Gazete Vatan Logo

Saddam'ın kimyasallarının gizli zayiatları

2003 yılında ABD, Irak'a savaş ilan edip Bağdat'ı devirdiğinde, savaşın en güçlü gerekçelerinden biri Saddam Hüseyin'in elindeki kimyasal silahlar olarak gösterilmişti.

Saddam'ın kimyasallarının gizli zayiatları

New York Times'da yayınlanan makale, ABD'nin Irak Savaşı için sunduğu en güçlü gerekçelerden biri olan Saddam Hüseyin rejiminin kimyasal silahlarının ABD askerlerini üzerinden nasıl etkiler bıraktığını yazdı.

2004 yılında 2011 yılına kadar en az 6 kere, ABD ve ABD tarafından eğitilmiş Irak askerleri kimyasal silaha maruz kaldı. Bu süre zarfında ABD askerleri, 5 bin kimyasal savaş başlığı buldu.

Bugüne kadar gizli kalmış bu bilgiler, Bilgi Edinme Özgürlüğü Yasası aracılığıyla yapılan üstü oldukça sansürlenmiş istihbarat belgelerinin açıklanmasıyla açığa çıktı.

BULUNAN KİMYASAL SİLAHLAR YENİ DEĞİLDİ

New York Times gazetesi, Irak'ta görev yapmış ve kimyasal silaha maruz kalmış askerlere ulaştı. Bu kişiler, Irak'ta sinir ve hardal gazından etkilenen askerler.

ABD, savaşa girerken aktif kimyasal silah programlarını bahane etmişti. Askerlerin ifadeleri, bulunan silahların eskiden sonlandırılmış silah programlarından kalan kimyasal silahlar olduğunu ortaya koyuyor.

Askerlerin bulduğu kimyasal silahların büyük çoğunluğunun 1991'den önce üretildiği iddia edildi. 2007 yılında hardal gazından etkilenen bir asker, kendini yaralı bir askerden çok 'kobay' gibi hissettiğini söyledi.

Haberin Devamı