Gazete Vatan Logo

Sadece bir il nefes alıyor: Bu ilçelerde yaşayanlar dikkat

Türkiye’de yıllık ortalama 375 bin ölümün 32 bin 500’ü hava kirliliğinden kaynaklanıyor ve bu rakam giderek yükseliyor. Bu yılki verilere göre Dünya Sağlık Örgütü standartlarına oranla bir tek Rizeliler sağlıklı hava soludu.

Sadece bir il nefes alıyor: Bu ilçelerde yaşayanlar dikkat

Hava kirliliğine yol açan fosil yakıtlarının kullanılmasına bağlı olarak Türkiye’de 2 bin 876 erken ölüm, 4 bin 311 hastaneye yatış ve yılda 3 milyar Euro’yu aşan sağlık harcaması gerçekleşti.

En kirli ilçelere bakıldığında İstanbul’da Göztepe, Esenyurt ve Aksaray; Ankara’da Sıhhiye ve Kayaş; İzmir’de ise Bornova ve Bayraklı olduğu dikkati çekiyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün izin verdiği sınırların çok üzerinde olmasına karşın İstanbul’da yaşayanların Silivri, Sarıyer ve Şile; Ankara’da yaşayanların Sincan ve Bahçelievler; İzmir halkının ise Güzelyalı’ya kaçmasında fayda var.

Dünya Sağlık Örgütü'ne göre partikül sınır miktarı 20. Kasım 2016 – Ekim 2017 arasında partikül madde açısından bakıldığında Dünya Sağlık Örgütü’nün standartlarına göre Türkiye’de Rize’de yaşayanlar dışında kimse temiz hava solumadı. Veriler, Şırnak’ta yeterli ölçüm yapılmadığını, onun dışında 79 ilde ciddi bir hava kirliliğinin yaşandığını gösteriyor. Hürriyet'te yer alan habere göre; Dünya Sağlık Örgütü standartlarını 5’e katlayan Muş bu yıl Türkiye’de en kötü havayı soluyan il oldu.

Haberin Devamı

Türkiye genelinde yapılan ölçümler doğrultusunda havanın kirlilik değerleri.

Ölçüm yapılan santral sayısı: 199

Kentlerde hava kirliliğine yol açan 30 temel kirletici var; biz yalnızca 2 kirleticiyi tüm illerde ölçüyoruz. Toplamda 199 sabit, 4 mobil ölçüm istasyonu var.

Greenpeace’e göre ömrümüzün kısalma süresi 10 yıl

Ulusal ölçekli yapılan projeksiyonlarda Türkiye’de sadece 2010 yılında kömürlü termik santralların yarattığı kirlilik nedeniyle hava kirliliğine maruz kalan kişilerin ömrünün yaklaşık 79 bin saat (kabaca 10 yıl) kısaldığı görülüyor.