Aman dikkat!

Tercih süreci başladı, henüz çok fazla bir çoğunluk yok. Geçtiğimiz ilk haftada, geçen yılların yoğunluğunu pek gözlemleyemedim. Resmi tercih sürecinin başlayacağı bu hafta, eminim oldukça sıkı geçecek...

Günde yaklaşık 50 öğrencinin tercihlerine yardımcı oluyorum. Gelen öğrencilerde şuna şahit oldum: Meslek lisesi öğrencileri “Tablo 6A’da ve Tablo 6B.1’de yer alan lisans programlarına, ilgili ortaöğretim kurumuna 30.03.2012 tarihinden önce kayıt olan adaylar ek puanlı yerleştirme puanları ile yerleştirileceklerdir. İlgili ortaöğretim kurumuna 30.03.2012 tarihinden sonra kayıt olan adaylar ek puanları hesaplanmış olsa bile Tablo 6A’da ve Tablo 6B.1’de yer alan lisans programlarına ek puanlı yerleştirme puanları ile yerleştirilmezler” maddesinden bir haberler!

30.03.2012 tarihinden sonra meslek liselerine kayıt olan öğrenciler, hala lisans programlarına ek yerleştirme puanları ile yerleştirilmeyeceklerini bilmiyorlar, hemen hemen tüm meslek lisesi öğrencisi, tercihlerini yaparken ek puanlı yerleştirme puanlarını kullanıyor.

Haberin Devamı

Adaylar, yukarıdaki maddeyi gösterdiğimde, ‘eee, peki bunu niye yazmışlar?’ diye soruyorlar.

Sevgili Gençler,

meslek lisesi mezunu her adaya, bu ek puanlı yerleştirme puanını yazmışlar, ancak bu herkes bunu kullanabilir anlamına gelmiyor; bunu kullanacak olanlar, 30.03.2012 öncesi kaydolan veya o tarih öncesinde kayıt olup da, henüz mezun olmayan adaylar kullanacak.

Bu maddeyi anlamadığınız takdirde, ya tercihlerinizi yanlış yapmış olacaksınız ya da boş bir beklenti içinde olacaksınız.

Aklıma gelmişken, bu önemli noktayı açıklama gereği duydum...

Açıklanması gereken birkaç önemli nokta daha var:

Tercih süresi bitene kadar, sisteme işlenen tercihlerde değişiklik yapılabilirsiniz. Tercihlerinde değişiklik yapmak isteyen adaylar, bu işlemi elektronik ortamda yapacaklar. Ancak tercihlerin tümüyle iptali yapılmaz. Tercih süresi tamamlandıktan sonra tercihlerde kesinlikle değişiklik yapılamaz.

2017-YGS/LYS sonucu ile bir yükseköğretim programına merkezî yerleştirmeyle yerleşen (Ek Yerleştirme dâhil) veya özel yetenek sınavıyla bir yükseköğretim programına kayıt olan adayların, 2018-YGS/LYS’lere girdikleri takdirde, OBP’lerinin çarpılacağı katsayı/katsayılar yarıya düşer.

Haberin Devamı

Özel yetenek sınavıyla bir yükseköğretim programını kazananın değil, kayıt yaptıranın OBP’leri bir sonraki yıl yarıya düşüyor, buna da dikkat edin.

Yatay geçiş nedir nasıl yapılır?

Bu soru, tercih döneminin baş aktörlerindendir. Sıkça dillendirilir, kolay yapılacağı sanılır. Oysa yapılması, söylendiği kadar kolay değildir.

Aşağıda, yatay geçişle ilgili en doğru ve en geniş açıklamayı bulacaksınız. Okuyun, tercihlerinizi ona göre yapın...

Yatay Geçiş, üniversite sınavı sonuçlarına göre bir programa yerleştirildikten belli bir dönem sonra, aynı ya da farklı bir bölüme ya da başka bir üniversitedeki bir bölüme geçmek isteyen öğrencilere belli kurallar çerçevesinde geçiş imkanı veren bir uygulamadır.

Puan Türü: Öğrencinin okuduğu program ile geçiş yapmak istediği programın puan türü farklı ise, sınava girdiği yıl geçiş yapacağı bölümün puan türünün hesaplanmış olması gerekir (TM-1 den MF-4‘de geçiş yapmak isteyen öğrencinin, sınava girdiği yıl MF4 puanının da hesaplanmış olması gerekir).

Haberin Devamı

Not Ortalaması: Yatay geçiş yapmak için aranan ilk şart yüksek not ortalamasıdır. İstenen en düşük not ortalamasını üniversiteler kendisi belirler ve genelde en düşük ortalama 4.00 üzerinden 3.00 ile 3.50 arasında değişir. Yatay geçiş kontenjanlarının sınırlı olduğu düşünülürse, en yüksek ortalamaya sahip olan öğrencinin şansının daha yüksek olduğu görülür.

Geçiş Zamanı: Öğrenciler en erken I. öğretim yılını tamamladıklarında yatay geçiş başvurusu yapabilir. Hazırlık ilk yıl sayılmaz, öğrencilerin not ortalamasının hesaplanabilmesi için bölümlerinde bir yılı tamamlamaları gerekir. Önlisans programlarında ilk yarıyıl ya da son yarıyıl için; lisans programlarıda ise ilk yıl ya da son yıl için başvuru yapılamaz.

Başvuru sayısı: Bir öğrenci 2 kez başvurabilir. Üniversitenin onayı olduğu sürece, bir kez reddedilen bir öğrenci bir sonraki yarıyılda da başvuru yapabilir. Bu kararlar tamamıyla üniversitelere bırakılmıştır. Normalde 2. başvuru, 2. öğretim yılı sonunda yapılır.

Haberin Devamı

Öğrenci Sayısı: Bir bölüme yatay geçişle kaç öğrenci alınacağı genellikle o bölümün öğrenci kontenjanı ile orantılıdır. Bu oran % 5-10 arası olabilir. 100 kişilik bir kontenjanı olan bölüm 5 öğrenci alabilir. Bu sayılar da üniversiteler tarafından belirlenir ve açıklanır.

Özel Durumlar: Kayıt dondurmuş olanlar yatay geçiş hakkını kaybetmez.

Disiplin cezası almış öğrenciler yatay geçiş için başvuramaz.

Yarın: Çift anadal nedir?

DİĞER YENİ YAZILAR