Hangi teste ne kadar zaman ayıracağınızı baştan belirleyin

YGS bir yarışma sınavı, bu sınavda zamanı verimli kullanmak çok önemli. Hız-zaman dengesini kuran bir aday, bu sınavda kesinlikle başarılı olur, ÖSYM adaylardan bu dengeyi kurmalarını istiyor.

Her bir teste ne kadar zaman ayıracağınızı baştan belirleyin, zamanı gelişigüzel kullanmayın. Böylelikle zamanı kontrol altına almış olursunuz. YGS-1 ve YGS-2 ağırlıklı puanlar için; 160 dakikanın 90 dakikasını Temel Matematik ile Fen Bilimleri testlerine, kalan 70 dakikalık süreyi de Türkçe ile Sosyal Bilimler testlerine ayırabilirsiniz. 70 dakikalık sürenin 40 dakikasını Türkçe testine ayırmak mantıklı olur. YGS-3 ile YGS-4 puanları için; 100 dakikayı Türkçe ve Sosyal Bilimler testlerine, geri kalan 60 dakikayı da Temel Matematik ile Fen Bilimleri testlerine ayırabilirsiniz. Kalan süreyi, bu iki testten kolaylıkla yapabileceğinize inandığınız sorular için kullanın. YGS-5 ve YGS-6 puanları için; 100 dakikayı Temel Matematik ile Türkçe testlerine, 35 dakikayı Fen Bilimleri testine, 25 dakikayı da Sosyal Bilimler testine ayırabilirsiniz.

Haberin Devamı

Önemli olan, 160 dakikalık sürede mümkün olduğunca çok net çıkarmak, çünkü her sorunun bir dakikalık çözüm süresi var. Hız ve tutarlılık arasında denge kurmanız çok büyük önem taşıyor. Soruları çok hızlı yanıtlayıp bunun neticesinde bol hata yapmak doğru olmadığı gibi, aşırı titiz davranıp her soru üzerinde gereğinden fazla zaman harcamanız da yanlış olur. Hızlı ama isabetli olmak, sınavda başarılı olmanın en önemli unsuru...

Zor sorularla uğraşıp vakit kaybetmek yerine, o süre zarfında 3 kolay soruyu yanıtlamanız daha akıllıca olur. Şunu unutmayın: Zor soruların da, kolay soruların da puan değeri aynı; her ikisi de size aynı puanı kazandırır, dolayısıyla kısa sürede ne kadar çok doğru soru yaparsanız, o kadar iyi olur.

Bir soruyu belli bir süre geçtiği halde çözemiyorsanız, o soru üzerinde daha fazla uğraşmayın, sorularla savaşmayın. Önemli olan sınırlı sürede olabildiğince çok soru çözmek. Her bir soruyu yanıtlamak için 60 saniyelik süreniz var. Çözemediğiniz, zorlandığınız soruları atlayın. Eğer zamanınız artarsa o soruya geri dönersiniz. İlk etapta kolay ve normal düzeydeki soruları yanıtlayın. Böylelikle hem moralinizi yükseltmiş olursunuz hem de zamandan kazanırsınız, zor ve çok zor soruları yanıtlamak için daha fazla zamanınız kalır.

Haberin Devamı

Hangi teste ne kadar zaman ayıracağınızı baştan belirleyin

YGS PUANLARININ LYS PUANLARINA KATKISI

- MF-1, MF-2, MF-3 ve MF-4 puan türlerinde 500 puanın yaklaşık 177 puanı YGS’den geliyor, yani toplam puanın yüzde 35’ini YGS puanları oluşturuyor.

- TM-1, TM-2 ve TM-3 puan türlerinde 500 puanın yaklaşık 160 puanı YGS’den geliyor, toplam puanın yüzde 32’sini YGS puanları oluşturuyor.

- TS-1 ve TS-2 puan türlerinde 500 puanın yaklaşık 140 puanı YGS’den geliyor, yani toplam puanın yüzde 28’ini YGS puanları oluşturuyor.

- Özetlersek, YGS’nin LYS puanlarına katkısı puan türlerine göre değişmekle birlikte, yaklaşık yüzde 28 ila 40 arasında değişiyor. Bunlar oldukça yüksek ve önemli oranlar. YGS, asla hafife alınmayacak, ciddiyetle yaklaşılması gereken bir sınav. YGS’yi ‘nasıl olsa aşarım, o kadar önemli bir sınav değil’ olarak değerlendirmeyin; bu sınavdan olabildiğince fazla puan çıkarıp, LYS’ye avantajlı girmeye çalışın.

Haberin Devamı

Hangi teste ne kadar zaman ayıracağınızı baştan belirleyin

YARIN: YGS’de kesin çıkan konular

DİĞER YENİ YAZILAR