Ben de ‘açık uçlu’ soru hazırladım!

Malumunuz, eğitimde gündem ‘açık uçlu’ sorular…

ÖSYM, açık uçlu soru örneklerini yayımlandı. Örnekler, konunun detaylarını merak eden öğrenci, veli ve öğretmenlerin erişimine açıldı. LYS ’de kısa cevaplı açık uçlu soru örnekleri, yanıtların nasıl kodlanacağı konusunda bazı açıklamalar yapıldı. Konuyla ilgili açıklama yapan ÖSYM Başkanı Demir, matematik sorularına en fazla üç basamaklı cevaplar verilebileceğini ifade etti…

Niyet iyi, ama uygulama bana biraz tuhaf geldi; yani yazdığın şeyi ayrıca kodlamak, tuhaf! Bu nasıl bir ‘açık uçlu’ soru anlayışıdır, inanın pek anlayamadım!

Neyse, konumuz bu değil…

Oturdum, ben de ‘açık uçlu’ örnek bir soru hazırladım, bakarsınız sınavda çıkar!

Bu sorunun yanıtını ayrıca kodlamanıza gerek yok, sadece elle yazmanız yeterli…

Efendim, soru şu: Türkiye’de devlete ait kaç adet ‘Üstün Zekalılar/Yetenekliler’ okulu var?

Yanıtınız kısa ve net olsun, cümle kurmanıza veya paragraf yazmanıza gerek yok, yanıt tek kelime!

İkinci örnek soru: Türkiye’de çeşitli yaş gruplarında kaç tane ‘Üstün Zekalı/Yetenekli’ çocuğumuz var?

Haberin Devamı

Biliyorsanız sadece sayı yazın…

***

Her yıl, bu soruyla karşılaşırım. Her seferinde ne diyeceğimi bilemem, yerin dibine girerim, sanki benim eksikliğimmiş gibi...

‘Hocam, bizim çocuk üstün zekalı çıktı, bu çocuğu nereye gönderelim, n’apalım, ne tavsiye edersiniz?’

Bu sorunun ne yazılacak, ne de kodlanacak bir cevabı var!

Bu sorunun yanıtı yok, çünkü koskoca Türkiye’de devlete ait ‘Üstün Zekalılar/Yetenekliler’ okulu yok, yani cevap ‘sıfır’, kocaman ‘sıfır’…

***

444’e kadar, yani 4+4+4’e kadar, Beyazıt’da İÜ Edebiyat Fak. tam karşısında bu türden bir devlet okulu vardı, şimdi o da kapandı. Şimdi adrese dayalı öğrenci kaydı yapılan normal bir okul oldu…

Zaten yılda 48 öğrenci alıyordu, bunun 24’ü üstün yeteneklilere ayrılmıştı, hepi topu bu kadar… Bu da ilginç değil mi, sadece 24 öğrenci. Buna az diyorduk, şimdi o da yok!

Büyük illerimizde bu çocuklara yönelik eğitim veren, birkaç özel okul var. Bunlar da sadece birer sınıf açmışlar. Paranız yoksa, başka seçenek yok.

Haberin Devamı

***

Şunun sayısını da bilmiyoruz, Türkiye’de kaç ‘Üstün Zekalı/Yetenekli’ kişi var, bunların ne kadarı okul çağında, bunlar eğitimin hangi kademesinde… Bu soruların yanıtları yok veya ‘net’ değil.

Bir rivayete göre nüfusumuzun yüzde 2’si, bir rivayete göre de 900 bin dolayında yetenekli insanımız var, ama bunlar kimdir, adları soyadları nedir, bunu da bilmiyoruz…

Oysa bunlar, bir ülkenin değeri, yarınları, cevherleri; ne yazık ki bunlardan bir haberiz, bunları heba eder durumdayız…

***

İsrail, bu çocukları tespit ediyor, alıyor, üstüne üstlük ailesine bir de para yardımında bulunuyor. ABD bu yetenekli çocukları branşlarına göre spora ve bilimsel alanlara yönlendiriyor. Çin jimnastik ve masa tenisine, Rusya temel bilimler ve satranca yönlendiriyor. Peki, Türkiye bu konuda ne yapıyor, Türkiye bu konunun neresinde? Üstün zekaların eğitimi, üstün yeteneklerin geliştirilmesi konusunda biz ne yapıyoruz?

***

Bakalım yetkililer bu ‘açık uçlu’ soruya nasıl bir cevap verecek; söz veriyorum, objektif değerlendirme yapacağım, hani bu konuda da bir tedirginlik var ya, acaba ‘açık uçlu’ soruların değerlendirilmesinde objektiflik sağlanabilir mi, diye…

Haberin Devamı

Sağlanır sağlanır, siz yanıtı verin, ben objektif değerlendireceğim…

‘Efendim, bu konuda çok detaylı bir çalışma yapıyoruz, hummalı bir çalışma içindeyiz’ diye bir yanıt yazmayın, çünkü paragraf yazmanızı istemedim!

DİĞER YENİ YAZILAR