Başarılarıyla gurur kaynağı olan üniversite: Yeditepe

Haberin Devamı

Her fakültesinde ve bölümünde Türkiye’de ya da dünyada ilklere veya yeniliklere imza atan Yeditepe Üniversitesi’nde yer almanın olmazsa olmaz şartı başarıdır. Sunduğu eğitim, ulusal ve uluslararası akreditasyon kuruluşlarının denetimleriyle tescilleniyor.

1996 yılında İstanbul Eğitim ve Kültür (İSTEK) Vakfı tarafından kurulan Yeditepe Üniversitesi, bugün geldiği noktada Türkiye’nin en büyük vakıf üniversitesi konumundadır. Kurulduğu yıldan bu yana sunduğu eğitimini ulusal ve uluslararası akreditasyon kuruluşlarının denetimleriyle tescilliyor, sürekli imzaladığı işbirliği anlaşmalarıyla öğrencilerine ve akademik kadrosuna uluslararası çalışma, projelerde yer alma deneyimi sağlıyor. Yeditepe Üniversitesi’nin uluslararası işbirliği yaptığı üniversite sayısı 600’e yaklaştı. Yeditepe’de öğrenim dilinin İngilizce olmasının yanı sıra öğrencilere İngilizce’nin dışında 20 farklı yabancı dil öğrenme olanağı da sunuluyor.

Yatırımları hızla artıyor

Başarı, Yeditepe’de yer almanın olmazsa olmaz şartı konumundadır. Her fakültesinde ve bölümünde Türkiye’de ya da dünyada ilklere veya yeniliklere imza atan birçok çalışma yer alıyor. Yeditepe yönetimi de bu başarıları daha da artırmak için her türlü imkanı seferber ediyor, yatırımları gün geçtikçe artırıyor.

Yeditepe sunduğu eğitimin temelini bilime, teknolojiye ve inovasyona dayandırıyor. Öğrenciler kendi alanlarıyla ilgili konuları laboratuvarlarda deneyimleyerek öğreniyor. Bu amaçla üniversitede günümüz teknolojisinin çok iyi kullanıldığı 155 laboratuvar ve 16 atölye bulunuyor. Bilgi çağına dönük bir eğitim programı sunan Yeditepe Üniversitesi’nde 12 fakültede 60 bölüm, 40 yüksek lisans ve 30 doktora programı yer alıyor.

Kurulduğundan bu yana yaklaşık 25.000 öğrencisini mezun eden Yeditepe Üniversitesi, eğitimini 1815 akademisyenle sürdürüyor. Öğrencilerine sunduğu yurt dışı eğitim olanaklarının yanısıra onlara çift ana dal ve yan dal imkânı da sunan Yeditepe Üniversitesi, Avrupa Üniversiteler Birliği (EUA) Kurumsal Değerlendirme Programı’ndan Türkiye’de ilk geçen vakıf üniversitesi konumundadır.

Çağdaş eğitim sunuyor

Öğrenciler modern dünyanın çağdaş profesyonelleri olarak yetişmek için her türlü farklı imkânı bulabiliyor, her anlamda donanımlı birer birey olarak iş dünyasına atılabiliyor.

Yeditepe, sunduğu çağdaş eğitim ve imkânlarla sadece Türkiye’de değil dünyada da bilimin gelişmesine öncülük ediyor, destek oluyor. Araştırmaya, geliştirmeye, buluşa önem veriyor. Üniversite bu alandaki yatırımlarına her sene yenilerini ekliyor. Üniversitenin 12 fakültesi de uygulamaları, bilime, inovasyona ve araştırmaya dayalı çalışmaları sayesinde büyük başarılara imza atıyor.

Rektör Prof. Dr. Nurcan Baç: İnovatif buluşlar için çok sayıda patent aldık

ÜNİVERSİTE-sanayi işbirliklerini önemsiyor, bu çerçevede yoğun projeler gerçekleştiriyoruz. Sanayiyle geliştirdiğimiz projelerin ve yaptığımız çalışmaların, öğrencilerimizin iş dünyasını tanımalarına, öğrendikleri teorik bilgiyi somut projelere dökmelerine imkân sağladığını düşünüyoruz. Sektörünün öncüsü şirketlerle yaptığımız bu çalışmalar sayesinde öğrencilerimiz kariyerlerine daha etkin ve bilinçli bir başlangıç yapmış oluyorlar.

Fark yaratacak projeler

Öğretim üyelerimizin disiplinlerarası takımlarla ve sanayi kuruluşlarıyla işbirliği içinde ulusal ve uluslararası projelerde yer almalarını özendiriyoruz. Yüksek öğretimde fark yaratacak projeler geliştirmeyi planlıyoruz. Kaliteli eğitimin yanı sıra öğretim üyelerimizin lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencileriyle birlikte bilim, teknoloji ve sanat alanlarında inovatif yaratıcılıklarını sergileyerek toplumun ve ülkenin yararına ürünler ve buluşlar üretme yolunda çaba göstermelerini sağlamaya çalışıyoruz.

Pazara sunulanlar var

Üniversitemiz sanayiyle işbirliği içinde ortak projeler yürütüyor. Bu araştırma projeleri çerçevesinde doğrudan ürüne yönelik çalışmalar yapılıyor. Son iki yılda uygulamalı araştırma projeleri çerçevesinde inovatif buluşlar için çok sayıda patent alındı. Bu tür ürünlerin bir kısmı pazara sunuldu, bir kısmının pazara sunulması için çalışmalar sürüyor ve yeni işbirlikleri için proje görüşmeleri yapılıyor. Uygulamaya yönelik bu tür patentli çalışmalarımızı toplumun hizmetine sunabilmek için bir Bilim ve Teknoloji Parkı kurma çalışmalarına başladık. Öğrencilerimiz de bu çalışmaların en önemli parçasını oluşturuyor. Uygulamalı projelere en güncel örnekler şunlar:

UNİDO-ICHET (Birleşmiş Milletler Sınai Kalkınma Teşkilatı Uluslararası Hidrojen Enerji merkezi) 3 kilovatlık hidrojen yakıt pili üretimi projesi (ODTÜ, Atatürk Üniversitesi ve Teksis, Minova, Punto şirketleriyle işbirliği içinde), Vestel ile birlikte hijyenik antimikrobiyal yüzeyler içeren çamaşır makineleri geliştirilmesi projesi başarıyla sonuçlandı. Patent başvurusu yapıldı. Microcerrahi içeren mini robotik çalışmalar yaptık. Mayın arayıcı robot geliştirilmesi için çalışıyoruz. Kök hücre ve genetik alanındaki çeşitli araştırmalarımız sürüyor.

Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Akgün: Mühendislik Fakültesi AR-GE’de iddialı

YEDİTEPE Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi gerek akademik gerekse laboratuvar alt yapısıyla Avrupa’nın en iyi ve en donanımlı fakültelerinden biri olma özelliğine sahiptir. Çok sayıda ulusal ve uluslararası proje yürüten fakültemizde gerek eğitim gerekse araştırma amacıyla kurulmuş 155 laboratuvar bulunuyor. Sanal Gerçeklik, Yapay Zekâ, Elektromanyetik Simülasyon, Robotik, Anten, Nanobiyoteknoloji, Kök Hücre ve Gen Teknolojisi, Doku Mühendisliği laboratuvarları ileri düzeyde eğitim ve AR-GE çalışmalarında öğrencilerin ve sektörün hizmetine sunuluyor. Bilgisayar, Makine, Elektrik-Elektronik ve Biyomedikal Mühendisliği bölümlerimizde gelişmiş ameliyat masası, engellilere yardımcı araçlar, rehabilitasyon ro-botu, ameliyat robotu, yürüyen robot projelerimiz bulunuyor. Elektrik-Elektronik Bölümü’nde kurulmakta olan anten laboratuvarında anten ve radarların performansı ölçülecek, elektromanyetik simülasyonlar yapılacak. Üçüncü nesil baz istasyonlarının ilk tasarımı Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü’nde yapıldı. Fakültemiz MÜDEK (Mühendislik Eğitim Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği) tarafından Genetik ve Biyomühendislik, Bilgisayar, Elektrik-Elektronik, Kimya, Makine, Endüstri ve Sistem Mühendisliği alanlarında akredite edildi.

Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Türker Sandallı: Eğitimimiz dünya çapında

FAKÜLTEMİZ ve hastanemiz JCI akreditasyonunu, yoğun bir çalışmanın ardından 2008 Mayıs ayında başarılı bir denetimden geçerek aldı. JCI kurumu

3 yılda bir, yeni bir denetimle belgenin devamına karar veriyor. Hastanemiz 2012 Mayıs ayında standart açısından yeni bir denetimden geçerek, akreditasyonunu tekrarladı. JCI tarafından gönderilen onay yazısında, aşağıdaki kullanılan ifade ülkemiz adına bizleri de mutlu etti.

“Türk halkı, bu zorlu hedefe odaklanarak, kalitesini sürekli yükselten Yeditepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi ile gurur duymalıdır. Yeditepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nin tüm çalışanlarını, hizmet kalitesinin geliştirilmesi ve hasta güvenliği alanında verdikleri güvenceye uymaları nedeniyle tebrik ederiz.”

Yeditepe Üniversitesi Genetik ve Biyomühendislik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Fikrettin Şahin: Buluşlarımız daha sağlıklı bir dünyada yaşamamızı sağlıyor

DOĞAL kaynakların gitgide azalmaya başladığı günümüzde çevreyi korumak hepimizin kullanıcılar olarak toplumsal ve sosyal sorumluluğu haline geldi. Biz de Yeditepe Üniversitesi olarak daha iyi bir gelecek için pek çok çevre dostu proje ürettik.

Twin Jet: Vestel Beyaz Eşya Tic. A.Ş. ile sanayi işbirliğimiz çerçevesinde Twin Jet adlı çevre dostu çamaşır makinesi üretimi gerçekleştirdik. Twin Jet, yıkadığı çamaşırları sterilize ederken diğer yandan da kendini tüm aksamlarıyla hijyen hale getiriyor ve benzerlerine göre % 78.9 elektrik tasarrufu, % 60 su tasarrufu ve % 40 deterjan tasarrufuyla çalışıyor .

Biyolojik Gübre: Fakültemizde iki farklı biyolojik gübre geliştirildi. Agrobac (Bakteri içerikli mikrobiyal gübre) ve Biodecal (Bakteri içerikli kireç çözücü) isimleriyle Tarım Bakanlığı’nın onayıyla piyasaya sürülme aşamasına geldi. Yaklaşık 12 yıldır araştırma, deneme, test üretimi aşamaları bitirilen biyolojik gübreler 2006-2010 yılları arasında Belçika, Avusturya, Almanya, İspanya, Fransa, İngiltere, İsrail, Türkiye, Brezilya ve Şili gibi dünyanın farklı coğrafyalarında test edildi.

Siv-Yok: Sivrisinek lavralarına karşı geliştirilen bu preperat sayesinde sivrisinek üremelerinin yoğun olduğu bölgelerde (çöpler, durgun su havzaları, sazlıklar, atık ve kirli su hatları gibi) yapılan uygulamalarla sivrisineklerin gelişim dönemleri larva aşamasında kontrol edilerek ergin (kan emici) sivrisineklerin üremesi/gelişmesi engelleniyor. Doğa dostu olan, doğal canlı flora veya faunasına hiçbir zarar vermeyen ürünün ruhsatlandırma çalışmaları devam ediyor.

Gıda Analiz Kiti (RealTime PCR Hayvan Analiz Kiti): 2012 yılında markete sürülmek üzere Yeditepe Üniversitesi ile Erciyes Üniversitesi işbirliğinde geliştirilen bir gıda kimlik analiz kitidir. Kit sayesinde et ürünlerinin içerikleri incelenerek farklı hayvan türlerine ait et karışım veya kontaminasyonlarının varlığı kısa sürede (1 saat) saptanabilmektedir. Ürün; at, domuz, eşek, dana, kuzu, tavuk, hindi, martı etlerine karşı analiz yapabilen bir özelliğe sahiptir.

Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet İnce: Kalitemizi artırıyoruz

Eğitim kalitesini artırmak ve dünya standartlarında eğitim sunmak bizim birinci önceliğimiz. Fen Edebiyat Fakültesi kapsamında eğitim veren Felsefe ve Fizik bölümlerimiz, yükseköğretim kurumları açısından önemli bir sertifikasyon olan FEDEK sertifikasyonunu Türkiye’de ilk kez alan bölümler oldu. Fizik bölümümüzde bulunan Metroloji (Kalibrasyon) Laboratuvarı ,

TS EN ISO/IEC17025 standardı gereği TURKAK tarafından akredite edildi. Bu laboratuvar öğrencilerimizin ölçüm bilimi (Metroloji) kalibrasyon konusunda donanımlı yetişmelerini sağlamanın yanı sıra Türk endüstrisine de sıcaklık ve boyut ölçümleri konusunda hizmet veriyor.

Hukuk Fakültesi Dekanı ve Avrupa Hukuk Fakülteleri Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yrd. Prof. Dr. Haluk Kabaalioğlu: Uluslararası alanda hukuk eğitiminin adresi: Yeditepe

YEDİTEPE Üniversitesi hukuk alanında sunduğu eğitim kalitesiyle sadece Türkiye’de değil uluslararası arenada da çok iyi bilinen bir üniversite konumundadır. Uluslararası iş ortağı üniversitelerle düzenlediği hukuk eğitim programlarıyla adından bolca söz ettiriyor. Örneğin 8 yıldır düzenlediği programla 180 Amerikalı hukukçu, Yeditepe Hukuk Fakültesi öğretim üyeleri ve önde gelen uygulamacılar tarafından verilen ders ve seminerleri izledikten sonra iki ay kadar da İstanbul’da büyük hukuk bürolarında staj yapıp ülkelerine döndü. İki ülke arasındaki ticari ilişkilerin gelişmesine paralel olarak Washington’da Dünya Bankası bünyesinde ICSID Uluslararası Yatırım Uyuşmazlıklarının Çözümü Merkezi veya uluslararası tahkim konularında ortaya çıkan uyuşmazlıkların çözümünde etkin bir rol oynayabilecek bu hukukçular, Türkiye ile iş yapan şirketlerde de görev alıyor.Ayrıca bir hafta yoğun Türkçe ders gören Amerikalı hukukçulardan bir bölümü döndükten sonra da Türkçelerini geliştirmeye devam ediyor. İki üniversite arasındaki uluslararası iş birlikleri çerçevesinde Amerikalı öğrenciler ülkelerine döndükten sonra Yeditepe Üniversitesi’nden de her yıl 30 hukuk öğrencisinin Washington College of Law’a giderek dört hafta yoğun bir eğitim ve Yüksek Mahkeme, FBI, SEC, Dünya Bankası gibi kurumlarda brifing alıyorlar.

DİĞER YENİ YAZILAR