Recep Bey doğru söylüyor: YÖK özerk bir kuruluştur!

Haberin Devamı

EK KONTENJANLARDA NE YAPALIM?

Başbakan Erdoğan, YÖK’ün verdiği türban kararını soran gazeteciye; ‘YÖK bir bağımsız kuruldur. Kararını kendisi vermiş, bu konuyla ilgili benim herhangi bir açıklama yapmama gerek yok’ diye cevap verdi.

***


Recep Bey doğru söylüyor, YÖK özerk bir kuruluştur!
Doğru, ondan ne şüphe!

Ancaaak...

‘Recep Bey, YÖK’ün özerk bir kuruluş olduğunu nihayet hatırladı’ demeden de geçemeyeceğiz...

Recep Bey’in, özerk kurumların özerklikleri konusunda gösterdiği bu demokratik hassasiyeti takdir ediyor ve devamını diliyoruz...

***


Bence, böyle bir şeyi söylemenin hiç gereği yok; çünkü YÖK, yapıp ettikleriyle özerkliğini zaten belgeliyor. O kadar özerk ki, domatesin çekirdeği, buğdayın tohumuyla bile uğraşıyor. Yetmedi, başörtüsü (=türban) ile ilgili beyanatlarda bile bulunuyor. Hatta üniversite kantinlerindeki tost fiyatlarını belirlemek bile YÖK’ün özerklikliğinin en önemli göstergesi! Şimdi kalkıp da YÖK’ün özerk bir kuruluş olduğunu hatırlatmanın bir anlamı yok; biz, bundan zaten eminiz!

***


YÖK’ün özerk olduğundan eminiz de...

Hani YÖK bir de bilimsel ilerlemeyle ilgili yol gösterici çalışmalar yapsa, soruların ÖSYM’den dışarıya sızmasını engelleyebilse, üniversite demeye bin şahit gerekecek yerlerin açılmasına izin vermese ‘tam süper olacak!’

***


Alınan yeni tedbirlere göre, sınavların yapıldığı binalara girişte adayların ve sınav görevlilerinin üstleri emniyet güçleri tarafından elle ve detektörle aranacak; cep telefonu, saat, kablosuz iletişim sağlayan bluetooth ve benzeri cihazlar ile küpe, broş, metal para gibi metal içerikli eşyalar ve her türlü elektronik, mekanik cihaz bina içine alınmayacak.

***


Güvenlik amacıyla küpeyi, kolyeyi, broşu yasaklayan zihniyet, türbanı da yasaklayacak mı? O türbanın içine güvenliği zaafiyete uğratacak şeyler saklanamaz mı? Tavsiyem şu: Elle ve dedektörle üst kontrolü yapacak emniyet güçleri, bu kafaları örtülü şahıslara ‘kafa araması’ yapsın!

***


SORU: Benim TM-2 puanım 380.505. Doğuş Üni. Hukuk Fak. 371 ile Okan Üni. 354 ile kapatmış. Buraları tercih etmeyi düşünüyorum, yazarsam yerleşebilir miyim? (Cem Ardıçpınar)

CEVAP: Büyük olasılıkla kazanırsınız. Doğuş belki, ama Okan’ı rahatlıkla kazarsınız.

SORU: YGS puanım ile bir yükseköğretim bölümüne yerleştim, ancak kayıt yaptırmadım. Ek yerleştirme ile bir açıköğretim programına tercih yapabilir miyim? (Onur Çakırcı)

CEVAP: Kayıt yaptırmamanız önemli değil, kazandığınızdan dolayı ek yerleştirmeye başvuramazsınız.

SORU: Benim TM-2 puanım 325. Hukuk fakültesi istiyorum. KKTC dahilinde gelebilecek bir yer var mı, yoksa 6 Ekim’de ÖSYM kılavuzda değişiklik yapıp yeni hukuk kontenjanı açar mı? (Kemal Alemdar)

CEVAP: 6 Ekim’de yeni bir hukuk fakültesi açılacağınız sanmıyorum, açıldı açılacağı kadar zaten... Doğu Akdeniz ile Uluslararası Kıbrıs’a puanınız yetmiyor, ancak Yakın Doğu Üniversitesi’ni yazabilirsiniz; orada 40 kişilik kontenjan var ve büyük olasılıkla da kazanırsınız.

SORU: Meslek liselilerin sınavsız geçis haklarına sahip olduğu bölümlerde boşluklar var ve puanları belli; düz lise mezunu bir öğrenci o bölümleri tercih edebilir mi? (Mücahit Kandemir)

CEVAP: Evet, tercih edebilirsiniz; ancak şunu unutmamakta yarar var: Bu bölümlere yerleştirmede öncelik, yine o alandan gelen meslek liselilerin olacak. Önce onlar yerleştirilecek, boşluk kaldığı taktirde sizler ilgili alandışı puanınızla o bölümlere yerleştirileceksiniz.
SORU: TM öğrencisiyim. İlk yerleştirmede bir yer gelmedi. Şimdi tekrar tercih yapmak istiyorum. Hocam, puanın yazacağın üniversitenin puanına eşit veya yüksek olması gerekir, yoksa yazamazsın dedi. Mersin Üni. Felsefe istiyorum. Benim TM-3 puanım 328. Mersin Üni. Felsefe 334 ile kapatmış. 2 kişilk kontenjan açığı var. Orasını yazamaz mıyım? (Merve Uslular)

CEVAP: Hocanın söylediği doğru, Merve; ne yazık ki orayı yazamazsın. Üzgünüm...

DİĞER YENİ YAZILAR