Bu öğrenciye kim yanıt verecek?

Haberin Devamı

Teknik soruların yanıtını ben veririm de aşağıdaki sorunun yanıtını kim verecek! Sayın yetkililer, istifa edenler ve görevden alınanlar, aşağıdaki çocuğun ve benzerlerinin durumundan sizler bir hicap duyuyor musunuz?

SORU: TM-2’den 405 puan aldım ve açıklanan taban puanlara göre sınıf öğretmenliğinde 7 ilde kazanabilirmişim. Kılavuzun ve yanlış yönlendirmelerin kurbanı oldum. Bu, zaten ayrı bir konu. Ek yerleştirmede gelebilir mi? Ayrıca TM çıkışlıyım ve sözelden de 423 puan almıştım. Edebiyat bölümüne gidebilir miyim?(Danyal Şaybak)

CEVAP: Danyal, içinde bulunduğun sıkıntılı durumu çok güzel özetlemişsin. Üstelik nezaketini hiç bozmadan.

Son derece olgun davrandığın için de ayrıca teşekkür ederim. Kılavuz rezaleti, zaten birçok şeyin habercisiydi.

Bunca yıldır bu işi yapıyorum, bu yılki kadar vurdumduymazlığı hiç görmedim. Neyse, olan oldu! Sınıf öğretmenliği konusunda çok iyimser değilim, boş kontenjanın da kalacağını pek sanmıyorum. Kalsa bile şansımızın çok yüksek olacağını sanmıyorum. Yapılan yanlış yönlendirme, elindeki hakkın gasp edilmesinden başka bir şey değil. TDE için de gündüz öğretimlerinden ziyade, İÖ’lerde belki bir şansımız olabilir, o da şayet boş kontenjan olursa.

SORU: Ek yerleştirmede en küçük puandan fazla puan olması kuralının kalkacağı konuşuluyor. Bu doğru mu? (Sabri Gümüş)

CEVAP: Bu sadece bir söylenti ve kesinlikle doğru değil. Puanı belli olan bir bölümü tercih edebilmeniz için, öncelikle o puana veya o puandan daha yüksek bir puana sahip olmanız gerekir.

SORU: Bu sene sözel alandan tercih yaptım ve ilk yerleştirmede kazanamadım. İkinci yerleştirmelerle ilgili “ftp://dokuman.osym.gov.tr/ 2010/2010OSYSMINMAX/TABLO4.pdf” linkinden boş kontenjanlara ulaştım. Bu linkteki tabloda yer alan kontenjan durumları doğru mu? Eğer doğruysa sözel yani TS türünden özel okullar dışında hiç boş kontenjan yok. Bu durumda tekrar hazırlanmam gerekecek galiba. (Yücel Dede)

CEVAP: Bu linkteki tabloda yer alan kontenjan durumları doğru ancak kısmen doğru. Neden ‘kısmen’ diyorum, onu açıklayayım: Örneğin Abant İzzet Baysal Üniversitesi Sosyal Bilimler Öğrtetmenliği 57 kişilik kontenjanını doldurmuş gibi gözüküyor. Gözüküyor ama bu kağıt üzerinde doldu diye gözükebilir. Kayıt aşamasında bir iki kişi kayıt yaptırmamış olabilir. Bütün bölümlere doldu gözüyle bakmak çok doğru olmayabilir. Onun için ek yerleştirme kılavuzunu beklemek gerekecek. Şimdiden hemen olumsuz düşünmeyin.

SORU: Ek yerleştirmelerde üniversitelerin hukuk fakültelerinin taban puanlarını göremiyorum. En sonuncu öğrencinin girdiği puandan aşağıdaki puanda olanın kesinlikle şansının olmadığı kesin mi? Taban puan listesini nasıl görebilirim. Gerçekten de böyle ise ek yerleştirmede taban puandan aşağıda olan bir fakülteye kaydımı yaptırmamın söz konusu olup olmadığı konusunda yardımcı olabilir misiniz? (Kamil Hasanoğlu)

CEVAP: En sonuncu öğrencinin girdiği puandan daha aşağıda olan kişinin şansının olmadığı kesin. Ek yerleştirmede puan düşmesi diye bir şey söz konusu değil. Siz, aldığınız puan ve puanınızın altındaki yerleri tercih edebilirsiniz. Taban puan listesine “ftp://dokuman.osym.gov.tr/2010/2010OSYSMINMAX/TABLO4.pdf” adresinden ulaşabilirsiniz. Ancak bu kesin liste değil. Kesin durumu kılavuz çıktığında göreceğiz.

SORU: Radyo Televizyon Bölümü meslek lisesi mezunuyum. 2010 LYS sonuçlarına göre özel bir üniversitenin lisans bölümüne yerleştirildim ama kayıt yaptırmadım. Ek yerleştirmeyle AÖF’ye kayıt yaptırabilir miyim? (İpek Genli)

CEVAP: Evet, yaptırabilirsiniz. Herhangi bir bölümü kazanmış olmanız, ek yerleştirmede AÖF’yi tercih etmenizde sıkıntı yaratmayacak.

SORU: MF-4 puanım 211. Jeoloji, jeofizik ya da maden mühendisliği gelme şansı nedir? (Alper Gök)

CEVAP: Alper, tam sınırdasın. Gündüz öğretimlerinin olması biraz zor. İÖ olur. İÖ konusunda ümitliyim ama sen yazar mısın onu bilemem.

SORU: LYS tercihlerimi yaptım ve yerleşemedim. Ek yerleştirmede şansımı deneyeceğim. İlk defa merkezi yerleştirme sınavıyla öğrenci alan Çukurova Üniversitesi Grafik Bölümü ilk tercihimde 1. sıradaydı. Eğer bu bölümde boş kontenjan varsa ek yerleştirmede yine tercih etmeli miyim? (Ezgi Sevindik)

CEVAP: Ezgi, önemli bir noktaya dikkat çektin. İlk tercih listesine yazıp da kazanamadığınız yerleri ek yerleştirmede yazamazsınız ya da yazmanızın bir anlamı yok. Boşu boşuna tercih yapmış olursunuz. Nedeni şu: O bölüme yerleşebilseydin zaten ilk tercihte yerleşirdin. Demek ki puanın yetmemiş. Aynı şey, ek yerleştirme için de geçerli. Çünkü ek yerleştirmede o bölümün puanı düşmeyecek ve senin puanının yine üzerinde olacak. Sen, kendi puanın altındaki boş kalan kontenjanları tercih edebilirsin.

SORU: Kızım, Kız Meslek Lisesi Çocuk Gelişimi Bölümü’nü bitirdi. Puanı okul öncesine yetmediği için Açık Öğretim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’ne kayıt oldu. Tekrar tercih yapabilir mi? (Şaban Akarsu)

CEVAP: Çoğu adayı ilgilendiren bir soru. AÖF’nin kontenjansız programlarını kazanan adaylar ek yerleştirmede tercih yapabilirler. Sizin kızınız, AÖF’nin kontenjanlı bir programını kazanmış, dolayısıyla ek yerleştirmede tercih yapamaz.

Ek yerleştirmeyle ilgili her şeyi sorun, Sadık Gültekin yanıtlasın

İşte sorularınızı göndereceğiniz adres:

sgultekin@gazetevatan.com

DİĞER YENİ YAZILAR