteleri tercih etmeyin.

*****


Sorularınız ve yanıtları

- Ozan Cihan: Tercihlerde puana mı bakmalıyım sıralamaya mı?

Cevap: Tercihlerde sıralamaya bakın, sıralamayı dikkate alın. Puanlama yıllara göre farklılık gösterir, kaldı ki geçen yıla göre puanlar katsayı farklılığından dolayı zaten düştü. Puanlamaya bakarsanız yanılırsınız.

- Lütfi Eker: Tercih döneminde nerede olacaksınız, tercihleri size gösterebilir miyiz?

Cevap: Her yıl olduğu gibi bu yıl da Haliç Üniversitesi’nin Mecidiyeköy Yerleşkesi’nde olacağım. www.halic.edu.tr adresinden randevu alabilirsiniz.

- Elif Biçer: Benim bu yıl ilk senemdi. Sıralamam 50.000. Asıl hedefim ODTÜ idi. Ama Çukurova Üni. İşletme (İng) yazmayı planlıyorum. Bu sene gitmeli miyim ya da bir sen daha hazırlanmalı mıyım ? Eğer Çukurova’ya gidersem iş olanağım nasıl olur? Bu arada Tarsus’ta oturuyorum Adana’ya yakınız.

Cevap:Boşuna bir yıl kaybetme, Çukurova Üni. git, İng. İşletme oku. Çok iyi yaparsın, Çukurova benim çok taktir ettiğim bir üniversite. Hem size yakın, hem üniversite iyi hem de bölüm çok geçerli, İngilizce olması da büyük avantaj; bir yıl beklemeye değer mi? Hemen git kaydını yaptır.

- Melis Altun: Merhaba Sadık Hocam, TM-2 puan türünde sıralamam 4.523. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi geçen yıl 4.470 ile kapatmış. Sizce benim bu bölüme yerleşme ihtimalim nedir?

Cevap: Melis, yüzde 50 desem... Sen de biliyorsun böyle olduğunu, bir ihtimal hoca belki daha güzel bir şey söyler diye soruyorsun. Keşke söyleyebilsem, ama çok sınırdasın. Olursa çok sevineceğiz, ama bir sonraki hukuk kesin gibi...

- Merve Şilan Yıldız: LYS sonuçlarında MF-4 sıralaması 69.624. hizlitercih.com’da 55.000 ile 75.000 arasında istediğim şehirde uygun bölümler buldum. Sıralamayı neye göre yapmalıyım, kullandığım aralık iyi mi? Sakarya, Kocaeli, Eskişehir, Bolu’da mühendislik istiyorum.

Cevap: Merve, hizlitercih.com iyi bir site, o sitenin yapımında epeyce emeğim geçti. Sıralamayı 55 bin gibi değil de 50 bin gibi başlat. 75 bin iyi, ama ne olur ne olmaz yine de bir-iki bin daha yükselt. 77 bin kendimizi garantiye almak için iyi olur. Ancak, pişman olmayacağın yer olması koşuluyla! Hoca böyle dedi diye sevmediğin ve okumayacağın bir yeri sakın yazma. Tek tek bölümleri ben yazmayayım da, sen çıkar yine üzerinde konuşuruz. Küçük sıradan büyük sıraya göre diz, ama bunlar birbirini böyle bilgisayar çıktısı gibi takip etmesin. Sıralama kendi arasında 2-3 bin farklarla oynayabilir, bu gayet normaldir. 2-3 binlik farklara bakmadan isteğine öncelik ver.

- Deniz Delibalta: Hocam MF-3 sıralamam 10.547. Tercih listemi doldurmaya tıp için hangi üniversiteden başlayayım?

Cevap: Kırıkkale, İnönü, Afyon Kocatepe Üniversitelerinden başlayabilirsin. Eğer yerin varsa daha yukarıdan da yazmanda bir sakınca yok! ‘Yazdık, olmadı’ deriz, kaybedeceğimiz bir şey olmaz. Elini korkak alıştırma.

- E. Turan: Değerli hocam, TM -1 puanim 358 , sıralamam 68.000. İstanbul ve Marmara Üniversitelerinde iktisat, maliye, ÇEKO, ekonometri için şansım var mı?

Cevap: İng. İktisat hariç diğerlerinin tümü olur. Niye bu kadar çekiniyorsun ki, biraz rahat ol, bu iş olacak, kazanacaksın! Önce bunları küçük sıradan büyük sıraya doğru diz, sonra kendi aralarında 2-3 binlik farklara dikkat etmeden, yer değişikliği yap. Sonra tekrar bize yaz.

- C. Arıcan: YGS -6 başarı sıram 33595 puanım 451,85; TM-3 başarı sıram 11525 puanım 439,74; TM-1 başarı sıram 16669 puanım 430,66; TM-2 başarı sıram 11878 puanım 435,65. YGS-6 ile istediğim bölüm geçen yıl 41500 başarı sırası ile son öğrenciyi almış; TM-3 ile istediğim bölüm 27000 sıra ile son öğrenciyi almış. Ben YGS-6 ile alan bölümü daha çok istiyorum; ama açıkta kalma riski nedeniyle diğer bölümleri de yazmak istiyorum. Tercihlerimi nasıl yapmalıyım?

Cevap: Panik yok! Önce YGS-6’lı yeri yazacaksın, çünkü bu bölümü çok istiyorsun ve çok büyük olasılıkla bu bölümü kazanacaksın. Altına da diğer bölümleri TM-3 vb. sıralayacaksın. Diyelim ki YGS-6 olmadı, bu kez onun altındaki TM-3’lü yer olacak, hem de kesin gibi. Böylelikle hem önce kendi istediğin yere girmeni sağlamış oluyoruz hem de her ihtimale karşı seni garanti altına almış oluyoruz. Tamam mı?

SORU VE SORUNLARINIZI BİZE YAZIN: sgultekin@gazetevatan.com

DİĞER YENİ YAZILAR