Gazete Vatan Logo

Sadece şapka çıkarılır

Türkiye ilk çeyrekte % 5 büyüyerek sürpriz yaptı. Teşviklerle canlanan iç tüketim ve 1 yıl sonra artıya geçen ihracat, GSYH’nin motoru oldu. Sanayinin performansı öne çıkarken yıl sonuna ilişkin büyüme beklentileri yukarı çekildi. Uzmanlar % 4.4’lük OVP hedefinin geçileceğini söyledi

Sadece şapka çıkarılır

Türkiye ekonomisi yaşanan şokları çabuk atlattı ve yılın ilk çeyreğinde beklentilerin çok üzerinde büyüdü. Türkiye, geçen yıl ekonomide görülen yavaşlama sonrası hükümetin sağladığı istihdam ve vergi teşviklerinin desteğiyle iç talebin öncülüğünde yüzde 5 büyüdü. Tahminler büyümenin yüzde 4 çıkması yönündeydi. Sürpriz gelen büyüme rakamlarında iç tüketimdeki canlanmanın yanı sıra 1 yıl sonra tekrar artıya geçen güçlü ihracat ile devletin harcamaları etkili oldu. Yüzde 5’lik büyümenin

2.8 puanı yurt içi talepten 2.2 puanı net ihracattan geldi. Ekonomi, 2016’nın ilk çeyreğinde yüzde 4.5 büyürken, son çeyrekte büyüme yüzde 3.5 olarak gerçekleşmişti.

TÜİK verilerine göre, takvim etkisinden arındırılmış gayrisafi yurtiçi hasıla (GSYH) zincirlenmiş hacim endeksi, birinci çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine oranla yüzde 4.7 artış gösterdi. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış GSYH zincirlenmiş hacim endeksi, bir önceki çeyreğe göre yüzde 1.4 arttı.

Vatandaş da kamu da harcadı

Hane halklarının nihai tüketim harcamalarının yüzde 5.1, devletin nihai tüketim harcamalarının da yüzde 9.4 artış göstermesi öne çıktı. Üretim yöntemiyle GSYH, birinci çeyrekte cari fiyatlarla yüzde 14.3 artarak 641.58 milyar TL’ye çıktı. Gayrisafi yurtiçi hasılayı oluşturan faaliyetler incelendiğinde; tarım sektörü toplam katma değeri yüzde 3.2, sanayi sektörü yüzde 5.3, inşaat sektörü yüzde 3.7 arttı. Ticaret, ulaştırma, konaklama ve yiyecek hizmeti faaliyetlerinin toplamından oluşan hizmetler sektörünün katma değeri yüzde 5.2 artış gösterdi. Mal ve hizmet ihracatı da yüzde 10.6 büyümeye imza attı.

Haberin Devamı

İktisadi faaliyet kollarına göre cari fiyatlarla en yüksek büyüme hızı, yüzde 35.5 ile finans ve sigorta faaliyetleri sektöründe kaydedildi. Tarım, ormancılık ve balıkçılık sektörünün büyüme hızı yüzde 10.2, inşaatın yüzde 10.7 olarak belirlendi.

Teşvikler ve önlemler büyümeyi tetikledi

Hükümetin ekonomi kurmayları, alınan tedbirlerin ve sağlanan teşviklerin ekonomiyi canlandırdığını, yıl sonunda yüzde 4.4’lük Orta Vadeli Program (OVP) hedefinin aşılacağını söyledi

Haberin Devamı

Başbakan Yard. Mehmet Şimşek:

Yüzde 5’lik büyümenin yüzde 2.8’i yurt içi talepten, 2.2’si yurt dışından geldi. En önemli boyut bu, sadece yüksek büyüme değil daha dengeli bir büyüme görülüyor. İkinci çeyreğe ilişkin öncü göstergelere bakıldığında büyümenin daha da hızlandığını görüyoruz. Gerek ilk çeyrek büyümesi gerek ikinci çeyreğe yönelik öncü göstergeler büyümenin bizim hedefimizin üstünde gerçekleşeceğini gösteriyor. Türkiye’yi tekrar yüzde 5 ve üzeri büyüme patikasına oturtabiliriz ve burada reformlar çok önemli.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci:

YÜZDE 5’lik büyüme oranı yakalayan Türkiye birçok gelişmiş ülkeyi geride bırakan bir perormans sergiledi. Ülkemiz 2017’nin birinci çeyreği itibarıyla resmi olarak verisi açıklanmış Avrupa Birliği üyelerinin 23’ünden daha hızlı büyümeyi başardı. 2017’nin ilk çeyreği itibariyle ülkemiz, en hızlı büyüyen üçüncü G20 ülkesi oldu

Başbakan Yard.Nurettin Canikli:

REFORM gündemimiz hiç boş kalmadı. Ekonominin ihtiyaç duyduğu kararlar gecikmeden alındı. Ekonomide yeni atılım dönemi başladı. Türkiye ekonomisini ilk çeyrekte ortaya koyduğu yüzde 5’lik büyüme performansına sadece şapka çıkarılır.

Haberin Devamı

Sanayi Bakanı Faruk Özlü:

Sanayi ihracat pazarlarındaki toparlanma fırsatını iyi değerlendirdi. Ekonomik

büyümeye en ciddi katkının yurt içi tüketimle birlikte ihracattan geldiği görülüyor. İlk çeyrek verileri, üretimi artırmak ve ekonomiyi canlandırmak üzere atılan adımların doğru olduğunu ve bu adımlara cevap verildiğini gösteriyor.

Çarklar daha da hız kazanacak

İş Yatırım Ekonomisti Muammer Kömürcüoğlu, “Özel tüketim ve net ihracattan gelen destek ilk çeyrekte büyümeyi yukarı taşıyan ana kalemler. Görünen o ki geçen yılın son çeyreğinden bu yana atılan adımlar iktisadi faaliyet üzerinde özellikle tüketimde etkili oluyor. Öncü göstergeler ikinci çeyrekte büyümenin daha da hız kazanabileceğine işaret ediyor” değerlendirmesini yaptı.

3’üncü çeyrekte yüzde 7 görülür

Ziraat Bankası Ekonomisti Bora Tamer Yılmaz, geçen yılın üçüncü çeyreğindeki daralmanın hemen ardından devreye giren mali adımların Türkiye büyümesini teori ile uyumlu şekilde yüzde 5’e kadar hızlandırabildiğini kaydetti. Yılmaz, daha önce yüzde 4 ve üzeri olan büyüme beklentilerini yüzde 5 civarı şeklinde güncellediklerini belirterek, “Üçüncü çeyrekte bazın da etkisiyle yüzde 7 üzerinde büyüme hızı ile karşılaşılabilir” dedi.

Haberin Devamı

Sanayi ve ihracat GSYH’nin motoru

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, “İhracatın yüzde 95’inin sanayi ürünleri olduğunu göz önünde bulundurduğumuzda, yılın bu ilk büyüme verilerinden çıkan sonuç; büyümenin motorunun sanayi olduğudur” dedi. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi de “Net dış ticaret, beklentiler dahilinde büyümeye 2.2 puanlık katkı sağladı. Böylelikle, 2015’in son çeyreğinden itibaren, yani 5 çeyrekten beri büyümeye katkısı negatif olan net dış ticaret, tekrar büyümeye pozitif katkı vermiş oldu. Hükümetimizin ihracatçılarımıza sunduğu desteklerin de etkisiyle inanıyorum ki 2017’nin geri kalanında da net dış ticaret büyümeye daha fazla katkı verecek” diye konuştu.

Borsada 100 bine bir adım daha

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, piyasa beklentilerinin çok üzerinde gelen birinci çeyrek büyümesinin ardından 99.707 puan ile rekor kırdı. Uluslararası piyasalarda 3.5371’den güne başlayan dolar/TL, sürpriz GSYİH verisinin desteğiyle 3.5160 seviyesini gördü. Analistler, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 98 bin 500 puanın üzerinde kapanışlar olması durumunda 100 bin puanın psikolojik direnç olarak takip edileceğini belirtti. Dolar/TL’de 3.50’nin önemli destek konumunda bulunduğunu ifade eden uzmanlar, bu düzeyin kırılması durumunda 3.46’nın gündeme geleceğini kaydetti.

Türkiye, OECD’nin en hızlı büyüyeni

İLK çeyrekte yüzde 5 büyüyen Türkiye ekonomisi AB (yüzde 2.1), OECD (yüzde 2) ve G7 (yüzde 1.8) ortalamalarını katladı. Türkiye, resmi verisi açıklanmış 23 AB ülkesinin yanı sıra OECD ve G7 ülkelerini geçmiş oldu. Bu yılın ilk çeyreğinde AB üyelerinden en hızlı büyüyen ilk 3 ülke yüzde 5.6 ile Romanya, yüzde 5 ile Slovenya ve yüzde 4.2 ile Slovenya oldu. Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’ne (OECD) bakıldığında en hızlı büyümeyi yüzde 5 ile Türkiye ile Slovenya yakaladı. OECD 2017’de Türkiye’nin yüzde 3.4 büyüyeceğini öngörmüştü.