Tercih sayınızın fazla olması kazanma olasılığını artırabilir

Haberin Devamı

9 Haziran 2012 tarihinde gerçekleştirilen Seviye Belirleme Sınavı’nın sonuçları açıklandı. Öğrencilerin tercih ettikleri ve kazandıkları en iyi okula yerleşebilmeleri için tercih listelerini son derece dikkatli ve titizlikle oluşturmaları gerekiyor


Önceden belirlenen takvime uygun olarak, 8’nci sınıf öğrencilerinin SBS sonuçları, daha önceki yıllarda girmiş oldukları SBS’lere ait sınav sonuçları ve yılsonu başarı puanlarının “Ortaöğretim Kurumlarına Geçiş Yönergesi” hükümleri doğrultusunda birleştirilmesi ile elde edilen Ortaöğretime Yerleştirme Puanı (OYP) hesaplandı.

Bu yıl ilköğretim 8. sınıfı tamamlayarak, sınavla öğrenci alan ortaöğretim kurumlarına devam edecek olan öğrenciler OYP’ye göre yerleştirilecek. OYP, öğrencilerin 2010-2011-2012 SBS’lerden almış oldukları puanlar, o yıla ait yılsonu başarı puanları ve bu puanların oluşturduğu sınıf puanları doğrultusunda hesaplanıyor.

Bu nedenle, OYP; öğrencilerin genel başarı sıraları ve yüzdelik dilimlerini gösterir şekilde açıklanacak. Öğrenci ve velilerin okul tercihlerini sıralarken bu durumu göz önünde bulundurmaları gerekiyor.

VATAN Gazetesi, etkin ve doğru bir tercih listesi oluşturabilmek için dikkat edilmesi ve bilinmesi gereken birçok önemli noktayı açıklıyor, öğrencilerin ve anne-babaların aklındaki birçok soruyu yanıtlıyor...

TERCİH VE YERLEŞTİRME İŞLEMLERİYLE İLGİLİ BİLİNMESİ GEREKENLER:

- SBS tercihleri hangi tarihler arasında yapılacak?

SBS tercihleri 01 - 08 Ağustos tarihlerinde yapılacak.

- Tercih ve yerleştirme işlemleriyle ilgili sorularımız için nereden danışmanlık alabiliriz?

Tercih ve yerleştirme işlemleriyle ilgili sorularınız için Milli Eğitim Bakanlığı’nın 0312 497 40 39-499 40 63 numaralı telefonlarını ya da Alo 147 danışma hattını arayabilirsiniz.

- Tercih işlemleri için mutlaka mezun olduğum okula mı gitmeliyim?

Tercih işlemleri için mezun olduğunuz okula gitmek zorunda değilsiniz. Tercih işlemlerinizi mezun olduğunuz okuldan ya da herhangi bir ilköğretim okul müdürlüğünden de yapabilirsiniz.

- OYP’ye (Ortaöğretime Yerleştirme Puanı) göre hangi tür liselere yerleştirme yapılacak?

Fen Liselerine, Sosyal Bilimler Liselerine, Anadolu Liselerine, Teknik ve Endüstri Meslek Liselerine, Anadolu Teknik ve Anadolu Meslek Liselerine, Tapu ve Kadastro Meslek Lisesine, Tarım Anadolu Meslek ve Tarım Meslek Lisesine, Denzicilik Anadolu Meslek Lisesi ve Denizcilik Anadolu Teknik Lisesine, Kız Teknik ve Meslek Liseleri ile Mesleki ve Teknik Eğitim Merkezlerine, Ticaret Meslek Liseleri, Anadolu Ticaret Meslek Lisesi, Anadolu İletişim Meslek Lisesi, Adalet Meslek Lisesi Programı, Otelcilik ve Turizm Meslek Liselerine, Anadolu Öğretmen Liselerine, Anadolu İmam Hatip Liselerine ve Anadolu Sağlık Meslek Liselerine öğrenci alınacaktır.

- Sınava giren tüm öğrenciler tercih yapabilecek mi?

Sınava giren ve OYP’si 196 puan ve üzerinde olan öğrenciler tercih yapabilecek.

- Çok çeşitli okul türleri var. Bu okulların öğrenci kabul şartları değişiyor mu?

Resmi ve özel Fen ve Sosyal Bilimler liselerinin ya da Anadolu lisesi programı uygulayan özel liselerin genel başvuru şartları dışında herhangi bir özel başvuru şartı bulunmuyor, ancak mesleki ve teknik öğretim kurumlarının, adalet-denizcilik meslek liselerinin ya da Anadolu öğretmen liselerinin “Özel Başvuru Şartları” bulunuyor. Bu okullara tercih listesinde yer vermeden önce adayların “2012 Ortaöğretim Kurumlarına Geçiş Sistemi Tercih ve Yerleştirme Kılavuzu”nun ilgili kısımlarını mutlaka okumaları gerekiyor.

- En fazla kaç okulu tercih listemize yazabiliriz?

Geçen yıl 12 tercih yapılıyordu, ancak bu yıl en fazla 10 tercih yapabilirsiniz. İsterseniz daha az sayıda tercih de yapabilirsiniz. Başka bir deyişle, 10 tercihin tamamını doldurmak zorunda değilsiniz. Ancak tercih sayınızın fazla olması, kazanma olasılığınızı artırabilir.

- Tercih edeceğimiz okulların isimlerini mi listemize yazacağız?

Hayır. MEB’in http://www.meb.gov.tr ve http://oges.meb.gov.tr internet adreslerinde yayımlanan tercih listelerindeki okulların “Tercih Kodlarını” listenizde belirteceksiniz.

- Tercih edeceğim okulun koduna ve kontenjanına nasıl ulaşabilirim?

Yerleştirme yapılacak okul ve programların kodları ve kontenjan listeleri http://www.meb.gov.tr ve http://oges.meb.gov.tr adreslerinde 16 Temmuz 2012 tarihinde yayınlanacak. Tercih işlemleri ile ilgili tüm bilgiler veliler ve öğrenciler tarafından bu adreslerden takip edilebilir.

- Tercih listemi değiştirme olanağım var mı?

Okulunuz tarafından elektronik onay verilmeden önce tercih listenizde değişiklik yapabilirsiniz. Ancak onaylama işlemi yapıldığı anda öğrencinin tercih işlemi tamamlanmış olacak ve değişiklik yapılamayacaktır. Bu nedenle tercih listenizi oluştururken iyi düşünmek, tercih listenize yazdığınız okullar hakkında bilgi sahibi olmak ve bu okulları tanımak, tercih listenizi doğru ve etkin bir şekilde oluşturduğunuzdan emin olmanız gerekmektedir.

- Tercihlerimi hangi puana göre yapacağım?

Yerleştirme işlemi, Ortaöğretime Yerleştirme Puanına (OYP) göre yapılır. Öğrencilerden tercih başvuruları alındıktan sonra puan üstünlüğü esasına dayalı olarak önceden belirlenmiş kontenjanlara göre yerleştirme yapılır.

- OYP’nin eşit olması halinde nasıl yerleştirme yapılacak?

OYP’nin eşit olması halinde 8.sınıf SBS puanı yüksek olana öncelik verilir. Eşitliğin devamı halinde 7.sınıf SBS puanı, yine eşitliğin devamı halinde 6.sınıf SBS puanı yüksek olana öncelik verilir. Bunların da eşit olması halinde daha üst sırada tercih yapana öncelik verilir.

YARIN:

- Birden çok okula puanım yeterse, istediğim okula mı kayıt yaptıracağım?

- Yedek yerleştirmeler için ayrıca başvuru yapmamız mı gerekir?

- Açıkta kalmak istemiyorsam nasıl bir liste hazırlamalıyım?

DİĞER YENİ YAZILAR