Gazete Vatan Logo

Sadece sebze yemek kanserden korumuyor

Amerikalı uzmanlar 8 yıl boyunca araştırdı. Ortaya şaşırtıcı bir sonuç çıktı. Meyve sebze ağırlıklı beslenmek kalp hastalıkları ve kanseri önlemede etkili değil. Asıl olan hayvansal yağları kesmek

Stanford Prevention Araştırma Merkezi'nce milyon dolar harcanarak yapılan araştırmaya göre düşük kalorili beslenme alışkanlıkları kanser dahil birçok ölümcül hastalığı önlemede tek başına yeterli değil. Doktor Marcia Stefanic, "Kadınlar az yağlı yiyeceklere odaklanmak yerine doymuş ve trans-yağ asidi içeren yani kötü yağlardan uzak durmalı. Zeytinyağı, soya yağı ve Omega-3 gibi iyi yağları tüketmeye özen göstermeli. Hayvansal ve diğer katı yağlardan uzak durmalı" diye uyarıyor. Araştırmaya, yaşları 50 ile 79 arasında değişen 50 bin kadın katıldı. Bunların yüzde 40'ı, 8 yıl süreyle sebze-meyve ile beslendi. Günlük yağ tüketimini ise yüzde 20 azalttı.

Diğerleri ise normal beslenme alışkanlıklarını sürdürürken sadece katı yağlardan uzak durdu. Sebze ve meyve ağırlıklı beslenenlerin kolesterol seviyesi ve tansiyonu diğer gruba göre daha düşük çıktı.

Ancak felç ve kalp hastalıkları riskinin hiç azalnıadığı görüldü. Göğüs kanseri riski ise sadece yüzde 9 oranında azaldı. Diğer grupta ise kanser riskinin büyük ölçüde azaldığı belirlendi. Yani doymuş yağlar (et, sakatat, tam yağlı süt ve bunlardan yapılan ürünler, kakao yağı, hindistan cevizi yağı) kalp, damar hastalıkları ve kanserin başlıca düşmanı. Bol sebze meyve yemek yerine hayvansal yağları kesmek daha mantıklı.

Haberin Devamı