Listenize kendi yüzdelik diliminizden daha küçük okulu yazarak başlayın

Haberin Devamı

Yerleştirmeler puan esasına göre yapılacak. Aynı okulu tercih eden iki adaydan öncelikli olarak yerleştirilecek olan aday daha üst sırada tercih eden değil puanı yüksek olan adaydır


- Mutlaka OYP puanına göre mi tercih yapmalıyım?

Hayır. Sınav sonuç belgenizde OYP puanınıza karşılık gelen Türkiye yüzdelik diliminizi de göreceksiniz. MEB’in ilgili web sayfalarında yayınlanacak okulların listesinde, o okulun 2011-SBS sonuçlarına göre oluşmuş taban tavan puanı ve Türkiye’de hangi yüzdelik dilimden öğrenci aldığı da bulunacak. Listenizi oluştururken kendi yüzdelik diliminizden daha küçük yüzdelik dilime sahip okullarla başlayıp (mutlaka yerleştirilmek istiyorsanız), daha yüksek yüzdelik dilime sahip okullarla devam edebilirsiniz.

- Tercih listemi “istek sırasına” göre mi yoksa “puan sırasına” göre mi yapmalıyım?

Tercih listesi demek, istek listesi demektir, ancak SBS bir sıralama sınavı olduğu için isteğimizle-puanımızın her ikisini de dikkate alarak tercih yapmalıyız. Yani sırf daha çok istiyoruz diye 450 taban puanlı bir okulun altına 460 taban puanlı bir okulu yazmak mantıksız olur. Ancak 450 puanlı bir okulun altına 452 puanlı bir okulu (daha çok istiyorsak) yazabiliriz.

- Herhangi bir okulu diğer adaya göre daha alt sırada tercih edersem kazanma şansımı azaltmış olur muyum?

Hayır, yerleştirme “Puan Üstünlüğü” esasına dayanır. Aynı okulu tercih eden iki adaydan “öncelikli” yerleştirilecek olan puanı yüksek olan adaydır, daha üst sırada tercih eden değil.

- Yerleştirme sonuçları hangi tarihte açıklanacak?

OYP ile öğrenci alan okullara yerleştirme sonuçları 24 Ağustos 2012 tarihinde http://www.meb.gov.tr ve http://oges.meb.gov.tr adreslerinde ilan edilecek. Öğrenciler, TC Kimlik Numarası ve okul numarası ile sonuç bilgilerini sorgulayabilecek, ayrıca sınav sonuç belgesi gönderilmeyecek.

- Yerleştirme sonuç bilgilerinde hangi bilgiler yer alacak?

Yerleştirme işlemi tamamlandığında bazı öğrenciler hem asıl, hem yedek olarak, bazı öğrenciler sadece asıl olarak ve bazı öğrenciler ise sadece yedek olarak tercihlerine yerleştirilmiş olabilecek. Bazı öğrenciler ise hiçbir tercihinde asıl ya da yedek olamayacak. Yerleştirme sonuç bilgilerinde, öğrencilerin asıl veya yedek olarak yerleştirildiği okulların isimleri, bu okulların adres ve iletişim bilgileri ile kayıt dönemleri hakkında bilgiler yer alacak.

- Birden çok okula puanım yeterse, istediğim okula mı kayıt yaptıracağım?

Hayır, listenizdeki tüm okulları kazanacak kadar puan almış olsanız bile sistem sizi “puanınızın yettiği en üst tercihinize” ASİL olarak yerleştirecektir. Başka bir deyişle, tercih listenizde kazandığınız ve asıl olarak yerleştiğiniz okuldan vazgeçip daha alt sıradaki okula girme şansınız olmayacak. Bu nedenle, tercih listenize alacağınız okulları çok dikkatli seçmelisiniz.

- Yedek yerleştirmeler nasıl yapılacak?

24 Ağustos tarihinde açıklanan yerleştirme sonuçlarına göre tercihlerinden birini asıl olarak kazanan öğrencilerin kayıt dönemi sona erdikten sonra, 03 Eylül 2012 saat 08:00’den itibaren boş kalan kontenjanlara, yedek listeden yedeklik sırası dikkate alınarak kayıt hakkı kazanan öğrenciler ilan edilecek. Her öğrenci kayıt hakkı kazandığı okula, kayıt hakkı kazandığı gün hariç 3 iş günü içerisinde saat 17:00’ye kadar kayıt yaptırmak zorunda. Kayıt yaptırılmadığı taktirde bu hak kaybedilir ve boş kalan kontenjana sistem tarafından yedek listede yer alan sıradaki öğrenciye kayıt hakkı verilir. Yedek kayıt döneminde, boşalan kontenjanlar için yedek listede yer alan sıradaki öğrenciye kayıt hakkı verilmesi işlemi 12 Eylül 2012 tarihinde sona erecek.

Her okul için okul kontenjanının 3 katı yedek liste oluşturulacak. Örneğin toplam kontenjanı 120 olan bir okula, 360 kişilik yedek liste oluşturulacak. Ancak OYP ile öğrenci alan özel okullar için yedek liste olmayacak. Yedek yerleştirme sonucunda öğrenciler en fazla 3 tercihlerine yedek olabilecek.

- Yedek yerleştirmeler için ayrıca başvuru yapmamız mı gerekir?

Yedek yerleştirmeler için ayrıca başvuru yapmanıza gerek olmayacak. Yedek yerleştirmeler sistem tarafından otomatik olarak yapılacak. Ancak üst tercihinize kayıt hakkı kazanıp kazanmadığınızı e-okul sisteminden anlık olarak takip etmelisiniz. Bu nedenle her adayın https://e-okul.meb.gov.tr adresindeki “Veli Bilgilendirme Sistemi” ne ilan edilmiş tarihlerde girip kontrol etmesi son derece önemlidir.

- Asıl yerleştirme sonucuna göre kazandığım okula kayıt yaptırmazsam, yedek kayıt hakkından faydalanamaz mıyım?

Faydalanabilirsiniz, ancak 24 Ağustos tarihinde asıl listeden kayıt hakkı kazandığınız okula belirlenen tarih aralığında kayıt yaptırmazsanız “o okul için” kayıt hakkınızı kaybedersiniz. Yedek yerleştirme hakkınız devam eder. Bu nedenle kazandığınız okulu da kaybetmemek ve riske girmemek için asıl yerleştirmeden kazandığınız okula kayıt yaptırıp beklemeniz büyük önem taşır.

DİĞER YENİ YAZILAR