‘Maddi servetinize güvenmeyin en büyük servet eğitiminizdir’

Okan üniversitesi mütevelli heyeti başkanı bekir okan’dan gençlere hayat dersi:

Haberin Devamı

Okan Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Bekir Okan, ‘Türkiye’nin en büyük sorunu hâlâ eğitim; ayrıca eğitimde yaptığınız işler, çok daha gözle görülüyor. Yeni bir öğrenci geliyor sıfırdan. İngilizce öğreniyor, okuyor ve mezun oluyor. İşe giriyor. Bu yüzden gönlümü eğitime kaptırdım” dedi

Bekir Okan, Okan Holding’in sahibi... Onun adını son dönemde daha çok Okan Üniversitesi’ni geliştirmeye yönelik ataklarıyla duyuyoruz. Bekir Okan, üniversite kurma düşüncesini şu cümlelerle açıklıyor: “Türkiye’nin en büyük sorunu hâlâ eğitim; ayrıca eğitimde yaptığınız işler, çok daha gözle görülüyor. Yeni bir öğrenci geliyor sıfırdan. İngilizce öğreniyor, okuyor ve mezun oluyor. İşe giriyor. Bu yüzden gönlümü eğitime kaptırdım. ‘Türkiye’nin en önemli sorunu eğitimdir’ diyerek kurduğum Okan Üniversitesi’yle, rekabetçi, çağdaş, Atatürkçü gençler yetiştirmenin ve toplumsal sorunlara çözüm üreten, üniversite-sanayi işbirliğine önem veren bir dünya üniversitesi yaratmanın mutluluğunu yaşıyorum’. Okan, şunları anlattı:

BAŞARI İÇİN 3 ŞART: Bizce dünya üniversitesi olmak için 3 koşul gerekiyor: Birincisi, dünya ölçeğinde bir kampüsü olacak ki burada okuyan öğrenciler özgüven kazansın. Bu altyapıları hazırladık. İkincisi, üniversitenin bir vizyonunun olması gerekiyor. Sadece diploma veren bir üniversite olsun istemedik. Öğrenci odaklıyız. Öğrencilerimiz mezun olduğunda İngilizce’nin yanında batı ya da doğu dillerinden birini daha öğrenmiş oluyor. Rusça, Çince, Arapça ya da Almanca dillerinden birini daha öğrenmek zorundalar. İki lisan bilen, özgüvenli ve girişimci gençler yetiştiriyoruz. Üçüncüsü ise üniversitenin piyasa donanımı da olan güçlü kadrolara sahip olması. Hocalarımızı da bunlardan seçmeye çalışıyoruz. Böylelikle kadrosu, vizyonu ve kampusüyle Okan Üniversitesi dünya üniversitesi olma yolunda çok önemli adımlar attı.”

HEDEF DÜNYADA İLK 500: “İş yaşamına en yakın üniversite sloganıyla yola çıktık. Bugün Türkiye’nin en büyük problemlerinden biri, sektörün ihtiyacına yönelik eleman yetiştirilmemesidir. Biz sektörel işbirlikleriyle kurduğumuz bölümlerin ders programlarını, sektör temsilcileriyle toplantılar yaparak ve ihtiyaçları belirleyerek oluşturduk. Sektörlerle kuruduğumuz yakın ilişkiler neticesinde öğrencilerimize ilk yıldan itibaren iş imkânı sunmaya başladık. İnanıyorum ki en yararlı eğitim, teori ile pratiğin birleştiği eğitimdir. Bugün en büyük hedefim, Okan Üniversitesi’nin dünyanın en iyi 500 üniversitesi arasında yer almasıdır. Dünya ölçeğinde, ‘Türkler bunu yapamaz’ dedikleri pek çok projeyi hayata geçirdik. Bu hedefimizi de gerçekleştireceğiz. Her yıl bir önceki yıldan daha iyi olmak için gayret ediyoruz. İnanıyorum ki, Okan Üniversitesi eğitim alanında üstlendiği misyonu sadece ülke çapında değil, dünya çapında da yerine getirecek.”

EĞİTİME KATKI SAĞLANMALI: Eğitim, bir ülkenin en büyük sorunlarından biri. Bugün ülke içinde yaşanan tartışmaların, anlaşmazlıkların, çatışmaların pek çoğu eğitim eksikliğinden kaynaklanıyor. Bir eğitim zemininden gelmeyen insanların uzlaşma zemininde buluşmaları çok zor. Eğitimin yaygınlaştırılması lazım, çünkü bugün eğitimine katkı sağlamadığınız her çocuk, yarın sizin evlatlarınızla birlikte bu ülkede yaşamaya devam edecek. Bu sosyal bir sorumluluktur. İster maddi, ister manevi çabalarla olsun, eğitime katkı bir şekilde mutlaka sağlanmalıdır. Kaldı ki sadece sanayicilerin görevi olarak da görmüyorum bu eğitim meselesini. Bilinçli her vatandaşın eğitim meselesinde üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi gerektiğine inanıyorum.”

GENÇLERE TAVSİYELERİM:

* İnsanlığınızdan hayatınızın hiçbir döneminde ödün vermeyin.

* Dürüst olun, kesinlikle yalan söylemeyin.

* Hayallerinizi proje haline getirip, fizibilitesini yapıp en kısa sürede uygulamaya koyun.

* İşlerinizi en ince detayına kadar takip edin.

* Özgüveninizi asla kaybetmeyin.

* Mutlaka İngilizceyi öğrenin, İngilizcenin yanında ikinci bir yabancı dil daha öğrenin.

* Hayatınızın her döneminde etik kurallara dikkat edin.

* Çalışın, çalışın, çalışın...

* Yinelemelerle değil, yenilenmelerle ilerlemelidir hayat ve bu sebepledir ki öğütler değerlidir.

‘MEV Eğitim Üniversitesi’ öğretmen yetiştirecek

Türkiye’de nitelikli öğretmen yetiştirmeyi amaçlayan ihtisas üniversitesi, Milli Eğitim Vakfı (MEV) tarafından “MEV Eğitim Üniversitesi” adıyla Başkent’te kurulacak.

MEV Merkez Yönetim Kurulu Başkanı İhsan Özçukurlu, eğitimde kalite konusunun önemine değinerek, bu anlamda da öğretmenlerin nitelikli bir şekilde eğitilmesi gerektiğini belirtti. Özçukurlu, “Türkiye’de bir ilk olacak, nitelikli öğretmen yetiştirmek üzere çağdaş düzeyde bir ihtisas üniversitesi kurmak istiyoruz. Bunun adı da MEV Eğitim Üniversitesi olacak” dedi. Üniversitenin merkezinin Ankara’da ve bir şubesinin de İstanbul’da olacağının anlatan Özçukurlu, “Burası, anaokulundan üniversiteye kadar birçok alanda öğretmen yetiştirecek. Öğretmenler, lisansüstü eğitimini de bu üniversitede yapacak” diye konuştu. Mevcut öğretmenlerin oryantasyon eğitimlerinin de bu üniversitede yapılmasının planlandığını anlatan Özçukurlu, üniversitede, teknoloji fakültesi, sosyal bilimler fakültesi, eğitim bilimleri fakültesi ve enstitüler olacak. Öncelikli olarak öğretmen yetiştirecek” dedi. İlk yılda alacakları öğrenci sayısının 500 civarında olacağını belirten Özçukurlu, beşinci yılın sonunda bu sayının 2 bine ulaşmasını planladıklarını belirtti. Alacakları öğrencilerin en az yüzde 30’unun burslu olacağını bildiren Özçukurlu, bunun için de MEB ve YÖK ile sürekli temas halinde olacaklarını söyledi. İhsan Özçukurlu, “İstihdam garantili olacak. Milli Eğitim Bakanlığı hangi alanda öğretmen ihtiyacı varsa o alana ağırlık vereceğiz” diye konuştu.

TEV bursu başvuruları başladı

Türkiye’nin önde gelen kurumlarından olan Türk Eğitim Vakfı (TEV), 20112012 öğretim döneminde 9 bin öğrenciye ihtiyaç bursu verecek. Burs başvuruları 31 Ekim’e kadar devam edecek.

TEV 2011-2012 öğretim döneminde de yurt içinde, başarılı ancak maddi desteğe ihtiyacı olan teknik ve endüstri meslek lisesi, meslek yüksekokulu, yüksekokul, üniversite, yüksek lisans ve doktora öğrencilerine ihtiyaç bursu verecek. İhtiyaç sahibi ve başarılı gençlere verilecek, TEV ihtiyaç burslarının başvuru süreci başladı. Öğrenciler, 31 Ekim’e kadar başvuru yapabilecek.

TEV, 2011 - 2012 öğretim döneminde, yurt içinde 9 bin başarılı ve maddi desteğe ihtiyacı olan meslek lisesi öğrencilerine aylık 130 TL, üniversite öğrencilerine aylık 340 TL, master öğrencilerine 630 TL, doktora öğrencilerine 950 TL burs verecek.

TEV’in ihtiyaç burslarından yararlanmak isteyen öğrencilerin 31 Ekim´e kadar www.tev.org.tr web adresinden form doldurup, çıktısını öğretim kurumlarına teslim etmeleri gerekiyor. Kesin sonuçlar TEV Genel Müdürlüğünce burs kazanan öğrencilere yazı ile duyurulacak, ayrıca TEV´in web adresinden takip edilebilecek. Türk Eğitim Vakfı, 2011 2012 öğretim döneminde, öğretim kurumlarınca seçilenlerin yanı sıra, engelli ve yetiştirme yurdunda barınarak yüksek öğrenim görmeye hak kazanan öğrenciler ile doğal afetlerden zarar gören ailelerin öğrenim gören çocuklarına da burs verecek.

DİĞER YENİ YAZILAR