Domatesle uğraşacağınıza önce kılavuzu çıkarın!

Haberin Devamı

Ek kontenjanda ne yapalım?

YÖK Başkanı, Nevşehir Üniversitesi akademik yılı açılış konuşmasında ABD ve İsrail’den gelen ithal domates ve buğday tohumlarına dikkat çekti. Tohumlara yerleştirilecek bir genle bir milletin yok edilebileceğini söyleyen YÖK Başkanı, üniversitelerden bu konuda yardım istedi ve bir Türk aydını olarak bazen gerçekten kendisini çok küçük hissettiğini belirtti.

Felsefe ve bilimde iki önemli kavram vardır: ‘Şüphe’ ve ‘Kuşku’. Şüphe etmek ve kuşkulanmak... Genelde bu kavramlar birbiriyle karıştırılır, eşdeğer görülür. Halbuki bunlar birbirinden farklı kavramlardır, hem de çok farklı kavramlar. Kalkıp neyin ne olduğunu uzun uzun anlatmayacağım, çünkü konumuz bu değil. Sadece şunu belirtmekte yarar var: Biri bilimsel ilerlemenin, diğeri de hezeyanların önkoşuludur. Biri bilimin konusu, diğeri psikolojinin... Ben, şühpe ederim; bilginin doğruluğundan şüphe ederim; doğruyu araştırırım. Benim yolum, bilimin yoludur! Kuşku duymak, bilimsel bir davranış yöntemi değildir; kişisel bir endişenin ürünüdür. Biri bilimsel açıklamalarda bulunur, diğeri afaki... Bunları neden söylüyorum, açıklayayım: Bugün ayın 3’ü, ek yerleştirmeler ayın 6’sında başlayacak, şunun şurasında kalmış 3 gün; kılavuz daha hâlâ ortada yok, neyi bekliyoruz, neden bekliyoruz, kimi bekliyoruz?

Domates salatalıkla uğraşacağınıza, şu kılavuzu önümüze koysanız da, geleceğimizi bir belirlesek! Diğer konuyla genetikçiler uğraşır, hem de bilimsel yöntemlerle...
Sınavsız geçiş

SORU: Kardeşim kız meslek lisesi çocuk gelişimi bölümü mezunu. Sınavı geçersiz sayıldı. Ek yerleştirmede sınavsız geçişten kendi bölümünün ona tanıdığı 2 yıllık önlisans sınavsız geçiş programına yerleştirmek istiyoruz. Ne gibi bir sorunla karşılaşırız? (Emrah Doğru)

CEVAP: Kardeşinizin sınavının geçersiz sayılması ayrı bir konu, hatta sınavda barajı aşamayabilirdi de; bunlar ek yerleştirmede sınavsız geçiş hakkını kullanmasını bağlamaz, engellemez. Sınavsız geçiş, meslek lisesi öğrencilerine verilen bir haktır ve YGS-LYS ile bir doğrudan bir alakası yoktur. Kardeşiniz, ek yerleşmede kendi alanıyla ilgili (Tablo-3A’dan) sınavsız geçiş hakkını yine kullanabilir.

Ek yerleştirmede kural

SORU:
Çevre mühendisligi ve biyoloji hakkında ne düşünüyorsunuz? Ek tercihde de 30 tercih hakkımız mı olucak ve aday istediği yerleri yazabilecek mi? Diyelim ki ben 190 bindeyim, ama inşaat mühendisliği 150 binlerde alıyor, orayı yazabilir miyim? (Bilgihan Sarıçam)

CEVAP: Çevre mühendisliği derim, Biyoloji’de iş sıkıntısı çekeceğiniz muhakkak. Tercihlerde 30 tercih hakkınız olmayacak, o normal yerleştirmedeydi; geçen yıl 8 tercih yapılıyordu, bu yıl muhtemelen 10 hak verilecek. 150 bindeki bir yerin, 190 bindeki sıradan daha yüksek puana sahip olduğu muhakkak; dolayısıyla siz bu bölümü tercih edemezsiniz. Ek yerleştirmede kural şu: Puanınıza eşit ve puanınızın altındaki yerleri tercih edebilirsiniz.

Kazananlar dikkat!

SORU:
TM bölümü mezunuyum. İlk yerleştirmelerde 2 yıllık Namık Kemal Üniversitesi Seracılık Bölümü’nü kazandım, ama gidip kayıt olmadım. Şimdi tercih yapabilir miyim? (İbrahim Karataş)

CEVAP: Ne yazık ki, hayır! 2 yıllık da olsa, kayıt yaptırmamış da olsanız hiç fark etmez, herhangi bir yeri kazanan adaylar ek yerleştirmeye başvuramazlar. Yapacak bir şey yok, Karataş!

Kılavuz internette

SORU:
Meslek lisesinden bu yıl mezun oldum. İlk yerleştirmelerde 2 yıllık tercihler yaptım ve açıkta kaldım. Ek yerleştirmeye başvuracağı, bunun için başvuru merkezine gidip bir işlem yapmam gerekiyor mu, başvuruda bulunmak gibi? (Fırat Yiğit)

CEVAP: Fırat, ek yerleştirme başvuruları 6 Ekim Çarşamba günü başlıyor, 11 Ekim Pazartesi günü sona erecek. Başvuru sürecinden önce bir şey yapmanız gerekmiyor, yani bir yere gidip de bir işlem, başvuru filan yapmanız gerekmiyor. Ek yerleştirme kılavuzu internette (www.osym.gov.tr) yayınlanacak. İşlemlerinizi, ya internet üzerinden ya da başvuru merkezleri aracılığıyla yapabilirsiniz; tercih sizin...

Puanlar düşüyor

SORU:
Ben bu sene 2 yıllık bir bölüme yerleştim, ama kayıt yaptırmadım. Tekrar sınava gireceğim, bir puan düşmesi oluyormuş sanırım. Hangi puan düşüyor ve ne kadar düşüyor? Bu puan düşmesi denilen olayı anlatabilir misiniz? Yoksa bu ek kontenjanlarla AÖF’ye kayıt mı yaptırsam? (İsmail Bildin)

CEVAP: Seneye tekrar sınav girdiğinizde, kendi alanınızla ilgili tercihlerde AOBP’niz 0,15 katsayısı ile değil bunun yarısıyla; alandışı tercihlerinizde de AOBP’niz 0,12 katsayısıyla değil, onun yarısıyla çarpılacak. Diyelim ki AOBP’niz 400 olsun, seneye kendi alanınızda tercih yaptığınızda AOBP’niz 0,075 katsayısıyla çarpılacak (400*0,075= 30) ve size 30 puan eklenecek. Herhangi bir yeri kazanmamış olsaydınız, size 60 puan eklenecekti.

Sorularınızı göndereceğiniz adres: sgultekin@gazetevatan.com

DİĞER YENİ YAZILAR