Tercih listeniz yedek yerleştirmeler için de aynen kullanılacak

Haberin Devamı

Tek bir tercih listesi hazırlayacağınızı unutmayın. Bu liste yedek yerleştirmeler için de aynen kullanılacaktır. Bu nedenle tercih listenizi oluştururken bu konuda deneyimli uzmanların görüşlerini alın.

- Yedek yerleştirmelerde kayıt hakkı kazandığımda ne yapmalıyım?

Eğer kayıt olmak istiyorsanız, kaydınızı yaptırmalısınız. Ancak e-okul sistemine zamanında işlenmeyen okul kayıtları geçerli değildir. Veliler, öğrencilerin kayıt durumlarını veli bilgilendirme sisteminden takip ederek kayıtlarının yapılıp yapılmadığını kontrol etmek zorundadır. Kayıtlarının yapılmadığı durumda okul yöneticilerini uyarmaları gereklidir.

- Tercih listemde hem Anadolu lisesi hem meslek lisesi bulunabilir mi?

Evet. Okulların genel ve özel başvuru şartlarına dikkat ederek hem Anadolu liselerinden hem meslek liselerinden, aynı zamanda birden fazla il/ilçedeki okullardan da tercih yapabilirsiniz.

- Açıkta kalmamak için nasıl bir liste hazırlamam gerekiyor?

Tercih listenize alacağınız 10 okulun;

- İlk 3-4 tanesini çok istediğiniz ancak daha yüksek puanla öğrenci alan okullardan (başka bir deyişle yüzdelik sırası sizinkinden küçük olan okullardan),

- Sonraki 3-4 tanesini, kendi sıralamanıza yakın yüzdelik dilime sahip okullardan,

- Bundan sonraki tercihlerinizi de kendinizi garantiye almak için size göre daha yüksek yüzdelik dilime sahip okullardan (başka bir deyişle puanı sizinkinden düşük) yapabilirsiniz.

- Yedek yerleştirme döneminde okulların kontenjanlarında neden açıklar oluyor?

Yedek yerleştirme döneminde okulların kontenjanlarında açıklar oluşuyor çünkü asıl listeden yerleşen öğrencilerin bir bölümü ağustos-eylül döneminde özel okullara, askeri liselere, polis kolejine veya yetenek sınavıyla öğrenci alan okullara kayıt yaptırıyor.

- Tercih listemde kendi puanımdan yüksek okulları yazmamam bir dezavantaj getirir mi?

Bu durumda ilk tercihlerinizden birine yerleştirilme ihtimaliniz yüksek olacağından yedek kayıt dönemlerinde puanınız yetse bile yüksek puanlı okullar çıkma ihtimaliniz ortadan kalkar.

- Tercihlerimi düşük puanlı okullardan, yüksek puanlı okullara doğru yapmak bana avantaj sağlar mı?

Hayır, bu size bir avantaj sağlamaz. Yerleştirme işlemi yapılırken 1’inci sıradaki okulu en çok istediğiniz varsayılır ve o okulu kazandığınız takdirde daha alt sıralara yazdığınız yüksek puanlı okullara isteseniz de (puanınız yetse bile) giremezsiniz. Bu nedenle, okulları puan ve yüzdelik dilimleri göz önüne alarak sıralamak gerekmektedir. İstediğiniz okulların altına onlardan daha düşük puanlı okullar yazmak kazanma şansınızı artıracaktır.

- Tercihleri yaparken nelere dikkat etmelim?

- 2012 Ortaöğretim Kurumlarına Geçiş Sistemi Tercih ve Yerleştirme e- Kılavuzu’nu dikkatlice okuyun.

- Tercih listenize almayı düşündüğünüz okulları ve alternatifleri olan okulları ziyaret ederek değerlendirin. Seçeceğiniz okulların fiziki koşullarına, eğitim-öğretimle ilgili detaylara, öğrenci sayısına, bulunduğu semte, ulaşımın nasıl sağlanacağına, öğrenciye sunduğu imkânlara, yurt içinde ve yurt dışında üniversiteye giriş sınavlarında ve diğer önemli sınavlarda elde ettiği başarılara, hazırlık sınıfı olup olmadığına, pansiyon durumuna dikkat edin.

- Listenizi oluştururken bu konuda deneyimli uzmanların görüşlerini alın.

- Okul müdürlüğü tarafından onaylanan “Tercih Başvuru Bilgileri Formu”nun örneğini imza karşılığı alın ve saklayın.

- Tercihinizle ilgili varsa her türlü düzeltme/değişiklik “elektronik onaylamadan” önce yapılmalıdır. Onaylama yapılan liste üzerinde sonradan değişiklik yapılamayacağını unutmayın.

- Tek bir tercih listesi hazırlayacağınızı unutmayın. Söz konusu listeniz yedek yerleştirmeler için de aynen kullanılacak.

Tercih sırasında yapılan yanılgılar

- Düşük puanlı okulu üste yazmak yerleştirmede bana önemli bir avantaj sağlar mı?

Hayır sağlamaz. Sıralaması değil puanı yüksek olan önce yerleştirilir.

- Tercihleri okul gruplarına göre mi yapmak gerekir?

Hayır, tercih listenizi puan ve istek sıranıza göre en yüksekten en alttan doğru yapmanız gerekir.

- Tercih sıralama tahmini olarak puanımın denk geldiği okuldan başlayarak aşağıya doğru mu sıralama yapmam gerekiyor?

Bu durumda ilk tercihinize yerleştirilme ihtimaliniz yüksek olacağından ön kayıt dönemlerinde puanınız yetse bile daha üst okullara çıkma ihtimaliniz yoktur.

- Tercihlerimi düşük puanlı okuldan başlayarak yüksek puanlı okullara doğru inerek yapmak bana avantaj sağlar mı?

Hayır, sağlamaz. Yerleştirme işlemi yapılırken en çok 1’inci sıradaki okulu istediğiniz varsayılır. Bu durumda daha alt sıradan olan yüksek puanlı okullara isteseniz de giremezsiniz.

DİĞER YENİ YAZILAR