Gazete Vatan Logo

Sadece Flynn değilmiş

Amerikan istihbaratı, Rus Büyükelçi Kislyak’la yaptığı görüşme nedeniyle istifa eden eski Ulusal Güvenlik Danışmanı Michael Flynn’in dışında Trump ekibinden başka isimlerin de Ruslarla telefonda görüştüğünü tespit etti.

Sadece Flynn değilmiş

ABD’de Başkan Donald Trump’ın Ulusal Güvenlik Danışmanı olarak atadığı Michael Flynn’in istifasına yol açan ‘dinleme operasyonu’, Beyaz Saray’dan başka üst düzey isimlerin de Ruslarla bağlantıya geçtiğini ortaya koydu.

Trump’ın, kampanya döneminde yakın ekibinde yer alan 57 yaşındaki emekli Korgeneral Flynn, Rusya’nın Washington Büyükelçisi Sergey Kislyak ile yaptığı telefon görüşmesinin içeriğine dair iddialar üzerine görevinden istifa etmişti. Trump’ın başkanlık görevini Barack Obama’dan devralmasından önce Flynn’in Kislyak ile yaptığı telefon görüşmesinde, ABD’nin Rusya’ya uyguladığı yaptırımları konuştuğu belirlenmişti.

Yerel basın, Federal Soruşturma Bürosu’nun (FBI) gerçekleştirdiği dinlemelerde Flynn’in yanı sıra, Trump’ın seçim kampanyasında görevli bazı isimlerle yardımcılığını yürüten bazı kişilerin Rus yetkililerle geçen yıl telefon görüşmeleri yaptığını ortaya çıkarttığını yazdı. Trump’ın yakın adamlarının Rus istihbaratı ve yönetimine mensup kişilerle gerçekleştirdiği görüşmeler, Obama döneminde görev almış 4 yetkili tarafından da teyit edildi.

Haberin Devamı

Rutin dinlemeye takıldı

Yerel basına göre federal yetkililer dinlemeleri, Rus yönetiminin Amerikan seçimlerine yönelik siber müdahalesini ortaya çıkarmak için yürüttükleri operasyon sırasında elde etti. Haberlerde Flynn’in FBI tarafından belli bir nedenle dinlenip dinlenmediğinin netlik kazanmadığı, buna karşın Rus Büyükelçi Kislyak’ın telefonunun dinlenmesinin rutin bir operasyon olduğu vurgulandı.

Flynn’in 2015’te başkent Moskova’ya gerçekleştirdiği ziyaret uzun süre tartışma konusu olmuştu. Flynn, Russia Today televizyonunun davetlisi olarak Rusya’ya gitmiş ve Devlet Başkanı Vladimir Putin’in de katıldığı bir etkinlikte para karşılığında konuşma yapmıştı. ABD basını dün Flynn’in etkinlik sırasında aynı masada oturduğu Putin’le el sıkışırken çekilen bir görüntüsünü yayınladı.

‘FBI boğazıma sarılırdı’

İstifasının ardından ilk kez konuşan Flynn, görevinde ‘çizgiyi aşmadığını’ vurgularken, “İnanın bana, öyle bir şey yapmış olsaydım, FBI boğazıma sarılırdı, tüm yetkilerim alınırdı” dedi.

Haberin Devamı

Trump haftalardır biliyordu

Beyaz Saray Sözcüsü Sean Spicer, danışmanlarından Donald McGahn’in 17 gün önce Trump’ı uyararak, Flynn’in Kislyak’la yaptığı telefon görüşmesine ilişkin Başkan Yardımcısı Mike Pence’e yanlış bilgi verdiği yönünde bilgilendirdiğini söyledi. Spicer, ‘bir güven sorunu olduğu’ yönünde başkanın uyarıldığını, bunun üzerine Trump’ın da Flynn’den istifa etmesini istediğini belirtti. Spicer, “Başkan, Flynn’in Pence’i ve diğerlerini yanlış yönlendirmesinden dolayı çok ciddi şekilde kaygılanmıştı” ifadesini kullanırken, Beyaz Saray’ın Flynn’i Kislyak’la görüştüğünün ortaya çıkmasının ardından takip altına aldığını kaydetti. Spicer, “Bu söylentiler ilk ortaya çıktığından beri, konunun gerçek olup olmadığını anlamak için her gün araştırma yapıldı” diye konuştu.