Bunları bilmek lazım...

LYS sonuçları bugün açıklandı, her şeyden önce sonuçlar hayırlı olsun, inşallah sonuçlar beklentilerinizi karşılar. Bundan sonra tercih telaşı var. Bu sıkıntılı süreçte yalnız değilsiniz, yanınızda olacağız. Ayın 20’sine kadar sizlere rehberlik edeceğiz, bilgi ve deneyimimizi sizlere aktarmaya çalışacağız.

Bu süreçte hem bilgi vereceğiz, hem de sorularınızı yanıtlamaya çalışacağız. Geçtiğimiz günlerde bir rapor yayınlandı, ‘Türkiye Üniversite Memnuniyet Araştırması (TÜMA) 2017’ raporu yayınlandı. Bilmem dikkatinizi çekti mi, bence önemli bir çalışma, dikkate alınması gereken bir çalışma.

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi öğretim üyeleri Prof. Dr. Cemil Yücel ve Prof. Dr. Engin Karadağ tarafından, Türkiye’de lisans düzeyinde öğrenim gören öğrencilerin deneyimlerini ve memnuniyetlerini anlama, üniversitelerin daha öğrenci merkezli üniversiteler olma yolunda ilerlemelerine katkı sağlama amacıyla ‘Türkiye Üniversite Memnuniyet Araştırması (TÜMA) 2017’ raporu yayınlandı. Raporun ilki, geçen yıl yayımlanmıştı.

Haberin Devamı

Çalışmaya, 164 üniversiteden, tüm sınıf düzeyinde 13 bin 694 öğrenci katıldı. Çalışmada üniversiteler, öğrenme deneyimi, kampüs ve kampüs yaşamı, akademik destek, öğrenme olanakları, kişisel gelişime olan katkısı gibi birçok konuda değerlendirildi.

Sıralamada üniversitelere A+, A, B, C, D ve FF gibi notlar verildi. En yüksek memnuniyet oranına sahip üniversiteler A+, en düşük olanlar ise FF aldı. Araştırma 164 üniversiteden 22’sinin ‘A+’, seviyesinde öğrencilerinin beklentilerini üst düzeyde karşılayabildiğini gösterdi.

Türkiye Üniversite Memnuniyet Araştırması raporuna göre, Türkiye’deki 45 üniversit e öğrencilerin beklentilerini ‘çok yüksek ve üst düzeyde’ karşılıyor . Tıp, diş hekimliği ve eğitim fakültelerinde okuyan öğrenciler okullarından ‘yüksek düzeyde’ memnunken, ‘en memnuniyetsiz’ öğrenciler fen edebiyat, orman, ziraat ve turizm fakültelerinde bulunuyor .

A+ SEVİYESİ 22 ÜNİVERSİTE VAR

Özyeğin, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Sabancı, Koç, Abdullah Gül, İhsan Doğramacı, Bilkent, Acıbadem, İstanbul, Kadir Has, Akdeniz, MEF, İstanbul Bilgi, İstanbul Teknik, Galatasaray, Boğaziçi, Gebze Teknik, Süleyman Demirel, Karadeniz Teknik, İzmir Katip Çelebi, İstanbul Bilim, Piri Reis ve İzmir Ekonomi Üniversitesi.

Haberin Devamı

A SEVİYESİ ÜNİVERSİTE SAYISI İSE 23

Okan, Hasan Kalyoncu, Marmara, Çukurova, Orta Doğu Teknik, İstanbul 29 Mayıs, Yıldız Teknik, KTO Karatay, İstanbul Medeniyet, Bezm-i Alem Vakıf, Ondokuz Mayıs, Çanakkale Onsekiz Mart, Mersin, Yaşar, Işık, İstanbul Kültür, TED, Muğla Sıtkı Koçman, Erciyes, Yeditepe, İstanbul Şehir, Trakya ve Sağlık Bilimleri Üniversitesi.

EN İYİ KAMPÜSLER

En iyi kampüsler sıralamasında ilk onda sırasıyla Özyeğin, Akdeniz, Galatasaray, Boğaziçi, Yeditepe, Koç, Abdullah Gül, İstanbul Bilgi, Sabancı ve İstanbul üniversitelerinin geldiği ifade eden Prof. Dr. Yücel, bir önceki yıla göre yerleşke ve yaşamının doyuruculuğu puanını en fazla yükseltenlerin Uluslararası Antalya, İstanbul Medeniyet, Bezm-i Alem Vakıf ve TED üniversiteleri, en fazla düşürenlerin ise Nuh Naci Yazgan, Ankara ve TOBB Ekonomi ve Teknoloji üniversiteleri olduğunu vurguluyor.

Haberin Devamı

45 üniversite beklentileri karşılıyor

Prof. Dr. Yücel “İlk 22 üniversitenin öğrencilerin beklentilerini çok yüksek düzeyde karşıladığını görüyoruz. A seviyesinde ise 23 üniversitemiz var. Bu seviyedeki üniversiteler ise öğrencilerin beklentilerini üst düzeyde karşılıyor. Başka bir ifadeyle ülkemizdeki 164 üniversiteden 22’si çok yüksek düzey, 23 üst düzey olmak üzere toplam 45 üniversitenin öğrencilerin beklentilerini üst düzeyde karşıladığını belirledik. Bu 45 üniversitenin öğrenciler ve veliler açısından gelecek kaygısının az olduğu, yaşam ve eğitim kalitesinin beklentilerin üzerinde karşılandığı mutlu bir üniversite kültürü sunmada oldukça öne çıktıkları anlaşılıyor” diyor.
Prof. Dr. Yücel, FF seviyesinde 31 devlet üniversitesi ile 9 vakıf üniversitesi bulunduğunu belirterek, “164 üniversitenin 89 gibi büyük bir çoğunluğu C ve altı seviyede. Ayrıca genel memnuniyet düzeyleri bağlamında 2017 yüzdeleri ile 2016 yüzdeleri devlet üniversitelerinde A+ düzeyi dışında benzerlik gösteriyor. Devlet üniversitelerinde 2017 yılında A+ üniversitelerin sayısında önemli bir artış olduğu görünmektedir” diyor.
Tercihleri yaparken çok yönlü araştırmak ve düşünmek gerekiyor. Sadece kulaktan dolma bir takım bilgilerle tercih yapılmaz, daha doğrusu bu şekildeki bir davranış sağlıklı olmaz. Tek bir veriye göre de tercih yapılmaz. Mümkün olduğu kadar kaynak sayısı çoğaltıp, hiçbir etki altında kalmadan analiz yaparak sonuca ulaşmak gerekiyor.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR