Gazete Vatan Logo

Sadece 7 banka geçemedi!

1 Alman, 1 Yunan, 5 de İspanyol bankası stres testini geçemeyip sınıfta kaldı

STRES TESTİNİ SADECE 7 BANKA GEÇEMEYİP SINIFTA KALDI

AVRUPALI 91 bankanın finansal ve ekonomik şoklara karşı dayanıklılığını ölçen stres testlerini sadece 7 banka geçemedi. Alman Hypo Real Estate, Yunan ATEBank ve “caja” olarak adlandırılan 5 İspanyol banka testleri geçemedi. 7 bankanın 3.5 milyar euro ek sermayeye ihtiyaç duyduğu açıklandı.

Tüm dünyanın nefesini tutarak beklediği 91 Avrupalı bankaya uygulanan stres testi sonuçları dün açıklandı. Avrupa Bankacılık Regülasyon Merkezi’nin (CEBS) bankaların finansal ve ekonomik şoklara karşı dayanıklılığını ölçen stres testlerine göre, 91 bankadan 7’si testleri geçemedi.
Teste tabi tutulan 14 Alman bankasından sadece krizde devlet kontrolüne geçen Hypo Real Estate sınıfta kaldı. Belirlenen kriterleri geçemeyen bir diğer banka ise Yunan ATEBank. Diğer Yunan bankaları, Alpha Bank, EFG Eurobank, National Bank of Greece (NBG), Piraeus Bank ve TT Hellenic Postbank testleri başarıyla geçti. Avrupa bankacılık sektörünün yüzde 65’ini oluşturan bankalara uygulanan stres testlerinde en fazla kayıp İspanyol bankalarında yaşandı.
Teste tabii tutulan “caja” olarak adlandırılan İspanyol 5 yerel bankadan Banca Civica, Diada, Espiga, Unnim ve Cajasur testi geçmeyi başaramadı.

Yapılan açıklamaya göre, testi geçemeyen 7 bankanın 3.5 milyar euro (4.5 milyar dolar) sermayeye ihtiyacı olduğunu belirtildi. İspanya hükümeti stres testleri sonrasında yaptığı açıklamada, ülkenin en büyük bankası Santander başta olmak üzere İspanyol bankacılık sisteminin yüzde 95’inin testi geçtiğini açıkladı.

Euro yükselişe geçti

Stres testlerini büyük bankaların başarıyla geçmesi ve sınıfta kalan banka sayısının beklentilerin altında kalması euronun değer kazanmasına neden oldu. Gün içinde stres testi sonuçlarına yönelik kaygılarla 1.2967’ye kadar çıkan euro/dolar paritesi test sonuçlarıyla 1.28 seviyelerine geriledi.

İrlanda, Portekiz, İtalya, Fransa, İngiltere ve İsveç bankalarının tümü testte başarı sağladı.
Stres testi senaryosunda, gelecek 2 yılda AB’deki büyüme tahmininden yüzde 3 sapılması, Mayıs 2010 öncesinde yaşandığı gibi bazı ülke tahvillerinin faizlerinde hızlı yükselme ve finansal piyasalarda muhtemel yeni şoklar dikkate alındı.

ABD, küresel finansal krizde devasa zararlar açıklayan ve kamu kaynaklarıyla kurtarılan bankalarından 19’unu geçen yıl geniş kapsamlı stres testine tabi tutmuş, Bank of America dahil başarısız not alan 10 bankanın 74.6 milyar dolar ilave sermayeye ihtiyaç duyduğu ortaya çıkmıştı.
İşte stres testinin kriterleri

* Banka stres testleri çift dipli resesyona ve hisselerde yüzde 20 düşüşe dayanıyor.

* Avrupa’da ekonomilerin 2010 ve 2011 yılında yüzde 3 daralma kaydedeceği öngörüldü.

* Stres testlerinde bankaların seküritize edilmiş varlıklarında 4 kademe not indirimi olacağı öngörülüyor.
n Avrupa Bankacılık Regülasyon Merkezi’nin (CEBS) stres testlerinde uyguladığı yönteme göre, Yunanistan’ın 5 yıllık tahvillerinin 2009 yılsonu değerleri üzerinden yüzde 23.1 iskonto uygulandı.

* 5 yıllık İspanya tahvillerinde iskonto yüzde 12.3, Portekiz tahvillerinde yüzde 14, Almanya tahvillerinde ise yüzde 4.7 olarak hesaba katıldı.
n Belirtilen koşullar altında seviye 1 (Tier 1) sermaye oranı yüzde 6’nın altına düşen bankalar başarısız kabul edildi.

‘Avrupalı bankalar şoklara karşı güçlü’

Avrupa Merkez Bankası (ECB), stres testi sonuçlarının bankaların şoklara karşı dayanıklı olduklarını gösterdiğini açıkladı. ECB Başkanı Jean-Claude Trichet, gelişmiş ekonomilerin kamu harcamalarını azaltmak ve vergileri yükseltmek için acil planlar oluşturması gerektiğini söyledi.

ECB Başkanı küresel çapta karar mercilerinin kırılgan mali yapıları düzeltmek adına harekete geçtiğini söylese de bazen zamanlamanın tartışma yarattığını belirtti ve kemer sıkma politikaların hayata geçirilmesi gerektiğine dikkat çekti. Trichet, Financial Times gazetesinde yazdığı köşe yazısında, “Orta vadede güvenilir bir mali konsolidasyon stratejisi, bütün ülkelerin yapması gereken su götürmez bir gerçek” dedi.

Trichet, ekonomik istikrar ve sürdürülebilir büyümenin ülkelerin kriz dönemlerindeki kamu finansmanı gücüne bağlı olduğunu söyledi ve “Hükümetlerin kamu finansmanlarının konsolidasyonu konusunda ne kadar ciddi olduklarını göstermelerini bekliyoruz. Zaman mali istikrarı devam ettirme zamanı. Şu an mali açıdan yaşanan bozulma hem yayıldığı alan hem de derinlik açısından eşi benzeri görülmemiş boyutta” diye konuştu.

İngiltere beklenenden daha hızlı büyüdü

İNGİLTERE ekonomisi Nisan-Haziran 2010 döneminde beklenenden hızlı büyüdü. Ülkenin Ulusal İstatistik Kurumu’ndan (ONS) yapılan açıklamaya göre, ekonomi yılın ikinci çeyreğinde yüzde 1.1 büyüdü. Ekonominin yüzde 0.6 oranında büyüyeceği tahmin ediliyordu. İngiltere ekonomisin bu yılın ilk üç ayında ise yüzde 0.3 büyümüştü. Yetkililer, hizmetler sektöründeki büyümenin ekonomideki büyümeyi hızlandırdığına dikkati çekti. Bu arada Almanya’da iş dünyasının güvenini yansıtan IFO endeksi geçen ay beklentilerin üzerinde artarak, 106.2 puan oldu. Münih merkezli ekonomi araştırma kurulu IFO, Haziran ayında 101.8 olan iş dünyası eğilim endeksinin geçen ay 106.2 puana çıktığını açıkladı. Endeksin hafif bir düşüşle 101.6 olması bekleniyordu. IFO endeksindeki yükseliş, Avrupa’nın en büyük ekonomisi Almanya’nın, Avrupa’daki ekonomik gerilemeden çıkmaya devam ettiğinin başka bir işareti olarak değerlendirildi.

‘Stres testlerinin sonuçlarına güvenemeyiz’

SILVA Research Network direktörü Ralph Silva, yatırımcıların AB banka stres testi sonuçlarına tamamen güvenmemeleri gerektiğini çünkü sonuçların tüm gerçeği yansıtmayabileceğini söyledi.

Silva, “Bankaların tamamen açık olacaklarına inanamayız bunun sebebi de bir değil birden çok stres testi yapılıyor olması. Doğruyu söyleyeceklerinin garantisi yok” dedi.
Yatırımcılara göre, Avrupa Birliği’nin banka stres testlerinin başarısı testi geçemeyen banka sayısına değil regülatörlerin sonuçların tabanına dair ne kadar detay vereceklerine bağlı.

Swisscanto Asset Management’tan Peter Braendle, “Ne kadar şeffaflık olursa sonuçlar o kadar önemli olacak. Metodoloji bir kara kutu olursa ve sadece sonuçları alırsak bunun yardımı dokunmaz” dedi.

Goldman Sachs’ın tahminine göre 10 banka testi geçemeyecekti

Goldman Sachs tarafından yatırımcılar arasında düzenlenen bir ankete göre, stres testi uygulanan 91 Avrupa bankasından 10 tanesi başarısız olacaktı. 376 katılımcıyla yapılan anketin sonuçları bankaların ortalama 37.6 milyar euro sermaye artırması gerekeceğine işaret etti. Goldman Sachs, katılımcıların yüzde 9’unun 10 milyar euronun altında sermaye artırımı beklediğini, yüzde 33’ünün ise 10-25 milyar euro sermaye artırımı beklediğini belirtti. Yüzde 35’lik bir oran da 25-50 milyar euro sermaye artırımı ihtiyacı olacağını düşünüyordu.

Haberin Devamı