‘Türkiye, bilim turizminin cazibe merkezi olabilir’

Haberin Devamı

Yaşar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Barkan, Türkiye’nin uluslararası ölçekte dikkat çekici “küresel bilim turizmi cazibe merkezi” olma yönünde ilerlediğini vurguladı.

Yaşar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Barkan, küresel ölçekli ekonomik krizler zincirinin dünyadaki birçok dengeyi altüst ettiğini, taşları yerinden oynattığını vurguladı. Barkan şu bilgileri verdi: ABD üniversiteleri uluslararası öğrencilerini kaybediyor. Bu arada bütçe kısıntıları Amerikan bilim arzını daraltıyor, değerli bilim insanlarını ABD dışındaki talep coğrafyalarında kariyer arayışlarına yönlendiriyor.

AB’de de durum farklı değil. Bu, ABD ve AB’den uzaklaşan öğrenci ve öğretim üyelerini arayışlara yönlendiriyor. Bu arayışlar sonucunda bulunan adres, talep coğrafyalarıdır. Rusya, Orta Asya, Orta Doğu, Orta, Batı ve Kuzey Afrika “yakın” talep coğrafyaları olarak tanımlanabilir.

Güney Amerika, Çin ve Uzak Doğu ise “cazibesi artan” talep coğrafyalarıdır. 81 vilayetinin tamamında en az
1 üniversitesi bulunan Türkiye, talep coğrafyalarına sınırdaş olmanın sağladığı avantajı, hızla büyüyen bilim arzıyla bütünleştirerek uluslararası ölçekte dikkat çekici “küresel bilim turizmi cazibe merkezi” olma yönünde atılımlarını yoğunlaştırıyor. Yükseköğretim arzının ülke içindeki yaygınlığı Türk yükseköğretim öğrencilerinin ulusal ölçekte yer değiştirme ihtiyacını ortadan kaldırdı. Bu durum yükseköğretim nedeniyle daha önce var olan iç turizmin artık olmayacağını göstermektedir. Türk üniversitelerinin sayısının hızlı artışı kontenjan açıklarının önümüzdeki yıllarda artacağını göstermektedir.

Üniversite-çevre ilişkisinin kalitesi, kurumun hizmet kalitesinin de ön koşuludur. Bilimin gelişiminde “üniversite kentleri” bu nedenle vardır.

Türkiye, ulusal ve uluslararası algısı açısından yükseköğretimde talep ve arz coğrafyaları açısından cazibesi yükselen bir ülkedir. Türkiye’nin bilim turizmi için de hedef ülkelerden biri olma şansı yüksektir. Türkiye, “bilim arzı güçlü bir coğrafya” olmaya adaydır.

Bu alanda rakipsizliği ise bilim kurumlarıyla bütünleşen “markalaşmış üniversite kenti” sayısının artışına bağlıdır. Çünkü üniversite kentleri aynı zamanda “bilimsel mükemmeliyet merkezi” olarak algılanırlar. Eskişehir, Gaziantep, Kayseri, Konya ve Samsun bu tür bir gelişmeyi algılamış ve “üniversite kent” ya da “üniversiteler kenti” olma yönünde girişimlerini başlatmışlardır.

DİĞER YENİ YAZILAR